Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az adalékanyagok és az élelmiszerallergia összefüggése - 5. rész

Márton Márk, 2008-09-17
Az E-400-as csoportba különféle funkciójú adalékanyagok tartoznak. Többek között zselésítőanyagok, sűrítőanyagok, emulgeálószerek, tömegnövelőszerek, térfogatnövelőszerek, hordozóanyagok és stabilizálószerek képezik a csoport tagjait. Elsősorban az élelmiszerek kívánatos állományát kialakító, módosító vagy stabilizáló adalékok, legtöbbje különféle növényi eredetű poliszacharid. Jelentős részük természetes, toxikológiai szempontból ártalmatlan anyag, sőt élelmi rostok lévén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Az E-400-as csoport tagja többféle funkciót is ellátnak. Az utóbbi időszakban megjelentek az olyan állománymódosító növényi anyagok (szárítmányokból készült porok, növényirost-kivonatok), melyek a sűrítő hatás mellett egyéb táplálkozásbiológiai értékkel is rendelkeznek. Viszonylag ritkán okoznak allergiaszerű tüneteket, és főleg az arra érzékeny emberek esetében. Ugyanakkor elősegíthetik az allergia kifejlődését.

Karragén: különféle vörösalgákból nyerik, egyébként pedig a poliszacharidok (hosszú szénláncú szénhidrogének) közé sorolják. Csak meghatározott, nagy molekulájú karragének keverékeiként alkalmazható. Sűrítő és zselésítő szerepe miatt előszeretettel használja többek között a húsipar, a tejipar és az édességgyártás. Gyakori, hogy más növényi sűrítőanyagokkal együtt keverve használják stabil gélek vagy sűrű folyadékok előállítására. Általában engedélyezett a használata, kivételt képezhet ez alól a kezeletlen élelmiszer. Mennyiségi korlátozás nélkül a következő élelmiszerek gyártásánál játszik fontosabb szerepet: sonkák, sűrített tejkészítmények, jégkrémek, tejszín, pudingpor, különféle desszertporok, ketchupok, szószok, szárított tejtermékek. A karragének gátolni tudják más tápanyagok felvételét. Az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat, vagy allergiaszerű tüneteket okozhatnak. Csecsemőtáplálékok összetevőjeként nem engedélyezett. Az USA-ban pl. betiltották. E-száma: E-407. A feldolgozott Euchema-moszat ( E-407a) - vagy más nevén félfinomított karragén - a karragénhez hasonló összetételű, csak nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz, ezért zavarosabb gélt kapunk. Kizárólag szárított Euchema-moszatból nyerik. Ugyanazon tulajdonságok mondhatóak el róla, mint a karragénről.

Szentjánoskenyérmag-liszt: a szentjánoskenyérfa magjának részéből származik, őrlemény formájában alkalmazzák. A hosszú szénláncú szénhidrátot főleg mannóz és galaktóz egységek alkotják. Többféle funkciót is ellát: sűrítőanyag, stabilizátor, hordozóanyag és térfogatnövelő is egyben. Forró vízben kiválóan oldódik, míg hideg vízben nagy duzzadóképességgel rendelkezik. Már kis mennyiségben is stabil, gélszerű anyaggá változtatja a folyadékot. Viszonylag stabil, alig érzékeny hőre, savakra, sókra. A szentjánoskenyérmag-liszt jelentősen növeli más növényi sűrítőanyagok zselésítő képességét is, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák. Duzzadóképességének köszönhetően segítségével meg lehet akadályozni például a citromlében lévő rostanyagok ülepedését, és gátolja a kenyerek öregedését is. Élelmiszerekben általában engedélyezett, ez alól kivételt képeznek a kezeletlen élelmiszerek és a szárított élelmiszerek. Leginkább gyümölcs és zöldségkonzervek, fagylaltok, tejitalok, dzsemek, péksütemények és különböző zselék gyártásánál alkalmazzák. Egyes vizsgálatok alapján elősegíti az allergia kialakulását, sőt maga is képes allergiás reakciókat kiváltani. A szójaallergiával küzdőknek nem ajánlatos a fogyasztása, ugyanis a szentjánoskenyérmag-liszt és a szója között keresztallergia alakulhat ki. E-száma: E-410.

Guármagliszt: megnevezése többféle lehet - guár, guárliszt, guárgumi, guárgyanta, guárenyv - a guár szónak viszont mindenképpen szerepelnie kell az elnevezésben. A guárfa magjából állítják elő, a magból elkülönítik a csíra körül található tápanyagszövetet, majd ezt őrlik és hőkezelik. A tápanyagszövet főleg hosszú szénláncú szénhidrátokból áll, melyek jellemzően mannóz és galaktóz egységekből épülnek fel. A hosszú szénláncú szénhidrátok hatalmas mennyiségű víz felvételére képesek, a folyadékok besűrítéséhez éppen ezért kis mennyiség is elegendőnek bizonyul. Más anyagokkal együtt alkalmassá válik gélek kialakítására is. Rázás, keverés, hozzáadott cukor hatására átmenetileg híggá válik. A guármagliszt más növényi sűrítőanyagok hatását is jelentősen erősíti, ezért gyakran használják pl. szentjánoskenyérmag-liszttel együtt. Alkalmazása széles körben elterjedt, ugyanis funkciója szerint sokoldalú feladatot ellát, lehet sűrítő, zselésítő, térfogatnövelő, tömegnövelő, hordozóanyag, stabilizátor és lisztjavító is. Általában engedélyezett, kivételt képeznek ez alól a szárított és a kezeletlen élelmiszerek. Sűrítőanyagként gyakran használják energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett a krémes, tejszínes állomány elérése a cél. Fagylaltgyártás során csökkenti a jégkristályok képződését, és javítja az oldékonyságot. Emellett különféle desszertek, tejitalok, levesek, szószok, növényi eredetű konzervek, péksütemények, lekvárok, zselék készítésénél elterjedt. Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorbántalmakat okozhat (görcsök, felfúvódás). A szentjánoskenyérmag-liszthez hasonlóan saját maga is kiválthat allergiát, vagy elősegítheti allergia kialakulását. A guármagliszt és a szója között keresztallergia is felléphet, ezért szójaallergiásoknak érdemes kerülni a guárgumi fogyasztását. E-száma: E-412.

Tragantmézga: a tragant növényi nedv, és egy Ázsiában honos cserjék törzséből és ágaiból nyerik. Vízkötő képessége kiváltképpen magas, ezért kis mennyiségben való alkalmazása során is jelentős sűrítőhatás érhető el. Hővel és savakkal szemben is ellenálló, az egyik legstabilabb adalékanyag az E-400-as csoportból. Emulgeálószerként előszerettel használják, ezen kívül sűrítő, zselésítő, stabilizátor, hordozóanyag (más adalékanyagokhoz), térfogatnövelő, tömegnövelő feladatot is elláthat. Előállítása költséges, ezért főleg alternatív megoldásként jöhet szóba akkor, ha semmilyen más növényi sűrítőanyag nem alkalmazható. Általában engedélyezett, kivéve szárított és kezeletlen élelmiszerek gyártásánál. Különösen a következő termékeknél találkozhatunk vele: süteménytöltelékek, fagylaltok, desszertek, sütemények, levesek, szószok, majonéz, illetve különféle készételek. Enyhén hashajtó tulajdonságú, emellett erősen allergizáló hatású is lehet. E-száma: E-413.

Gumiarábikum: egyes Afrikában honos akácfajták nedve. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, melyet jellemzően egyszerű cukrok alkotják. Vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely kisebb mechanikai hatásra átmenetileg folyékonnyá válik. Stabilizáló hatása jelentős, főleg az emulzióknál és a haboknál. Lebegésben tartja a gyümölcslevek finoman eloszlatott rostjait, a habzóborokban pedig a gázgyöngyök nagyságát szabályozza. Állománymódosító képessége a többi sűrítőanyaghoz képest gyengébb. Sokoldalú felhasználási módja alapján még hordozóanyag, térfogat, illetve tömegnövelőszer. Kezeletlen élelmiszereket kivéve általánosan engedélyezett. Főleg az italporok, a sör, a tortabevonó, a habfixáló, és a különféle édességek tartalmazzák. Az arra érzékenyeknél allergiás reakciók vagy allergiszerű tünetek jelentkezhetnek. E-száma: E-414.

Karayagumi vagy karagumi: egy Indiában honos fa növényi nedve. Hosszú, elágazó láncú szénhidrátokból áll, amelyek két egyszerű cukor és szerves sav összekapcsolódásából állnak. Stabilizálóként, zselésítőként, sűrítőként, tömeg- és térfogatnövelőként is alkalmazzák. Gyakran az igen drága tragantmézgát helyettesíti. Kiváló duzzadóképességének köszönhetően sűrű masszává alakítja a folyadékot. Savakkal szemben azonban nem túl ellenálló. A tejfehérje jelenléte mellett jobban zselésít, ezért a tejipar előszerettel használja. Csak meghatározott élelmiszereknél engedélyezik: tojáslikőr, édességek, sütemények, kekszek, levelestészták bevonata, snack-ek, desszertek, táplálékkiegészítők. Ezen kívül hashajtóként és a kozmetikai iparban használják. A karayagumi belélegzése vagy hashajtóként való alkalmazása esetén allergiás reakciók alakulhatnak ki. E-száma: E-416.

Jelölésükre az általános szabályok vonatkozhatnak. Mivel többféle funkciót is ellátnak, ezért a jelölés során csak azt a funkciót kell megjelölni, amelyet ténylegesen ellátnak. Ha többféle funkciót is ellátnak, akkor erre egyértelműen utalni kell. Az adalékanyag megnevezésekor használatos az E-számmal való jelölésmód, ugyanakkor egyre gyakrabban tüntetik fel az adalékanyag megnevezésére használt egyik elnevezést.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergia, élelmiszerallergia, adalékanyagok, tünetek, E-számok, jelölés
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára
Kell-e a jó húslevesbe zeller?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink