Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Ételallergia: tanácsok étteremben való étkezés esetére

Márton Márk, 2008-08-06
Akár földimogyorót, akár tejtermékeket próbálunk elkerülni, a szakemberek különböző stratégiákat kínálnak, hogy biztonságosan mehessünk étterembe étkezni.
Korábban az ételallergia azt jelentette, hogy máshol étkezni egyenlő volt azzal, hogy a tányért kivittük a konyhából a verandára, vagy pedig egy közeli ismerős vagy rokon lakásában ettünk, aki garantálni tudta, hogy a káros ételek messze elkerülnek minket.


Manapság viszont könnyebb és biztonságosabb lehet az otthontól távol étkezni, akár enyhe, átlagos vagy súlyos ételallergiában szenvednek. Az egyik ok: az éttermek jobban figyelnek, és felkészültebbek. Vannak olyan helyek, ahol az ételallergia tudatosítása a felszolgáló iparban mindenképpen javul, és számos étterem komoly lépéseket tesz a személyzet továbbképzését illetően. Tájékoztatják őket, hogyan alkalmazkodjanak az ételallergiás betegek igényeihez, illetve mit kell tenniük, ha valakinél allergiás reakciók lépnének fel. Ez a jelenség hazánkban azonban még elég ritka.
Az orvosok ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy bár az éttermek jobban tudatában vannak a dolgoknak, ez még nem jelenti azt, hogy teljesen elengedhetjük magunkat. Hogy mennyire vagyunk éberek, természetesen attól függ, hogy milyen súlyos ételallergiában szenvedünk, de mindenkinek, aki allergiás, személyesen kell lépnie, és garantálnia saját biztonságát, mikor nem otthon étkezik. Hol is kezdjük? A szakemberek szerint kezdjük saját ételallergiánk alapos megismerésével! Szoktak étterembe járni ételallergiásként? Hogyan vigyáznak saját magukra? Osszák meg tapasztalataikat és ötleteiket a sorstársakkal és az érintettekkel is!
 
Ételallergia: Tudni kell, mit kerüljünk
 
Világos, hogy a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el az allergiás rohamot, - amikor étteremben eszünk - hogy nem rendelünk olyat, amire allergiások vagyunk. De ez nem mindig ilyen egyszerű. Néha nem egészen nyilvánvaló, mit is tesznek elénk a tányéron. Tényleg nagyon oda kell figyelni a rejtett hozzávalókra. Az allergén megbújhat a panírban, a salátaöntetben, a süteményben, vagy szószokban, és egyáltalán nem tűnik fel, mikor az étel megérkezik.
Emellett ajánlott ismerni a kerülendő ételek egyéb megnevezéseit. A konyhafőnökök által használt hozzávalók, pl. szószok és öntetek esetében, eltérő megnevezést kapnak. Ez azt jelenti, hogy ha kérjük, hogy valamit hagyjanak ki az elkészítendő ételből, létfontosságú ismerni az összes kifejezést, beleértve az allergén egyéb megnevezéseit, amelyeket esetünkben használhatnak
Íme néhány példa a legvalószínűbb rejtekhelyekről, ahol az ételallergének bújhatnak meg.
 
Allergia: tej/tejtermék
Rejtekhely: hot dog, tonhal konzerv, néhány rágógumi, kukorica olajból készült margarin (fölözött tejporból), granola szeletek, csokoládé chipsek, karamelles édességek, barnacukor ízesítők, kókuszkrém ízesítők, grillezett marhasült (számos étteremben a grillezést követően a marhasültet vajjal kenik be).
 
Allergia: tojás
Rejtekhely: Milky Way vagy Snickers csokiszelet (a nugát tojást tartalmaz), bármilyen sütemény, aminek fénylik a teteje, pl. a bagett és a perec, néhány kávéital habja, az elkészült ételekbe, pl. levesekbe tett tészta.
 
Allergia: mogyorófélék
Rejtekhely: barbecue szószok, húsleves, chilli (néha mogyorót használnak sűrítőként).
 
Allergia: búza/liszt
Rejtekhely: a hidrolizált búzafehérjét néha csak ízfokozóként tüntetik fel a készételek, szószok, alkoholos italok, hot dog, fagylaltok, likőrök, levesek, kávépótlók (gabona alapú), vajízesítők, karamell színezék, néhány vajtermék, kuszkusz esetében.
 
Allergia: tenger gyümölcsei
Rejtekhely: cézár saláta (szardella), caponata (olasz mártás/szardella), az omega-3 zsírsavval erősített ételek (halmártás), emellett néhány narancslé, kisbabáknak való gabonapehely és a szójatej.
 
Az étterem kiválasztása
 
Ugyan lényeges, hogy mit rendelünk, de az is fontos, hogy hol rendelünk. Ez azért van így, mert néhány étterem valószínű, hogy jobban alkalmazkodik az ételallergiánkhoz, valamint jóval képzettebbek azzal kapcsolatban, hogy mikor cselekedjenek megfelelően. Nem túl meglepő tény, hogy minél nagyobb és kiterjedtebb az adott étterem, annál valószínűbb, hogy a múltban már szereztek tapasztalatokat az ételallergiával kapcsolatban. Tehát, kevésbé valószínű, hogy a személyzet meglepődik, esetleg bosszús lesz a különleges kívánságaink hallatán.
Egyéb jó megoldást nyútjhatnak az étteremláncok, ezek nagyobb irányítással bírnak saját étlapjaikkal és az ételek hozzávalóival kapcsolatban, mint a magánkézben lévő kis éttermek, így valószínűbb, hogy a személyzet pontosan tudja, mi tartalmaznak az egyes ételek. Amíg a kis szomszéd vendéglőben a megszokottól homlok egyenest más dolgot kell kitalálni, ha kedvünkben akarnak járni, és nagyobb a "szabadság" is ezeken a helyeken, így az étel nem készül el kétszer ugyanazzal az elkészítési móddal, és ez komoly gondot okozhat.
Persze nem minden éttermi felszolgáló tudja pontosan megmondani, hogy az ételek mit is tartalmaznak (a nagy étteremláncok elősütött élelmiszer alapanyagokat használnak, amit helyben csak felmelegítenek), a legtöbb website-on elérhető a hozzávalókat tartalmazó étlap, vagy található egy e-mail cím, aminek segítségével kideríthető, hogy pontosan mi is van az étlapon szereplő ételben.
 
Ételallergia: előre tervezés
 
Időben hívjuk fel az éttermet, és derítsük ki, milyen előírásokkal rendelkeznek, ami az ételallergiások kiszolgálását illeti. Kérdezzünk rá, hogy már szolgáltak-e ki másokat, akik szintén ételallergiában szenvedtek, érdeklődjünk, hogy ők mit fogyasztottak, és hogyan informálták az éttermet a problémájukról.
Mikor belép az étterembe, közölje ételallergiáját a pincérekkel. Ha rendelkezik allergia kártyával, nyújtsa át a pincérnek, ez sokat segíthet. Ezeken a névjegykártya méretű kártyákon szerepel a nevünk, az ételallergiánk, az összes kerülendő hozzávaló, valamint a kérés, hogy a konyhán ezeket mellőzzék azokból az ételekből, amiket rendelünk.
Próbálkozhatunk még „allerlapocskákkal” is, amelyeket ragasztós hátoldalú cédulákra nyomtatunk ki, és amin részletezzük ételallergiánkat, majd ezt a pincér azonnal hozzácsatolhatja a rendeléshez.
Ha külföldre utazunk, célszerű olyan ételallergia-kártyát írni, mely az adott ország anyanyelvén íródott (vagy legalábbis valamilyen gyakrabban használt nyelvek egyikén, mint pl. az angol, német, francia, spanyol nyelvek). Bár a kártyák nem helyettesítik a személyzet szóbeli tájékoztatását, segíthetik üzenetünk eljuttatását a megfelelő személyhez.
Ne feledkezzünk meg az ételallergia elleni gyógyszereinkről sem, például az epinefrin injekcióról és az antihisztaminról. A súlyos allergiás rohamok veszélyeztethetik életünket, tehát fontos, hogy nálunk legyenek a gyógyszerek vészhelyzet esetére.

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: ételallergia, étterem, tanácsok, allergia kártya, epinefrin
Kapcsolódó cikkek:
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Veszélyes csók?
A 21. század járványa
Kiszűrik az ételallergiás elsősöket Orosházán
Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?
Az ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink