Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Biztonságos-e a földimogyoró fogyasztása a terhesség idejében?

Dr Gere László, 2008-09-10
Néhány szakértő azt gondolja, hogy az ismert allergének elkerülése a terhesség ideje alatt csökkenti a születendő gyermeknél az allergiás reakció kifejlődésének rizikóját. Ezzel kapcsolatban végeztek egy vizsgálatot, amely 403 kisgyermeket foglalt magában. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt fogyasztott legkisebb mennyiségű földimogyoró is, a gyermek későbbi allergiájának szempontjából lényeges rizikótényezőt jelent.

Ezt a vizsgálatot azonban nem lehet bizonyítékként elkönyvelni, mert a kérdőív kitöltése során az emlékezet csalhatott. Azok a nők, akik saját maguk is allergiásak az amerikai mogyoróra, előbb fedezik fel a tüneteket saját magukon és gyermekükön, mint a nem allergiás anyák. Addig, amíg hiányzik a 100%-os bizonyíték, további kutatások szükségesek. Nagy-Britanniában a kutatók 480 gyermeket vontak be egy hétéves vizsgálatba. A csecsemőket két csoportba osztják. Az egyik csoport rendszeresen kap egy kis földimogyoró nassolnivalót, míg a kontrollcsoport teljesen elkerüli az amerikai mogyoró fogyasztását.

Jelenleg a szakértők azt tanácsolják, hogy jobb elkerülni az amerikai mogyoró fogyasztását abban az esetben, ha a terhes nő vagy az apa allergiában szenved. Az allergiás reakciók magukban foglalják az ekcémát, az asztmát, a szénanáthát és az egyéb élelmiszerrel összefüggésbe hozható allergiás reakciókat (mint például a tojás fehérjére, a tehéntejre, a tenger gyümölcseire). A földimogyoró allergia gyakorisága növekszik Nagy-Britanniában. Mostanra már hetven gyermekből egy szenved ebben az allergiában.

Az allergiás reakció kifejlődése előtt a gyermeknek kapcsolatba kell kerülniük azzal az anyaggal, amely később allergiás reakciót vált ki. Ez már minimális mennyiségű földimogyorót is jelenthet. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a csecsemő már a méhlepényen keresztül, vagy az anyatej által túlérzékennyé válhat. Más allergéneknél - mint a tehéntej vagy a tojásfehérje esetében - a terhesség ideje alatti elkerülésük nem vezetett csekélyebb allergiás rizikóhoz. Az anyatejjel való táplálásnak kifejezett előnyei vannak: egyrészt megvéd számos fertőzéstől, másrészt csökkenti az allergiás megbetegedések rizikóját az első pár évben.

Ha valaki úgy dönt, hogy nem fogyaszt amerikai mogyorót, akkor a következő élelmiszerekre is ügyelnie kell: a földimogyoró vajra, a cereáliákra, a kekszfélékre, a süteményekre, a müzlikre, néhány salátaöntetre, különböző fagylalt és kenyérféleségekre - ezekkel kapcsolatban mindig olvassa el a csomagoláson a címkét! Az éttermekben mindig meg kell kérdezni, hogy tartalmaz-e az adott étel akár kismértékben is földimogyorót, vagy olyan egyszerű ételt kell választani, amely biztosan nem rejt magában amerikai mogyorót.

Forrás: www.cbc.ca, www.babycenter.com.au


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, terhesség, földimogyoró, Nagy-Britannia, allergia
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink