Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A cöliákiáról röviden

Dr Gere László, 2008-03-16
A cöliákia Nagy Britannia lakosságának 1%-át érinti,és ez olyan állapot, amellyel minden háziorvos találkozhat. A megjelenés leggyakoribb formája a vérszegénység, és a gasztroenterológus gyakran olyan pácienseknél diagnosztizálja, akiknél gyomor-bélrendszeri rákot feltételeztek.

Gyakori a fáradtság, illetve az irritábilis bél tünetei

Ha a lisztérzékeny beteg szervezetébe glutén kerül, az immunrendszere megtámadja a fehérjét. Károsodik a bélnyálkahártya,és létfontosságú tápanyagok felszívódása válik lehetetlenné.

Nem minden páciensnek van hasmenése, vagy alultáplált, sokan kifejezetten túlsúlyosak.

A cöliákiás betegek többségét nem diagnosztizálják Csak az esetek 10-%-át ismerik fel.

A fel nem ismert esetekben kisebb a hemoglobin érték, a csípő csontsűrűsége, a testtömegindex és a koleszterin.

Cöliákiás gyermekek alacsonyabb növésűek, kisebb a súlyuk, és valószínűbb hogy hasmenéses tüneteik vannak.

Dermatitis herpetiformis, egy jellegzetes viszkető kiütés a felső testen, ez társul általában a cöliakiával. Szájüregi fekélyek, afták előfordulása szintén gyakori.

Gyakoriak még a májfunkció eltérései. A cöliákia még számos betegséggel társulhat, olyan autoimmun betegségekkel, mint az 1-es típusú diabetes vagy pajzsmirigybetegség, ami lehet túl- vagy alulműködés is.

A betegségnek genetikai háttere is lehet. Az esetek 10%-ában az első fokú rokonságnál már jelentkezett a betegség. Ilyenkor rutinszerűen kell a megfelelő vizsgálatokat elvégezni.

Diagnózis:

A cöliákia diagnózisa egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható. A pácienseket tTG-re (tissue transglutaminase , szöveti transzglutamináz- enzim, amely a glutén peptidjeivel ragál és cöliákiában autoantigénként játszik szerepet, tehát olyan immunválaszt kiváltó anyagként amely saját szövetből származik) és endomysiális antitestekre ( olyan antitestek, amelyek azzal a tTG-vel kötődnek, amelyek a bélsejtek citoplazmájában találhatók), kell leellenőrizni.

Az endomysiális antitestek megléte megerősíti a pozitív tTG tesztet. Mindkét antitest próba specifikus és érzékeny, nem úgy mint a korábban végzett gliadin antitest teszt. Magas szintet szinte kizárólag cöliákiánál találtak.

A patkóbél endoszkópos biopsziája megerősíti a diagnózist. Ilyenkor többszörös mintát vesznek. A klasszikus lelet: a bélbolyhok sorvadtak, köztük a kripták kiszélesedtek (a kripták a bélbolyhok sejtutánpótlására szolgálnak), a nyálkahártya fedőrétegében, és a kötőszövetben limfocitás beszűrődés figyelhető meg...

Egyes pácienseknél előfordulhat, hogy nem erősítették meg a diagnózist, ennek ellenére elkezdtek diétázni. Ezeknél a pácienseknél a kizárásos HLA-teszt segítséget jelenthet. A HLA-gének olyan gének összessége, amelyek olyan sejtfelszíni molekulákat határoznak meg, amelyek minden sejtfelszínen megtalálhatók, és amelynek segítségével az immunrendszer az illető sejtet a sajátjaként azonosítja, és nem idegen vírusnak, fehérjének, vagy baktériumnak tekinti. A cöliákia betegség és bizonyos HLA-gének között kapcsolat észlelhető. A cöliákiásoknál vagy a HLA-DQ2-es gének (több mint 90%-ban), vagy a  HLA-DQ8 gének (5-10%-ban) vannak jelen. Ezek hiánya a cöliákia diagnózisát valószínűtlenné teszi.

Kezelés:

Az egyedüli kezelési mód az élethosszig tartó diéta. E diéta az árpa, a rozs, és a búza kizárását jelenti, a szokványos kenyér, tészta, sütemények, kekszek nem fogyazthatók. A legtöbb feldolgozott élelmiszer glutént tartalmaz, így a cukrászsütemények, és a burgonyaszirom is.

A tiszta burgonya, rizs, és az egyéb gabonafélék nem okoznak problémát, és kiváló szénhidrátforrást biztosítanak. A zab szerepe nem tisztázott, a legtöbb zabot tartalmazó élelmiszer búzával szennyezett, ezért legjobb elkerülni.

A diétás orvossal történő konzultálás segít a páciensnek alkalmazkodni a diétájához, és lehetővé teszi, hogy a legfrissebb kutatási eredményeket megismerje.

Nehéz a diétánál maradni mert az éttermi ebéd, a hoteltartózkodás, a baráti látogatások, a korcsoport nyomása, ételek elháríthatatlan szennyeződése mind problémák forrása lehet.

 

Lehetséges komplikációk:

A vas és folsavhiány kiegészítő kezelést igényel. Rosttal történő kiegészítés akkor szükséges, ha a hasmenés már nem okoz gondot, viszont a székrekedés válik azzá. Ha a felszívódási zavar megszűnt, a testsúly excesszív módon megnőhet.

Az alacsony kalcium felszívódás miatt, kalcium és D-vitamin adása lehet szükséges. Az újonnan felfedezett esetekben a csontállomány csökkenése volt észlelhető. A csontsúrűség javul a gluténmentes diéta során.

A tartósan fennálló emésztési problémáknak igen változatos okai lehetnek, pl.:mikroszkópikus bélgyulladás, laktóz túlérzékenység, a hasnyálmirigy elégtelensége. A legkomolyabb hosszútávú komplikációt a vékonybél rosszindulatú daganatai jelentenek. Szerencsére, ez ritka eset, a diagnózis megállapítása után egy évvel ezer esetből egy érintett.

Hosszú távon a pajzsmirigy alulműködése is lehet még probléma.

 

forrás: www. coeliac.co.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: cöeliákia, lisztérzékenység, diagnózis, kezelés, komplikációk, diéta, glutén
Kapcsolódó cikkek:
Glutén volt a mentesben
Lisztérzékenység: mekkora a baj?
Kötelező uniós rendelet a lisztérzékenyek élelmiszereiről
Kiszűrik az ételallergiás elsősöket Orosházán
Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?
Mítoszok a cöliákiáról
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Orvosok közötti véleménykülönbségek az élelmiszerallergia vonatkozásában
A tojásallergia
A fruktóz (gyümölcscukor) által kiváltott intolerancia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink