Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Csokoládé allergia

Dr Gere László, 2008-08-27
Sokan azt gondolják, hogy allergiásak a csokoládéra. Azonban az igazi csokoládé allergia az, amikor az ember a kakaóra allergiás, ez pedig igen ritka jelenség. A csokoládéval kapcsolatos allergiás reakciók az alkotórészekkel, vagy az élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatosak. Ezek lecitint, kukoricaszirupot, glutént, diót vagy mogyorót, ízesítőket és színezékanyagokat tartalmaznak. Véletlenül patkány, vagy egér ürülék, illetve csótány is belekerülhet a csokoládé masszába.

A kakaó vagy egyéb csokoládé alkotórész a következő tüneteket válthatja ki: így fejfájást, gyomorégést, végbél-viszketést, kiütéseket, zavartságot, légzészavarokat, esetleg még asztmás rohamot is kiválthat olyan pácienseknél, akik asztmával küzdenek és a csokoládé egyik, vagy több alkotórészére túlérzékenyek.

A kakaó három fő formáját alkalmazzák: a folyékony kakaót, a kakaóvajat és a kakaóport. A kiváló minőségű csokoládé csak folyékony kakaót, kakaótejet, cukrot és egy kis vaníliát tartalmaz. A kevésbé jó minőségű csokoládé kevesebb kakaót, viszont több adalékanyagot, úgy mint tejet, szójalecitint, kukoricaszirupot, ízesítőket, színezékanyagokat és sok cukrot tartalmaz. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az allergiások, vagy élelmiszer-intoleranciában szenvedők túlérzékennyé válnak az egyik vagy másik adalékanyagra. A terméken található címke jelzi, hogy a csokoládé milyen adalékanyagokat tartalmaz. Minél magasabb az ár, valószínűleg annál jobb minőségű a csokoládé.

A csokoládé alábbi alkotórészei okozhatnak allergiás reakciót: tehéntej, mogyoró/dió, búza vagy glutén, szójabab, kukorica (a kukoricaszirup is). Az adalékanyag-allergiák kevésbé elterjedtek, mint az élelmiszerallergiák.

A csokoládé számos kemikáliát is tartalmaz, amelyeknek mellékhatásai is lehetnek, de nem váltanak ki allergiát, hanem elsősorban olyan tüneteket okoznak, mint például a fejfájás. Ezek az anyagok: a koffein, a theobromin, a fenil-etil-amin és a tiramin. A koffein félelmet, szorongást, alvászavarokat, nyugtalanságot, koncentrációs zavarokat válthat ki. A csokoládé sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé. A theobromin egy alkaloida, amelynek a stimuláló hatása a koffeinnél egy nagyságrenddel kisebb. Fejfájást okozhat. A fenil-etil-amin az amfetaminhoz hasonlít és hangulati ingadozásokat okozhat. A tiramin fejfájást válthat ki.

Forrás: www.gulfmd.comElőző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, csokoládé, kakaó, adalékanyag, csokoládé alkotórészek, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink