Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A rizsallergia

Dr Gere László, 2008-08-27
A rizs allergiát okozhat olyan egyéneknél, akik rizsszemeket vagy rizslisztet fogyasztanak. A többi élelmiszerallergiával ellentétben, a felnőttek között gyakoribb jelenség a rizsallergia, mint gyermekek körében. A kutyák is allergiásak lehetnek rizsre. A kereskedelemben kapható kutyatápszerek általában tartalmaznak rizst.
Európában és az Egyesült Államokban a rizsallergia gyakorisága alacsony, mivel a rizst nem fő élelmiszerként fogyasztják. Japánban a populáció megközelítőleg 10%-áról gondolják, hogy rizsre allergiásak.

A rizspollen ezen kívül okozhat szénanáthát is olyan helyeken, ahol nagyüzemileg termesztik. Mivel a fűfélékhez tartozik, pollenjei a levegővel terjednek, és könnyen belélegezhetők. A rizsallergia változatos szimptómákkal jelentkezik, hasonlóan az egyéb élelmiszer vagy pollenallergiákhoz: tüsszögés, a nyelv, az ajak és torok duzzanata, valamint csalánkiütések léphetnek fel. Ha már egyszer felállították a diagnózist, a rizs fogyasztását feltétlenül el kell kerülni, mert súlyos, anafilaxiás reakciók is felléphetnek. Nem lehet megjósolni, hogy kinél alakul ki fatális reakció. A betegeknek gondosan el kell olvasni az árucikkek címkézését, és óvatosnak kell lenniük az éttermekben. Enyhe lefolyású allergiáknál elégséges lehet antihisztaminok szedése, egyébként súlyos allergiánál az orvosok egy szükséghelyzetre tervezett, adrenalint tartalmazó injektort írnak fel.

A rizs, illetve a rizsliszt néhány élelmiszerben el van rejtve, így például az indiai és japán édes ételekben, a tavaszi rolád (egy tésztaféleség) és néhány tésztaféleségben. Keresztreakció a következő élelmiszerekkel léphet fel, ezért az alábbi élelmiszerek vásárlásánál fokozottan ügyelni kell: árpa, kukorica, búza, kemény búza, szójabab, tritikále, zab, rozs.
A rizs LTP-t is tartalmaz (lipid transfer protein), ami azt jelenti, hogy más LTP-t tartalmazó élelmiszerekkel keresztreaktív lehet. Az LTP a rózsaféleségek (pl. barack, alma) fő allergénje, és fő allergén azokon a területeken, ahol a páciensek nem túlérzékenyek a nyírfapollenre. Az LTP veszélyes anyag a gyomorsav és a főzésre mutatott rezisztenciája miatt. Az LTP súlyos anafilaxiás reakciót is kiválthat. Elsősorban az őszibarack LTP-re, de egyéb, botanikailag különböző forrásból származó LTP-re túlérzékeny pácienseknél alakul ki a rizs LTP allergia.

Néhány esetben nem rizsallergia, hanem rizsintolerancia áll fenn. A tünetek hasonlóak lehetnek, például gyomorgörcsök jelentkezhetnek, azonban ételintoleranciánál az illető élelmiszerekből kis mennyiségek fogyaszthatóak tünetek nélkül, és az intolerancia nem jelent veszélyt a szervezetre. Az élelmiszerallergiánál már minimális mennyiségek is kiválthatnak allergiás reakciót.
A rizspollen légi úton is tüneteket okozhat. Ezek a következők lehetnek: szénanátha, kötőhártya-gyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, asztma. 
 

Forrás: www.gulfmd.com


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, rizsallergia, LTP, asztma, tünetek, anafilaxia
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink