Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Orvosok közötti véleménykülönbségek az élelmiszerallergia vonatkozásában

Dr Gere László, 2008-08-27
Egy tanulmány azt mutatta, hogy a nem allergológus szakorvosok (pl. gyermekgyógyászok, belgyógyászok, fül-orr-gégészek, háziorvosok) véleménye különbözik az élemiszerallergiát kiváltó okok, a diagnózis, a kezelés, és a megelőzés tekintetében. Noha az öt leggyakoribb allergénben egyezett az orvosok véleménye, tartósan fennállt az a tévhit, hogy a cukor allergiát okozhat, és a gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki. Gyermekek esetében a két csoport véleménye egyezett az allergének első helyezését illetően, ami a tehéntej volt. Ezt követte a tojás az allergológusok szerint, és a földimogyoró a nem allergológusok szerint.

Felnőtteknél a két orvoscsoport az amerikai mogyorót helyezte az első helyre, noha a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kagylóallergia még ennél is gyakoribb, megközelítőleg háromszoros gyakorisággal vált ki allergiát, mint a földimogyoró.

Az alllergológusokkal ellentétben a nem allergológusok sokkal kevésbé alkalmazták a bőrpóbákat (44,7%-98,9%-kal szemben) illetve élelmiszerspecifikus IgE-teszteket. A provokációs tesztek tekintetében is lényeges különbségek mutatkoztak a nem allergológusok és az allergológusok között. Ezt a bizonyítási eljárást az allergológusok 73,1%-ban végeztette el. A másik csoportban ezt a vizsgálatot az orvosok az esetek 36,4%-ban alkalmazták. Az adatok nem meglepőek, mivel a nem allergológusok a megfelelő szakemberekhez irányítják a pácienseket, és a fent leírt vizsgálatok az allergológusok képzésének lényeges elemét képezik.

A terápia kérdésében is jelentkeztek különbségek. A nem allergológusok közel kétszer olyan gyakorisággal rendeltek eleminációs étrendet (ami egy bizonyos élelmiszercsoport kizárását jelenti). Az ilyen étrendnek az a hátránya, hogy hiánybetegségekhez vezethet. Ugyanez a csoport nagyobb arányban javasolt rotációs diétát (ami azt jelenti, hogy a beteg ritkábban ugyan, de ehet az allergént tartalmazó élelmiszerből). Ennek az a hátránya, hogy a pácienst kiteszik egy súlyos allergiás reakció veszélyének.

Az élelmiszer specifikus immunterápiás/hiposzenzibilizációs eljárásokat elsősorban inhalációs allergénekkel végezték Európában. A hiposzenzibilizáció azt jelenti, hogy az allergiát kiváltó anyagot kis dózisban a szervezetbe fecskendezzük, majd a dózist emeljük. Így lassan hozzászoktatjuk a szervezetet az illető allergénhez és megakadályozzuk az allergiás reakció kialakulását. Néhány újonnan végzett tanulmány ígéretes eredményeket hozott az immunterápia alkalmazásáról. Ilyen kezelést szublinguálisan (nyelv alatt) alkalmaztak mogyoró esetében. Az immunterápia a tehéntej és a tojásfehérje allergiák eseteiben is sikeresnek bizonyult, ami azt jelenti, hogy a páciensek lényegesen nagyobb mennyiséget tudtak az illető allergénből tolerálni.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, allergológus, immunterápia/hiposzenzibilizáció, szublinguális kezelés
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink