Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A zeller által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-09-01
A zeller által kiváltott allergia gyakran nyírfa pollen és fekete üröm allergiával társul. A leggyakoribb tünet a szájüregi allergia (oral allergy syndrome). Azonban súlyos, az egész szervezetet érintő anafilaxiás reakció is felléphet a zeller fogyasztása után. A feldolgozott zeller, mint a zeller fűszerek, de az ételként elkészített növény is kiválthat allergiás reakciót. Noha az utóbbi esetben ez nem törvényszerű.

A zeller elsősorban Franciaországban, Németországban és Svájcban vált ki orális allergiás tüneteket. Svájcban az élelmiszerallergiás páciensek 40%-a túlérzékeny a zellergumóra és súlyos, anafilaxiás reakcióról is beszámoltak. Franciaországban az anafilaxiás reakciók 30%-a volt a zellerallergiának tulajdonítható. A zellergumó-allergia gyakoribb, mint a zeller levelének allergiája, viszont mindkettő kiválthat anafilaxiás reakciót. Néhány tanulmány arról is beszámol, hogy a zeller, mint fűszernövény szintén kiválthat allergiás reakciót.

A zellert nyersen vagy elkészítve szokták fogyasztani. Azonban súlyos reakció az utóbbi esetben is kialakulhat, még akkor is, ha a zellergumót a fogyasztása előtt feldolgozzák (például főzik, sütik vagy fagyasztják). Ez például azt jelenti, hogy ha forrásponton több mint 60 percig főzik, a zeller még így is megőrzi az allergenitását. A zellert feldolgozva fűszerkeverékként, levesekben, salátaöntetekben is használják.

A tünetek szájüregi viszketést, és súlyos anafilaxiás tüneteket is magukban foglalnak. Ez utóbbi bőrtüneteket, szív- és érrendszeri tüneteket, légzőszervi tüneteket és gyomor-bélrendszeri szimptómákat jelent. A zeller a többi zöldségfélével összehasonlítva kifejezetten allergén. Néhány tanulmány szerint, már az is elég az orális allergiás szimptómák kiváltásához, ha a zellert vagy a zellergumót a szájhoz érintik. A tünetek kiváltásának minimális dózisát még nem határozták meg. A szájon át történő provokációs teszt alapján a tüneteket már 700 mg is ki tudja váltani.

A zellerallergia gyakran társul fekete üröm és nyírfa pollen allergiával. A nyírfa pollen és zellerallergia elsősorban Közép-Európában lép fel, míg a fekete üröm és a zellerallergia társulása Dél-Európában domináns. Ráadásul a zellerallergia számos fűszernövény és sárgarépa allergiával is jelentkezhet. Az ilyen fűszernövények a következők lehetnek: petrezselyem, koriander (cigánypetrezselyem), kömény, ánizs, zöldpaprika, piros paprika, bors.

Forrás: http://foodallergens.ifr.ac.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: zeller, élelmiszerallergia, fekete üröm, nyírfa, orális allergiás szindróma, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
A latex allergia
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink