Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az adalékanyagok és az élelmiszerallergia összefüggése - 3. rész

Márton Márk, 2008-09-03
Sorozatunk ezen részében a tartósítószerekről esik szó. A tartósítószerek az adalékanyagok egyik legfontosabb csoportját képezik. Számos élelmiszerben megtalálhatóak, használatuk régóta elterjedt. A penészgombák, a baktériumok megjelenését késleltetik, tehát mikrobiológiai és élelmiszer-egészségügyi jelentőségük fontos. Ugyanakkor a mérgező mikotoxinok (penészgombák által termelt mérgek) termelését segítik elő. Meghosszabbítják az élelmiszer eltarthatósági idejét, viszont fogyasztásuk során egészségügyi kockázatokkal is számolni kell.

A tartósítószerek a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Többségüket szintetikus úton állítják elő, a természetes anyagok így kevésbé elterjedtek. Szinte mindegyik élelmiszeripari ágazatban elterjedt a használatuk.

A tartósítószerek az adalékanyagok E-200-as csoportját képezik, tehát jelölésük E-200 és E-299 közötti lehet. Előfordul viszont, hogy nem tüntetik fel, ugyanis bizonyos szabályzat szerint azt az összetevőt nem kell feltüntetni, amely 2%-nál kisebb mennyiségben fordul elő a termékben. Jelölésük viszont bizonyos körülmények között nyomatékosított: egészségvédelmi szempontból vagy tájékoztatás céljából. Nem kötelező a jelölés abban az esetben, ha a tartósítóanyag más adalékanyaggal együtt keverve kerül bele a termékbe. A helyes jelölési mód általában többféle lehet. A csoportnevet (a funkcióra utaló nevet) minden esetben fell kell tüntetni, jelen esetben a "tartósítószer" kifejezés használatos. Jelölésre kerül az E-szám is vagy a tartósítószer teljes kémiai neve. Előfordul, hogy egy adott termékbe többféle tartósítószer is kerül a gyártás során, ilyenkor érdemes egymás után felsorolni az összetevőket.

Allergia szempontjából viszont csak pár tartósítószer neve merült fel, legtöbbször intoleranciát, allergiaszerű tüneteket produkálnak. Ezeket mindenféleképpen érdemes jelölni a gyártónak is. Most nézzük meg, hogy mely tartósítószerekkel érdemes vigyázni

Szorbinsav: a természetben a madárberkenye gyümölcsében fordul elő. Csíraölő hatása nincsen, ezért csak higiéniailag kifogástalan élelmiszerek eltarthatósági idejét hosszabbítja meg. Savas közegben a leghatékonyabb. Előnye, hogy az élelmiszerek ízét nem befolyásolja, ezért használata is elterjedt. Vízben és zsírban egyaránt oldódik. Leginkább halkészítményekben, péktermékekben, sajtfélékben, szárított gyümölcsökben, lekvárokban és margarinokban található. Benzoesavval együtt kombinálva is alkalmazzák, pl. a halkonzervekben és a rágógumiban. A borgyártás során szintén használják, ugyanakkor a különleges előírások miatt itt nem kell jelölni. Ezen kívül az enzimkészítmények és az aromák fontos tartósítószere. A szorbinsav teljesen veszélytelen, az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja. Intolerancia csak ritkán jelentkezik, kiütéseket is csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Térfogatnövelőként is alkalmazzák. E-száma: E-200. Másik kémiai elnevezése lehet a hexadién-karbonsav, ám ezt az élelmiszeriparban és a jelölés során nem alkalmazzák.

Kálium-szorbát: a szorbinsav káliumsója, éppen ezért mindazon tulajdonságokat fel lehetne sorolni, ami a szorbinsav esetében olvasható. Oldékonysága azonban sokkal nagyobb, ezért használata szintén elterjedt. Ugyanazon élelmiszerek gyártásánál alkalmazzák, mint ahol a szorbinsavat is, ezen kívül  szárított nyers sonka és kolbász felületi kezelésére is. Egészségre gyakorolt hatása is a szorbinsavéval azonos. E-száma: E-202.

Kálcium-szorbát: a szorbinsav kálciumsója, ezért erről is hasonlókat lehet tudni, mint a szorbinsavról. E-száma: E-203.

Benzoesav: természetes körülmények között a gyümölcsökben (pl. áfonya), a mézben és a savanyú tejben is megtalálható. Emellett joghurtokban, sajtfélékben fordul elő. Tartósítószer formájában azonban sokkal nagyobb mennyiség kerül az élelmiszerbe, mint természetes körülmények között. A savanyú élelmiszerekben gátolja az élesztők és a baktériumok növekedését. Gyakran a szorbinsavval együtt használják, amely a penészekkel szemben is hatásos. A benzoesav antimikróbás hatását gyakran szulfitok, acetátok használatával erősítik, ezért sokszor használják kénvegyületekkel együtt ecetsavas élelmiszerekben. Különböző szószok, mártások, zselék, lekvárok összetevője. Engedélyezett még az égetett szeszes italok, az alkoholmentes sör, az aszpik és az olíva esetében is. Szorbinsavval együtt kombinálva a következő élelmiszerekben fellelhető: halkonzervek, szárított halak, garnéla, kandírozott vagy fényezett gyümölcsök, pácolt zöldség, rágógumi, fogyókúrás élelmiszerek. Kozmetikumok és orvosi krémek is tartalmazzák. A benzoesav és származékai allergiaszerű tüneteket  (pl. csalánkiütés) okozhatnak, különösen szalicilsavra érzékenyeknél és asztmásoknál. Hosszú ideig tartó fogyasztásuk kerülendő, ugyanis bélrendszeri panaszokat okozhatnak, sőt a májat is megterhelheti. A benzoesavat és sóit a kutya és macskaeledelek gyártása során betiltották. E-száma: E-210. Sói: nátrium-benzoát (E-211), kálium-benzoát (E-212), kálcium-benzoát (E-213). Térfogatnövelőként is használják.

PHB-észter: a para-hidroxi-benzoesav-etilészter a PHB-észterek egyike, ezek az élesztők és a penészek növekedését gátolják. Mivel hatása nem pH-függő, ezért főként olyan élelmiszerekben alkalmazzák, amelyek vagy kevés savat tartalmaznak, vagy nagyon érzékenyek a savakra. A PHB-észter azonban a tartósítóhatás eléréséhez szükséges mennyiségben befolyásolja az élelmiszer ízét (elveszi az eredeti ízt és fémes mellékízt kölcsönöz). Sőt, emellett már kis mennyiségben is gátolja a nyelv ízérzékelő képességét. Főként szorbinsavval és benzoesavval együtt alkalmazzák a következő élelmiszerekben: szószok, hidegkonyhai ételek, édességek, gabonából és burgonyából készült rágcsálnivalók, szárított hústermékek zselatinbevonata. Ezen kívül aromák és kozmetikumok tartósítására is engedélyezik. Allergiaszerű tüneteket viszonylag gyakran okozhat. E-száma: E-214. Sói: para-hidroxi-benzoesav nátrium-észter (E-215), para-hidroxi-benzoesav propilészter (E-216), para-hidroxi-benzoát nátrium propilészter (E-217), para-hidroxi-benzoesav-metilészter (E-218), nátrium-metil-para-hidroxi-benzoát (E-219).

Kén-dioxid és szulfitok: nem csak tartósító, hanem szépítőszerként is használatosak. Az emberiség által használt egyik legősibb adalékanyag. A kén-dioxid a természetben gyakran fordul elő, színtelen gáz. A kén-dioxidot az élelmiszeriparban gáz vagy vízben oldott formájában használják. A szulfitok a kénessav sói, ezeket szintén alkalmazzák. Enzimblokkoló hatása miatt gátolja az élelmiszerek természetes barnulását is, valamint a gombák, az élesztők és a baktériumok ellen is hatékony. A kén-dioxid különféle módokon reagál az élelmiszerek összetevőivel, többek között hat a színezékek (E-100-as csoport), az aromák és a vitaminok oxigén okozta lebomlása ellen. A kénvegyületek viszont a B1-vitamint (tiamint) bontják, ezért az olyan alapvető élelmiszerekben, - mint pl. a gabonatermékek, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcslevek, sör - amelyek fontos szerepet játszanak a tiaminellátásban - a kén-dioxid és a szulfitszármazékok nem alkalmazhatóak. Többek között az alábbi termékek tartalmazhatják: aszalt gyümölcsök, szárított vagy fagyasztott zöldségek, lekvárok, keményítők, kekszek, chipsek és egyéb burgonyaalapú rágcsálnivalók, szárított paradicsom, sózott, szárított hal, valamint húst, halat, és egyéb tenger gyümölcseit helyettesítő termékek. Alkalmazása a borkészítésben (fehérbor, pezsgő) is elterjedt. Ezen kívül a kozmetikumok, a szépészeti szerek és a fertőtlenítőszerek is tartalmazhatják. Az emberek többségében a kén-dioxid lebontásásáért felelős enzim hatékonyan működik, ezért nem okoz problémát. Azoknál, akiknél kevés található ebből az enzimből, ott felléphetnek problémák (hányás, hasmenés, émelygés, hányinger, fejfájás, szédülés). Asztmás betegeknél rohamokat (szulfitasztmát) is okozhatnak. Halállal végződő anafilaxiás sokkot is leírtak már. Jelölésük minden esetben kötelező: a kén-dioxid és származékai a kötelezően jelölendő allergének listáján szerepelnek. Egyetlenegy jelölésmód elfogadott: csoportnév + teljes név. Tehát, a helyes jelölés: kén-dioxid (tartósítószer). Nem helyes a csak E-számmal való jelölés, még a csoportnév feltüntetése mellett sem. Ha az élelmiszer kén-dioxid, illetve szulfit koncentrációja meghaladja a 10 mg/kg vagy a 10 mg/liter töménységet, akkor jelölése kötelezővé válik, ez alól a borgyártás sem kivétel. A kénessav sói, a különböző szulfitszármazékok a következők: nátrium-szulfit (E-221), nátrium-hidrogén-szulfit (E-222), nátrium-metabiszulfit (E-223), kálium-metabiszulfit (E-224), kálcium-diszulfit (E-225), kálcium-szulfit (E-226), kálcium-hidrogén-szulfit (E-227), kálium-hidrogén-szulfit (E-228). A kén-dioxid E-száma: E-220.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergia, élelmiszerallergia, adalékanyagok, tartósítószerek, tünetek, jelölés, E-számok
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára
Kell-e a jó húslevesbe zeller?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink