Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A mustárallergia

Dr Gere László, 2008-09-22
A mustárt, mint fűszert, mustármagból készítik. Széles körben használják számos fűszerben, szószban és öntetben, valamint élelmiszeripari alkalmazása is széleskörű. Rejtett allergénként komoly allergiás reakciót válthat ki. Az egyik mustárfajtát a gyógyszeriparban kenőcsként, illetve pépes borogatásként alkalmazzák. A feldolgozott élelmiszerek közül az ecetes uborkák és a gyöngyhagymák tartalmaznak mustárt. A mustár a bébiételekben is előfordulhat. Szennyeződésként a hot-dogban is lehet, mivel az árus kezéről belekerülhet az ételbe. A gyorséttermekben sem lehet a kontaminációt kizárni.

A mustárallergia tünetei a többi élelmiszerallergia tüneteire hasonlítanak. A legsúlyosabb az anafilaxiás sokk. Csalánkiütések, szem körüli ödéma, asztma, nátha, hasi fájdalom és hasmenés léphetnek fel, valamint kontakt bőrgyulladás a saláta készítőknél, kontakt csalánkiütések az élelmiszeriparban dolgozóknál jelentkezhetnek. Eddig még halálesetről nem számoltak be. A pácienseknél ritkán pollenre és más élelmiszerallergénekkel való keresztreakciót állapítottak meg. Keresztallergiát káposztasalátával, brokkolival, káposztával, karfiollal és brazil dióval szemben találtak. Markáns keresztreakció repce magokkal kapcsolatban jelentkezett.

A mustárallergia gyakoriságáról beszámolók elsősorban Franciaországból származnak. Franciaország termeli a legtöbb mustárt, és ott is fogyasztják a legtöbbet. Franciaországban regionális különbségek mutatkoztak. Kelet-Franciaországban az élelmiszerallergiák között 0,8 % és 1 % között volt a mustárallergia gyakorisága, míg Közép-Franciaországban 3 %, és Dél-Franciaországban 8,9 %.

A diagnosztikai eljárások közül sem a bőrteszt, sem az IgE-szintek mérése nem jósolja meg, hogy a páciens hogyan fog az allergén fogyasztására reagálni. Ehhez provokációs próbát kell elvégezni kórházi körülmények között. Mustárallergiára terelődik a gyanú, ha étkezés után közvetlenül allergiás reakció lép fel, abban az esetben, ha az összes gyakori allergént kiszűrték. A szulfit-intoleranciát is mérlegelni kell, mivel a mustárban, mint fűszerben, gyakran előfordul szulfit. A mustárral vigyázni kell, mivel a Sin a 1, a fő allergénje ellenáll a gyomorsavnak, a főzésnek, és a lebontó enzimeknek, valamint számos, az élelmiszeripar által feldolgozott élelmiszerben rejtve lehet.

Forrás: http://foodallergens.ifr.ac.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, mustár, keresztreakció, repce, provokációs próba, szulfit, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink