Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A cöliákia kezelése és perspektívái

Dr Gere László, 2008-07-30
Jelenleg a cöliákia kezelésének egyetlen lehetősége az élethosszig tartó diéta. Búzát, árpát, rozst, kamut-búzát, valamint a botanikailag szoros rokonságban álló növényeket - mint a tönkölybúza, aszalt tönköly, egyszemű búza (alakor), kétszemű búza, vagy a tritikále - tilos fogyasztani. Mindeddig a zab fogyasztását sem ajánlották.


Elsősorban a feldolgozott élelmiszereknél kell arra ügyelni, nehogy gluténtartalmú adalékanyagok kerüljenek az élelmiszerbe. Mivel a glutént szívesen alkalmazzák emulgeálószerként, zselék alkotórészeként, stabilizátorként és aromaanyagok vivőanyagaként, ezért erre figyelni kell.

A gluténtartalmú élelmiszerek alternatívája a disznóparéj (amaránt), a quinoa, a teff, a tápióka, a cirok, a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, a szójabab, a főzési banán és a gesztenye. A zöldségek közül a burgonyát, a salátákat, ezen kívül gyümölcsöket, húst, halat, tejet, tejterméket szabad fogyasztani. Németországban a glutén határértéke 10mg/100g száraztömeg (100 ppm) értékben van megállapítva. Mivel a cöliákiával másodlagos tejcukor-intolerancia is társulhat, tejcukorszegény étrendre is ügyelni kell. A tejtermékeket szójatejjel lehet pótolni.

Jelenleg a kutatás ott tart, hogy a cöliákia terápiájában egyfajta enzimet alkalmaznak. Olyan enzimet sikerült csírázó gabonából, illetve egy gombafajtából előállítani, amely képes a glutént kis részekre bontani. Ezeket a részeket az immunrendszer nem azonosítja gluténként, így nem is váltanak ki immunválaszt. Az enzimeket tabletta formájában tennék hozzáférhetővé. Étkezés előtt vagy közben ezek az enzimek a táplálékban található glutént ártalmatlanná tennék. Laboratóriumi körülmények között az enzimkoktél már bevált. Jelenleg a nehézséget a gyomortartalom és a belek különböző pH-értékei okozzák. Az enzimeknek különböző pH-értékek mellett is hatniuk kell. Emellett a glutén emésztés gyorsasága is döntő, mert a gluténnek a bélbe érkezés előtt fel kell bomlania azért, hogy a terápia eredményes legyen.

 

Forrás: www.libase.de


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: cöliákia, glutén, laktóz, laktóz-intolerancia,
Kapcsolódó cikkek:
A búza által kiváltott allergia
Mítoszok a cöliákiáról
A laktóz-intolerancia és a cöliákia kapcsolata
Glutén-tolerancia a cöliákia diagnózisa után húsz évvel
A legfrissebb lisztérzékeny (cöliákia) információk angol nyelven
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
Glutén volt a mentesben
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Lisztérzékenység: mekkora a baj?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink