Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Allergia a tenger gyümölcseire

Dr Gere László, 2008-09-08
A tengeri halfélékhez, a rákfélékhez és kagylófélékhez köthető allergia az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia szerint milliókat érint. Mint a legtöbb élelmiszerallergia, a tenger gyümölcseivel szembeni allergia is fatális kimenetelű lehet, ha az érintett nem tartózkodik a fogyasztásuktól. Noha, sok allergia felnőttkorra megszűnik, a tengeri hal/rák és kagyló által kiváltott allergia gyakran a felnőttkorban is fennáll.

Három fajta tengeri élelmiszer válthat ki allergiás reakciót:

(1) Halfélék: megkülönböztetünk porcos és csontos halakat. A csontos halaknál a fő allergén a parvalbumin. A porcos halaknál nem ismert, hogy létezik-e ilyen jellegű allergén. Mindenesetre azok, akik a csontos halakra allergiásak, azok a porcos halakra is allergiásak. A tőkehal allergia a legelterjedtebb.

(2) Héjas tengeri állatok: e kategória elég széles, a tengeri rákokat, a homárféléket, és a garnélarákokat is magába foglalja. Általános megállapítás, hogy ha már valaki egy héjas állatféleségre allergiás, a többire is az lesz.

(3) Puhatestűek: osztrigák, ehető kagylók alkotják ezt a csoportot. Azok a személyek, akik egy puhatestűre túlérzékenyek, valószínűleg a többire is azok lesznek.

Néhány kivételes esetben a halallergiát a hal által elfogyasztott toxinok okozzák, illetve ételmérgezés is okozhat ilyen jellegű tüneteket, amit allergiaként félreismernek. Baktériummal és/vagy vírussal fertőzött hal is okozhat hasonló jellegű szimptómákat, különösen szennyezett parti vizekben.

A nyershal a tenger gyümölcsei közül a legveszélyesebb, a túlérzékeny emberek között anafilaxiás reakciót válthat ki. A sült vagy főtt hal bizonyítottan csökkenti az allergiás reakció veszélyét. A tengeri gyümölcsök által kiváltott allergia ott a legelterjedtebb, ahol ezeket a élelmiszereket alapvető táplálékként fogyasztják. Ugyanakkor az allergiának a tenger gyümölcseivel szemben valószínűleg genetikai okai is vannak. A tengeri élelmiszerekre szájon át, belélegzés útján, vagy kontaktus által is túlérzékennyé válhat valaki. A belélegzés útján való szenzitizációra tipikus példa az elkészítés során belélegzett pára, illetve az akváriumi halak tápláléka, amelyet garnélarákból, vagy egyéb tengeri élelmiszerekből állítanak elő.

Az allergia tünetei általában az étel elfogyasztása, vagy a belélegzés, vagy a kontaktus után két órával jelentkeznek, néha azonban az allergiás reakció késhet, akár huszonnégy órát is. Az allergiás tünetek a következő szerveket érinthetik: bőr (viszketés, kiütések, duzzanat), gyomor-és bélrendszeri tünetek (gyomorgörcs, hasmenés, hányinger, gyomorégés, puffadás), légzési problémák (tüsszögés, köhögés, nehézlégzés), szénanátha, szájüregi problémák (bizsergés, csípő fájdalom, a nyelv és/vagy a torok duzzanata). A súlyos anafilaxiás reakció tünetei a nehézlégzés, a mellkasi szorító érzés, a fulladás és a vérnyomásesés.

Azok a személyek, akik csupán enyhén allergiásak a tenger gyümölcseire, azok főzést vagy sütést követően ezeket az élelmiszereket nyugodtan fogyaszthatják. Ugyanakkor a nyershal fogyasztását mindenképpen kerülni kell. Sok szakorvos azt ajánlja, hogy a csecsemők és a gyermekek három éves korig mellőzzék a tenger gyümölcseinek fogyasztását. A szoptató édesanyáknak is óvatosnak kell lenniük, mert például a tőkehal fehérjék átjutnak az anyatejbe, túlérzékennyé téve a csecsemőt.

Forrás: www.gulfmd.com


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: tenger gyümölcsei, halféle, rákféle, héjas állatok, puhatestűek, főzés vagy sütés, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A fruktóz (gyümölcscukor) által kiváltott intolerancia
Lisztérzékenység: mekkora a baj?
Az allergének és az ételallergia jellemzői
Élesztőallergia és infekció
A koffein hatásai és az allergia
Az alkoholos italok által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink