Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az adalékanyagok és az élelmiszerallergia összefüggése - 2. rész

Márton Márk, 2008-08-27
Az élelmiszer adalékanyagok mintegy 25 csoportba sorolhatóak, aszerint, hogy milyen funkciót látnak el. Egyes megfigyelések alapján, bizonyos feladatot ellátó csoportok adalékanyagainak elfogyasztása esetén gyakrabban jelentkeznek allergiás reakciók, mint a többinél. A tartósítószerek, az azoszínezékek és az antioxidánsok, az arra hajlamos fogyasztóknál válthatnak ki allergiaszerű tüneteket. Sorozatunk ezen részében a színezékek intoleranciát kiváltó adalékanyagaival foglalkozunk.

Az azoszínezékek képezik az engedélyezett élelmiszerszínezékek legfontosabb és legnagyobb csoportját. Színstabilok, fényesek és sokféleképpen keverhetőek. Régen divat volt az azoszínezékek mértéktelen használata az élelmiszergyártás során, mára azonban amiatt, hogy egyes színezékekről kiderült, hogy rákkeltőek lehetnek, ezért használatuk jóval korlátozottabb lett, sőt jópárukat idővel be is tiltották. Ilyen volt a vajsárga esete is, amit csak húsz évvel azután tiltottak be, hogy rájöttek rákkeltő tulajdonságára. Az adalékanyagok közül a színezékeknek a legrosszabb híre, ugyanis allergiás reakciókkal, hiperaktivitással hozhatóak összefüggésbe. Az élelmiszer adalékanyagok azonban a legritkább esetben váltanak ki valódi allergiát, anafilaxiás sokkot, inkább allergiaszerű tüneteket (nyálkahártya duzzadása, tüsszögés, bőrtünetek) produkálnak az arra érzékenyeknél. Asztmás betegek nagyobb expozíciónak vannak kitéve. Különösen szalicilsavra és annak származékai esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet. A szalicilátok többek között az aszpirinben találhatóak meg, a természetben pedig bizonyos "színes" gyümölcsökben (pl. eper, ananász, citrom, málna, ribizli, szőlő, sárgabarack, grapefruit) és a mézben. A benzoesavra érzékenyen reagáló személyek szintén tapasztalhatnak allergiaszerű tüneteket. Az azoszínezékek használata széleskörű: a kozmetikai ipar, a festészet, a textilipar, a gyógyszeripar előszeretettel használja őket. Jelölésük szerint az E-100-as csoportba tartoznak. Most csak azokkal az adalékanyagokkal foglalkozunk, melyek fogyasztása esetén probléma léphet fel.

Kurkumin: a fűszernövényként ismert kurkuma termeli, sárgás színű. A sokkal drágább sáfrány helyett is használják, azonban a kurkumin kevésbé színtartó. Aromás italok, lekvárok, margarinok, zsírok, mustárok, felvágottak, pástétomok, burgonyapelyhek és a curry színesítésére használják. Az allergiás reakciókat kiváltó azoszínezékek közül az egyik legritkábban fellépő és legenyhébb tüneteket okozó adalékanyag. E-száma: E-100.

Tartrazin: a színezőanyagok (azoszínezékek) viszonylag gyakran váltanak ki allergiás reakciókat, a tartrazin esetében figyeltek meg viszketést, kiütést. Az USA-ban az FDA (Food and Drug Administration - Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztráció) ezért 1981 óta kötelezővé tette ezen színezőanyag jelölését a címkén, hogy az arra érzékenyek tájékoztatva legyenek a veszélyről. Egyes európai országokban betiltották (Ausztria, Svájc), míg más országokban használata többé-kevésbé korlátozott. A tartrazin citromsárga színűre festi az élelmiszert. A következő élelmiszerek tartalmaznak tartrazint: fagylalt, puding, desszertek, kekszek, sütemények, mustár és fűszerszószok, pezsgőtabletta, szörp, édességek, burgonya és gabonaalapú sós snack-ek, rágcsálnivalók, ízesített, ömlesztett sajt, levelestészta, égetett, szeszes italok, gyümölcsborok. Ugyanakkor gyógyszerekben és táplálék-kiegészítőkben is előfordul, jelölése ezesetben is kötelező. Térfogatnövelőként is használatos. Egyike a leggyakrabban allergiát kiváltó adalékanyagoknak. Olykor asztmát is okozhat, illetve asztmások és/vagy benzoesavra érzékeny egyéneknél gyakrabban okoz tüneteket. Szalicilsavra érzékeny egyéneknél fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet. E-száma: E -102.

Kinolinsárga: a sárga szín különböző árnyalatait adó kinolinsárga kék színnel keverve zöld színt eredményez az élelmiszereknél. Sav és hőálló, vízben jól oldódik, zsírban viszont nem. A tartrazinhoz hasonlóan soféle élelmiszerhez adják, mint pl. a mustárhoz, égetett italokhoz, pezsgőtablettához, a különféle édességekhez. Allergiás és asztmás betegeknél gyakrabban okoz problémát, ezért például az USA-ban az élelmiszereknél nem engedélyezik. E-száma: E-104.

Narancssárga S: olyan mesterséges színezék, amely nevéből eredendően is narancssárgára festi az élelmiszert. Egyedül a C-vitamin (aszkorbinsav) színteleníti el. Gyakran keverik más színezékekkel is, használata elterjedt a gyógyszeriparban, a textiliparban és a kozmetikumok gyártásában is. Narancssárga színezőanyagot találhatunk a mustárban, a különféle desszertekben (fagylalt, puding, kekszek, édességek), az égetett szeszes italokban, a gyümölcsborokban, a burgonya és gabonaalapú sós rágcsálnivalókban, a lekvárban, a gyümölcskészítményekben, az állati húst helyettesítő termékekben, a pezsgő/italporokban, a szörpökben, az ízesített, ömlesztett sajtokban. Arra érzékenyeknél allergiás reakciók alakulhatnak ki, különösen a szalicilsavra és a benzoesavra érzékeny egyének esetében. Asztmásokat szintén érintheti. Légzőszervi és bőrtünet fordul elő leginkább. E-száma: E-110.

Valódi kármin/kárminsav: Érdekessége, hogy az élelmiszer adalékanyagok közül az egyetlen állati eredetű színezék. A kármin ellenálló savakkal, hővel és fénnyel szemben is. Az élelmiszereket pH-tól függően színesíti, a halvány pirosas színtől az élénkebb vöröses színig terjed a színskálája. Viszonylag kevés élelmiszerbe teszik, kármint találhatunk a lekvárban, a gyümölcskészítményekben, az édességekben, a kolbászfélékben, az égetett szeszes italokban, gyümölcsborokban. Bevonatként is használják sajtok és kolbászok esetében. Használata elterjedtebb a festészetben, a kozmetikai iparban (ajakrúzs), a gyógyszer és a textilgyártásban. A narancssárgához hasonlóan bőr és légzőszervi tüneteket okozhat, szalicilsavra és benzoesavra érzékenyek pedig nagyobb expozíciónak vannak kitéve. E-száma: E-120.

Azorubin: igencsak ellenálló színezőanyag (hő, fény, gyümölcssavak), vízben jól oldódik, az élelmiszereket piros színűre festi. Azorubin található a mustárban, a különféle desszertekben (fagylalt, puding, kekszek, édességek), az égetett szeszes italokban, a gyümölcsborokban, a burgonya és gabonaalapú sós rágcsálnivalókban, a lekvárban, a gyümölcskészítményekben, az állati húst helyettesítő termékekben, a pezsgő/italporokban, a szörpökben, az ízesített, ömlesztett sajtokban. Lila és barna színárnyalatok elérése érdekében más színezékekkel is keverik. E-száma: E-122.

Amarant: sötétpiros szín elérésére használják, gyümölcssavak hatására azonban elveszíti színét. A hasonló nevű, Dél-Amerikában termesztett gabonanövénnyel azonban semmilyen kapcsolata nincs. Likőrök, égetett italok és kaviárok színesítésére használják. Allergiaszerű reakciókat viszonylag gyakran válthat ki (bőr, légzőszervi tünetek), a benzoesav és a szalicilsav erősíti a hatását. Az USA-ban már több mint 30 éve betiltották. E-száma: E-123.

Neokokcin: ez a mesterséges színezék pirosra fest, ellenálló hővel és savval szemben is, bázikus oldatokban színe azonban barnás árnyalatúvá válik. Vízben és alkoholban jól oldódik. Többnyire azokban az élelmiszerekben fellelhető, amelyek narancssárga színezőanyagokat is tartalmaznak. Használata szintén más iparágakban is elterjedt, gyakran keverik más színárnyalatok elérése érdekében. Általában légzőszervi panaszokat (nehézlégzés, szűkület) okoz, az arra érzékenyeknél. Szalicilsavra, benzoesavra érzékenyeknek érdemes kerülniük. Forgalmazását  az USA-ban betiltották. E-száma: E-124.

Vörös 2G: az egyik legstabilabb színezék (hővel, fénnyel, savval, bázikus oldattal szemben), kékesvöröses színű. Mennyiségi jelenléte az élelmiszerekben szigorúan maximalizálva van. Csak a brit reggeli virsliben és bizonyos vagdalthúsokban használhatják, tehát élelmiszerekben való jelenléte az összes adalékanyag közül az egyik legritkább. Tusfürdő, ajakrúzs részét nem képezheti, mivel a nyálkahártyával nem érintkezhet. Benzoesavra, szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő bőr vagy légzőszervi problémák. E-száma: E-128.

Alluravörös AC: többek között a brit reggeli virsliben, a brit löncshúsban, bizonyos vagdalthúsokban található. Ezen kívül fellelhető a különböző édességekben (kekszek, rágcsálnivalók, snackfélék, fagylatok, pudingok), a pezsgő és italporok, a szörpök is tartalmazhatják. Benzoesavra, szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő bőr vagy légzőszervi problémák, sőt hiperaktivitás is. E-száma: E-129.

Brillantfekete BN: Vízben jól oldódik, színét fénnyel, savval és hővel szemben is megtartja. A különböző fűszerszószok, a kaviár és az édességek színezőanyaga lehet. Kozmetikumok és gyógyszerek színesítésére is használják. Önállóan nem hoz létre fekete színt, ezért narancssárgával és tartrazinnal együtt keverve használják. Benzoesavra, szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő bőr vagy légzőszervi problémák. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett. E-száma: E-151.

Barna HT: a Brillantfekete BN-hez hasonlóan stabilnak számít. Alkalmazása általában véve sok helyen engedélyezett. Leginkább a szószok, a fagylaltok, a sütemények és a kekszek tartalmazzák. Bizonyos része a nyirokerekben és a vesében lerakódik. Benzoesavra, szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő bőr vagy légzőszervi problémák. E-száma: E-155.

Annatto: természetes színezék, a karotinoidokhoz tartozik, sárgás színű. A bixin és a norbixin vegyületek keverékéből áll. Általában az oldatát használják fel. Egy trópusi fa gyümölcse magjának héjából nyerik, jellegzetessége, hogy a mostanság egyre jobban elterjedt genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges előállításakor. Sütemények, desszertek, fagylaltok összetevője mellett, még bizonyos sajt és kolbászfélék bevonatát képezi. Allergiás bőrreakciót idézhet elő. E-száma: E-160b

Litolrubin BK/ Rubinfesték BK: piros színt ad, hő és fénystabil, viszont nem oldódik. Olyan pigment, amelynek finom részecskéi szétoszlanak a közegben. Kizárólag sajtbevonatként használják, mennyiségi jelenléte viszont nem korlátozott. Benzoesavra, szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhatnak elő bőr vagy légzőszervi problémák. Térfogatnövelőként is használatos. Egészségre gyakorolt hatása vitatott, bizonyos kísérletek alapján a test több szervére lehet károsító hatással. E-száma: E-180.

Természetesen a felsorolt színezékeken kívül még számtalan másik is létezik, ám ezek esetében még nem vagy alig jegyeztek fel allergiás tünetek megjelenését. Ezen adalékanyagokat a mindenkori szabályozás szerint kötelező a termék címkéjén feltüntetni az összetevők felsorolásánál. Természetesen egyes országokban, ahol szigorúbbak a szabályozások, ott külön fel kell hívni a figyelmet az adalékanyag jelenlétére. A színezőanyagok egészségre gyakorolt hatása sajnos nem bíztató, ezért további korlátozások vagy betiltások várhatóak. Ha felmerül a gyanú, hogy bármely adalékanyagra érzékenyek vagyunk, azesetben annak az élelmiszernek a fogyasztását kerülni kell, melyekben fellelhetőek. Ezért a címkét minden esetben érdemes elolvasni, még akkor is, ha korábban már vásároltuk a terméket. Gyermekek esetében még nagyobb figyelmet kell ennek szánni, főleg az olvasni még nem tudó gyermekek esetében. A színezőanyagok helyes jelölése többféle lehet. A csoportnevet minden esetben fel kell tüntetni (itt pl. "színezőanyag", "természetes vagy mesterséges színezék" kifejezéseknek kell szerepelniük). A színezőanyag pontos neve vagy E-száma szintén olvasható kell legyen a feliraton.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, adalékanyagok, azoszínezékek, tünetek, jelölés
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink