Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?

Márton Márk, 2008-10-27
Az élelmiszerallergia és az táplálék-intolerancia az emberi táplálkozás során a leggyakoribb problémák közé tartoznak. Átlagosan a lakosság pár százalékát érinti, tehát sokunknak különösen oda kell figyelni a táplálkozásunkra. Ehhez viszont szükség van ismeretekre, tanácsokra, széleskörű információkra. Ezen írás egy kis útmutató azok számára, akik valamilyen élelmiszerallergiával vagy táplálék-intoleranciával küzdenek.

Az útmutató tartalma
 
Az útmutató információkat és tanácsokat ad azok számára, akik intoleránsak bizonyos élelmiszer-összetevőkre, illetve akik a táplálék-intoleranciában szenvedőknek vásárolnak élelmiszert. A következő témákat érintjük:
-         Mi a különbség az étel-intolerancia és az ételallergia között?
-         Mi a teendő, ha azt gyanítjuk, hogy étel-intoleranciában szenvedünk?
-         Az étel-intolerancia típusai
-         Az étel-intolerancia tünetei
-         Lisztérzékenység
-         Élelmiszervásárlás
-         Étteremben étkezés
 
Mi a különbség az ételallergia és az étel-intolerancia között?

Az ételallergia és az étel-intolerancia is az „étel érzékenység” típusai. A kettő között a legfontosabb különbség a tünetek fajtájában, illetve a tünetek megjelenéséhez szükséges időben keresendő. Mikor valaki ételallergiában szenved, az immunrendszer úgy reagál egy bizonyos ételre, hogy az nem biztonságos. Mindez azonnali tüneteket, mint például viszketést, kiütéseket és duzzadást okoz. Néha a roham annyira erős, hogy a személy életveszélyes reakciókat él át, amit anafilaxisnak nevezünk. Ez az egész testet érinti, gyakran mindjárt az étel elfogyasztása utáni percekben jelentkezik.
Az étel-intoleranciánál nem játszik szerepet az immunrendszer. A reakciókat többnyire az váltja ki, hogy a szervezet nem képes megemészteni egy bizonyos ételt (egyes enzimek nem  működnek megfelelően az emésztés során), de gyakran a reakciók mögötti okok nem világosak. Általában a tünetek nem azonnaliak, de vannak olyan tartósítószerek és ízfokozók, amelyek az asztmában szenvedőknél kipirosodást és zihálást okozhatnak, nem sokkal az étel elfogyasztása után. Az étel-intolerancia tünetei bizonyos esetekben kellemetlenek és súlyosak lehetnek, és egészségünket hosszú távon is befolyásolhatják, de általában nem életveszélyesek.
Az életallergiában szenvedőknek az adott ételt minden formában messziről el kell kerülniük. Még a legkisebb adagokat is. Viszont az étel-intoleranciában szenvedők általában kis adagokban fogyaszthatják a kérdéses ételt, bár hogy mekkora az adag, amit még a tünetek elkerülésével elfogyaszthatunk, az teljesen eltérő lehet az egyes betegeknél.

Az étel-intolerancia típusai

Sok olyan élelmiszerfajta létezik, amire az emberek intoleránsak lehetnek, de a leggyakoribb étel-intoleranciát a tej és a laktóz (a tejben lévő cukor), a glutén, a búza, a tartósítószerek, és a természetben is előforduló ételösszetevők, pl. a koffein, váltják ki.
Sokan úgy hiszik, hogy a tejre allergiásak, és néhányuknál ez a laktóz-intolerancia miatt van. Ennek oka a laktáz enzim hiánya, ez szükséges a laktóz lebontásához, amelyet majd a véráram befogad. Ha valakinek nincs elég ebből az enzimből, a laktóz nem szívódik fel rendesen a belekből. Magyarországon a lakosság pár százalékát érinti a laktóz-intolerancia. Néhányan közülük észrevették, hogy étrendjükben kis mennyiségű tejet még elviselnek, például a tejbevonót a sült tésztán, vagy 1-2 szelet csokoládét, de nagyon eltérő lehet, hogy ki mekkora mennyiséget fogad be. Kétéves kor alatt a tej-intolerancia elég gyakori. Ez hasonló az allergiához, és ha nem kezelik megfelelően, alultápláltsághoz vezethet. Sokan azután tapasztalják a tüneteket, hogy búzát ettek, amelyet a búza-intolerancia okozhat. Viszont ez akár glutén-intoleranciára, más néven lisztérzékenységre is utalhat. Tehát fontos, hogy a megfelelő diagnózis felállítása érdekében felkeressünk egy szakorvost. Sokan úgy gondolják, hogy az adalékanyagok vannak rájuk ilyen hatással, de ez a fajta intolerancia csak a felnőttek és a gyerekek kis részét érinti. Az étel-intoleranciával leggyakrabban összekapcsolt adalékanyagok a mesterséges színezékek, mint például a tartrazin, a szulfitok, a metabiszulfitok és a benzoátok (tartósítószerek típusai), valamint a nátrium-glutamát (egy ízfokozó). Néhány étel olyan összetevőket tartalmaz, amelyek kellemetlenül érinthetik az arra érzékenyeket. A vörösbor, a sajt és a csokoládé jól ismertek arról, hogy fejfájást és migrént okozhatnak egyes esetekben. A vörösbor kipirosodást is okozhat.
Az étel-intolerancia gyakori tünetei:
-         hasmenés
-         fogyás
-         puffadás
-         vérszegénység
 
Néhány esetben az étel-intolerancia olyan tüneteket válthat ki, amelyeket normálisan az ételallergiával hoznak összefüggésbe, úgymint kipirosodás, fejfájás, csalánkiütés, zihálás és orrfolyás. Általában ezek a tünetek nem egyszerre jelennek meg, és ne feledjük, hogy az étel-intolerancia néhány tünete akár más betegségre is utalhat.
Sokan, akiknek az emésztésével van gond, és például irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek, talán azt gondolják, hogy a tejhez és a búzához hasonló ételek csak ronthatnak az állapotukon. Ezeket a táplálékokat más betegségekkel is összefüggésbe hozták. Tényleg nagyon fontos orvosi segítséget kérni, még mielőtt a tejhez és búzához hasonló ételeket teljesen kiiktatnánk az étrendünkből. Nem minden IBS vagy gyomorbél betegen segít, ha kerüli a tejet és a búzát. Sőt, ez akár ronthat is az állapotunkon, hiszen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat kell mellőznie a szervezetnek a felmerülő diéta során.
 
Lisztérzékenység (Glutén-intolerancia)

A lisztérzékenység nem allergia. Ez egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk antitesteket termel, amelyek megtámadják a saját szöveteket. A lisztérzékenyeknél ezt a glutén váltja ki, amely egy, a gabonafélékben, mint például a búzában, a rozsban és az árpában megtalálható fehérje. Az étel-intolerancia általános tünetein felül a következő sajátságos tünetekkel kell számolni:
-         hányinger
-         szelek
-         fáradtság
-         székrekedés
-         lelassult növekedés
-         bőrproblémák
 
A glutént tartalmazó gabonaféléket számos élelmiszerben felhasználják, úgymint különféle kenyerekben, tésztákban, pizzában, sült tésztákban és tortákban. A búza származékai sok más ételben is megtalálhatók, például kolbászban, burgerekben, és egyes szószokban. A nyerstészta illetve a zsemlemorzsa összetevői sem ajánlottak a lisztérzékenyeknek. Vásárlásnál mindig ellenőrizzük le az élelmiszerek összetevőit. Ha lisztérzékenyek vagyunk, bizonyos, árpából készült alkoholos italokat is kerülnünk kell, úgymint a sört.
A zab olyan fehérjét tartalmaz, amely hasonlít a gluténre, de nem teljesen ugyanaz. A kutatások kimutatták, hogy a lisztérzékenyek között vannak, akik nem tolerálják a zabot és a zabtermékeket. Az is elképzelhető, hogy más gabonafélék, például a búza, akár kis mennyiségben is, de bekerülhetnek zabtermékekbe, még mikor a termés a földeken van, esetleg betakarítás és szállítás közben. Az orvosi szakértők jelenleg még nem rendelkeznek elég bizonyítékkal arról, hogy a lisztérzékenyeknek a zabot is kerülniük kellene. Ezért ha lisztérzékenységben szenvedünk, talán azt a tanácsot kapjuk, hogy kerüljük a zabot, valamint a búzát, a rozst, az árpát, a tönkölyt, és a kamut-búzát, főleg a diagnózist követően. Egyeztessünk orvosunkkal arról, hogy mikor kezdhetünk el újból zabot enni.
 
A rizs, a krumpli és a kukorica nem tartalmaznak glutént, tehát ezeket bátran fogyaszthatjuk. Vásárolhatunk speciálisan lisztérzékenyeknek gyártott termékeket, úgymint a gluténmentes tésztákat, és kenyeret. Felhívnánk a figyelmet, hogy a „búzamentes” és a „gluténmentes” megnevezés nem egy és ugyanaz. A búzamentes termékek tartalmazhatnak más gabonaféléket, például rozst vagy árpát, tehát ezek nem biztos, hogy fogyaszthatóak a lisztérzékenyek számára (hacsak nincs ott mellette a „gluténmentes” jelölés is). A gluténmentes termékek nem tartalmaznak glutént, viszont tartalmazhatnak egyéb, búzában található fehérjéket (albuminokat, globulinokat és keményítő fehérjéket). Tehát lehet, hogy ezek nem ajánlottak azoknak, akik intoleránsak vagy allergiásak a búzára.
Jelenleg nem létezik gyógyszer a lisztérzékenységre. Ha a lisztérzékenyek nem figyelnek oda az állapotukra, alultápláltság, vérszegénység, csontbetegségek, illetve ritkán még rák is kialakulhat. Emellett a gyerekeknél növekedési problémák léphetnek fel.
 
Mi a teendő, ha azt gyanítjuk, hogy étel-intoleranciában szenvedünk?

Ha úgy gondoljuk, hogy étel-intoleranciában szenvedünk, kérjük ki szakorvos tanácsát. A diagnózis felállításához a legjobb, ha elmegyünk a háziorvoshoz, aki majd továbbirányít minket egy szakorvoshoz, valamint egy bejegyzett dietetikushoz. Bizonyos allergia és intolerancia teszteket magazinokban, üzletekben, és az interneten is hirdetnek, de nincs rá bizonyíték, hogy ezek megbízhatóak lennének. A teszteredmények arra ösztönözhetnek sokakat, hogy hosszú időre mellőzzenek számos élelmiszert az étrendből anélkül, hogy szakorvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetnének. Ez ártalmas is lehet az egészségre, és mindamellett korlátozzák, hogy mit is egyenek. Ha úgy gondoljuk, hogy búza vagy tej-intoleranciában szenvedünk, különféle teszteket kell elvégeztetni, amelyekkel megállapítható, hogy a tüneteket a lisztérzékenység vagy a laktóz intolerancia váltja-e ki. A laktóz-intolerancián kívüli étel-intolerancia diagnosztizálása nehéz, mert nincs egyetlen megbízható teszt az összes intoleranciára. Az egyetlen módszer az lehet, ha kizárunk bizonyos élelmiszer csoportokat az étrendünkből. Ha erre készülünk, fontos, hogy egyeztessünk a háziorvossal, mi is a legmegfelelőbb a számunkra, és ha lehetséges, kérjünk tanácsot bejegyzett dietetikustól is. A tejhez és búzához hasonló élelmiszerek kiiktatása az étrendünkből jelentősen befolyásolhatja a lényeges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Ha étel-intoleranciánkat már diagnosztizálták, ne felejtsük el erről a családunkat, a barátokat és a kollégákat is tájékoztatni, és mondjuk el nekik, hogy mit kell kerülniük, ha nekünk vesznek valamilyen élelmiszert. Ha a gyermekünket valamilyen étel-intoleranciával diagnosztizálták, különösen fontos, hogy mindenki, aki csak felügyel rá (beleértve a tanárokat, a barátokat és azok szüleit, akikhez átmehet), tudja, hogyan kerüljék el az ételeket, amelyekre a gyerek intoleráns. Az iskolával részletesen meg kell beszélni gyermekünk igényeit. Néhány táplálékot elég nehéz lesz elkerülni, mivel számos termékben megtalálhatók hozzávalóként. Olvassák el a következő bekezdést, ahol tanácsokat kapnak, hogyan kerüljék el azokat az élelmiszereket, amelyekre intoleránsak.
 
Élelmiszervásárlás – előre csomagolt élelmiszerek

Akár nálunk alakult ki étel-intolerancia, akár csak vásárolunk valakinek, aki ebben szenved, bármilyen előre csomagolt élelmiszeren létfontosságú alaposan szemügyre venni a címkézést, amit megvásárolunk. Még akkor is ajánlatos megnézni a jelöléseket, ha már korábban is vásároltuk az adott terméket, mert az összetevők változhattak a legutolsó alkalom óta.
Az élelmiszercímkézésre vonatkozó szabályozás értelmében minden előre csomagolt élelmiszeren, beleértve az alkohol tartalmú italokat is, láthatóan fel kell tüntetni, hogy tartalmazza-e bármelyiket a következő élelmiszerek közül (illetve bármelyik összetevője tartalmazza-e, vagy esetleg ebből készült-e):
 
-         Földimogyoró
-         Mandula, mogyoró, dió, brazil dió, kesudió, pekándió, pisztácia, makadámiai dió, queenslandi dió
-         Tojás
-         Tej, tejcukor
-         Rákfélék (úgymint garnélarák, kisebb tengeri rákok és homár)
-         Hal
-         Szezámmag (szezámszármazék)
-         Glutént tartalmú gabonafélék (úgymint búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza)
-         Szója
-         Zeller
-         Mustár
-         Szulfitok és kén-dioxid (bizonyos élelmiszerek és italok esetében használt tartósítószerek) tartalom, amennyiben annak koncentrációja az adott ételben meghaladja a 10 mg/kg vagy 10 mg/liter értéket
-        Magyarországon 2008. április óta kötelezően jelölendő a csillagfürt (farkasbab) és a puhatestűek jelenléte is
 
Néhányan talán olyan ételekre érzékenyek, amelyek nincsenek a listán, viszont az összes hozzávalót fel kell tüntetni az előre csomagolt termékek címkézésén (néhány kivétellel), így elkerülhető az a bizonyos élelmiszer, amire érzékenyek vagyunk, feltéve, ha figyelmesen tanulmányozzuk az összetevőket.
 
Keressünk figyelmeztető feliratokat vagy négyzeteket!

Az összetevők listáján kívül számos élelmiszer terméken megtalálhatóak ún. feliratok vagy figyelmeztető négyzetek a címkézés mellett, amelyek arról tájékoztatnak, hogy a termék tartalmaz-e bizonyos összetevőket, például glutént vagy tejet. Néhány gyártó különféle jelöléseket is alkalmaz. Az áthúzott búzakalász jellegű jelölési mód már sok helyen elterjedt.
Viszont jelenleg nem kötelező ezeknek a figyelmeztető feliratoknak az alkalmazása a címkézésen. Szóval, ha még sincs figyelmeztetés a címkézésnél, nem szabad azt feltételeznünk, hogy a termék mentes attól az összetevőtől, amire érzékenyek vagyunk. Mindig olvassuk el az összetevőket!

Szupermarket listák és „mentes” élelmiszerek

A legtöbb jelentős szupermarket hálózat listát készít azokról a termékekről, amelyeket árusítanak, és amelyek szándékosan nem tartalmaznak bizonyos összetevőket (például glutént és tejet), és úgy gyártják őket, hogy ezek az összetevők még véletlenül sem kerülhetnek a termékekbe. Vegyük fel a kapcsolatot a szupermarkettel, és kérjünk részletes tájékoztatást. Ezek a listák elévülhetnek, mivel újabb termékeket dobnak piacra, vagy vonnak ki a piacról, illetve a recept is változhat. Tehát minden élelmiszer termék esetében ellenőrizzük a címkézést, még akkor is, ha szerepel a listák valamelyikén.
Számos szupermarket és egészségbolt olyan termékek széles és egyedi választékát kínálja, amelyek nem tartalmaznak bizonyos összetevőket, úgymint búzát, glutént, és tejtermékeket, viszont ezek drágák lehetnek. Ne feledjük, hogy bár bizonyos termékeket nem kifejezetten étel-intoleranciában szenvedők számára reklámoznak, attól azok még lehet, hogy mentesek az intoleranciát kiváltó hozzávalótól. Mindig olvassuk el az összetevőket!
 
Élelmiszervásárlás az interneten

A legtöbb, élelmiszert kínáló weboldal olyan adatokat ad meg a termékekről, amelyek segítenek nekünk kiválasztani azokat az élelmiszereket, melyek nem tartalmazzák az elkerülni kívánt összetevőt. De néha ezek az információk sem naprakészek, tehát mindig ellenőrizzük a címkézést, mikor az élelmiszer kiszállítását kérjük.
 
Nem előre csomagolt élelmiszerek

Azokat az élelmiszereket, amelyek nem előre csomagoltak, nem ugyanazokkal az információkkal látják el, mint az előre csomagoltakat, tehát elképzelhető, hogy nem tudjuk megnézni a hozzávalókat. A nem előre csomagolt élelmiszerek közé tartoznak a pékáruk, a hentesáruk, az édességek, vagy a salátabár termékei, valamint a külön kimért és árusított élelmiszerek.
Elképzelhető, hogy a kerülendő élelmiszer kis mennyiségben belekerült ezen termékek valamelyikébe, például, ha egymás mellé kerültek, kanálról, vagy késről, vagy a csomagolópapírról és a zacskóról, amely hozzáért más élelmiszerhez. Ha súlyosabb intoleranciában szenvedünk, általában biztonságosabb elkerülni ezeket az ételeket.
 
Étteremben étkezés

Egyeseknek óvatosabbnak kell lenniük, ha el akarják kerülni azt az ételt, amire intoleránsak. Ha súlyos intoleranciában szenvedünk, ne feledjük, hogy ha valaki más által elkészített ételt fogyasztunk - például étteremben - nem lehetünk benne maximálisan biztosak, hogy az nem tartalmazza azt a hozzávalót, amelyre intoleránsak vagyunk. Viszont tehetünk annak érdekében, hogy a csökkentsük a kockázatot.
 
Tájékoztassuk az éttermet!

Étteremben való asztalfoglalásunk esetén informáljuk étel-intoleranciánkról azt a személyt, aki a foglalást intézi, és kérjük meg, ellenőrizze, hogy a séf tud-e számunkra olyan ételt készíteni, amely nem tartalmazza az intoleranciát kiváltó hozzávalót. Ha nem kapunk biztos választ, ajánlatos más helyet választani.
Étterembe érkezésünk esetén győződjünk meg róla, hogy a felszolgálók értesültek intoleranciánkról, valamint annak súlyosságáról. Ha nem pontosan értik, mennyire fontos számunkra, hogy elkerüljünk egy adott hozzávalót, jobb, ha máshol étkezünk.
 
Érdeklődjünk az ételekről!

Olvassuk el az étlapot figyelmesen, és figyeljük, feltűnik-e bármelyik étel nevében vagy leírásában az a hozzávaló, amelyre intoleránsak vagyunk. Ne feledjük, lehet, hogy nem említik a kérdéses hozzávalót, tehát mindig egyeztessünk a pincérrel.
Tájékoztassuk őket, hogy milyen ételt szeretnénk rendelni, és kérjük meg, hogy beszéljenek a séffel, hogy semmiképpen se használják azt a hozzávalót, amit mellőzni szeretnénk. Ha lehet, beszéljünk mi magunk a séffel. Ha a személyzet nincs róla meggyőződve, hogy az étel nem tartalmazza azt a hozzávalót, jobb, ha mást rendelünk. Ne feledjük! Az ételeket nem mindenhol készítik ugyanúgy, tehát ha már elfogyasztottuk az ételt az egyik étteremben, nem szabad azt feltételeznünk, hogy a következő alkalommal is minden rendben lesz vele, illetve, hogy ugyanolyan lesz a többi étteremben is.
 
Önkiszolgáló rész

Néhány étteremben és kávézóban található önkiszolgáló rész is, ahol az ételek nyitott tálalókban találhatóak. Még ha valamelyik étel nem is tartalmazza azt a hozzávalót, amire intoleránsak vagyunk, kisebb mennyiség könnyedén belekerülhet az ételbe akár véletlenül is, mondjuk mert a tálalók egymás mellett vannak, vagy mert ugyanazt az ollót vagy kanalat használják a különböző ételekhez.
 
Kezelés

Az étel-intolerancia legtöbb típusánál nem létezik más gyógymód, csak ha elkerüljük azt a hozzávalót vagy ételt, amire érzékenyek vagyunk. Ha laktóz-intoleranciát diagnosztizáltak nálunk, lehetséges a laktáz enzimet cseppek vagy tabletta formájában megkapni, amit aztán hozzáadhatunk a tejtermékekhez, vagy megehetjük az ételek mellé. Ez segít a szervezetnek lebontani a laktózt. Gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolható, de gyermeknek csak orvosi javaslatra adjunk belőle, illetőleg kérjük ki dietetikus tanácsát is.
 
Az egészséges étrend

Fontos, hogy mindenki kiegyensúlyozott és egészséges étrendet tartson. Az étel-intoleranciában szenvedők néha aggódnak amiatt, hogy ha nem esznek bizonyos hozzávalókat és élelmiszereket, az károsan fog hatni az egészségükre. Viszont igazából az étrend általános kiegyenlítettsége számít. Szóval, ha nem ehetünk bizonyos dolgokat, vannak helyette más élelmiszerek, amelyek biztosítják számunkra a szükséges tápanyagokat. Ha aggódnak az étrendjük miatt, érdemes beszélni dietetikussal, aki hasznos tanácsokat adhat, hogyan tartsunk fent egészséges étrendet, miközben kerüljük az intoleranciát kiváltó élelmiszereket. Dietetikussal a helyi kórházon vagy a háziorvoson keresztül tudjuk felvenni a kapcsolatot.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: étel-intolerancia, ételallergia, lisztérzékenység, gyakorlati tanácsok, jelölés
Kapcsolódó cikkek:
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Veszélyes csók?
A 21. század járványa
Kiszűrik az ételallergiás elsősöket Orosházán
Ételallergia: tanácsok étteremben való étkezés esetére
Az ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink