Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Glutén-tolerancia a cöliákia diagnózisa után húsz évvel

Dr Gere László, 2008-07-23
A cöliákia egy krónikus állapot, amelyet glutén ellenes immunreakció vált ki. A szövettani diagnózis a bélbolyhok sorvadásán, a kripták proliferációján, és gyulladásos sejtes beszűrűdésén alapszik. A cöliákia a felszívódási zavarokhoz hasonlóan, széles tünetspektrummal jelentkezhet.

A tünetek lehetnek gyomor- bélrendszeriek (hasmenés, étvágytalanság, hányás, testsúlyvesztés), érinthetik a vérképzést és a csontrendszert (vérszegénység, angolkór, oszteoporózis), ezen kívül idegrendszeri (epilepszia, idegek érintettsége), hormonális (fejlődésben való visszamaradás) vagy bőrgyógyászati (foltokban  való hajhullás, vörös foltok) érintettségűek lehetnek.

A cöliákia terápiáját az élethosszig tartó diéta jelenti, amellyel javul a páciensek egészségi állapota. Sajnos a diéta betartása nehéz, sőt súlyos terhet jelent az érintett családoknak. Részben ezért, a páciensek egy része elhagyja a diétáját. Ezt egy latencia periódus követheti, amikor a szövettani diagnózis negatív és tünetek sem jelentkeznek. Ezt követően azonban visszatérhet az eredeti állapot. A tanulmány célja az volt, hogy megállapítsa, létezhet-e egyáltalán az, hogy a tolerancia tartós legyen.

A jelenlegi tanulmányban 48 személy közül kettőt találtak, akiknél hosszan tartó glutén tartalmú étrend biztosan nem váltott ki tüneteket. Ezek a páciensek átlagban megközelítőleg húsz éven át fogyasztottak gluténtartalmú ételeket. Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy a tolerancia lehetséges. Két további pácienst is találtak, akik nem olyan hosszú ideig voltak toleránsak. Az ő esetükben még kétséges, hogy ez az állapot tartós lesz-e. Általában toleránsnak nyílvánítják azokat a pácienseket, akik 2 éven keresztül gluténtartalmú ételeket fogyasztanak, emellett a szövettani tünetek és/vagy a klinikai szimptómák nem jelentkeznek újból.

A 48 alany közül 42-nek volt cöliákiára jellemző HLA-genotípusa. Ez HLA-DQ2-őt és HLA-DQ8-at jelent. A HLA-gének határozzák meg azokat a molekulákat, amelyek segítségével az ezeket a molekulákat a membránjukon hordozó sejteket az immunrendszer a sajátjaként, azaz a szervezethez tartozónak ismeri fel vagy idegennek ítéli. E molekulák határozzák meg, hogy egy  transzplantátum kilökődik-e a szervezetből vagy a kilökődési reakció csökkenthető. A HLA-gének szerepe még tisztázatlan a cöliákia folyamatában. Cöliákia HLA-DQ2 és HLA-DQ8 genotípus nélkül igen ritka. Ahogy a European Journal of Gastroenterology and Hepatology-ban olvasható, a két páciens közül az egyiknél, aki átlagban húsz éven át gluténtartalmú étrenden élt, nem találtak cöliákiára jellemző HLA-típust. A jövőben meg kell állapítani, hogy mik azok a sajátosságok, genetikai jellegzetességek, amelyek a cöliákia megszűnéséhez vezetnek, illetve, hogy a javulás csupán átmeneti-e vagy tartósan elérhető. Így majd azonosítani lehet azokat a pácienseket, akiknek nem kell egész életükön keresztül diétázni.

 

Forrás: European Journal of Gastroenterology and Hepatology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: cöliákia, glutén, glutén-tolerancia, HLA-gének, diéta
Kapcsolódó cikkek:
A búza által kiváltott allergia
Mítoszok a cöliákiáról
A cöliákia kezelése és perspektívái
A laktóz-intolerancia és a cöliákia kapcsolata
A legfrissebb lisztérzékeny (cöliákia) információk angol nyelven
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
Glutén volt a mentesben
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Lisztérzékenység: mekkora a baj?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink