Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A szója által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-09-26
A szója a hüvelyesek családjához tartozik. Széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, különösen emulgeálószerként és proteintöltőként használják. A szója fogyasztását nagyon nehéz elkerülni, mert számos feldolgozott élelmiszerben rejtve megtalálható. A szóját olajként, lisztként és koncentrátumként is használják. A szójalisztet kenyérhez, tésztához és süteményekhez adják adalékanyagként, de a szóját külön szójatejként, szójaitalként és szójapehelyként is fogyasztják.

A szójatej fölét az ázsiai konyhában is széles körben használják. A növényt az úgynevezett texturalizált növényi fehérje (TVP) előállítására is alkalmazzák, amelyet húspótlóként is fogyasztanak. Mivel a szója értékes és olcsó proteinforrás, számos feldolgozott élelmiszer alkotórésze lehet, így hústermékeké, szalámiké, csokoládéé, fagylalté, reggeli készételeké (pehely formájában). Egy ideig az USA-ban még csecsemőtápszerben is alkalmazták.

A szójalecitint emulgeálószerként (E-322), feldolgozott élelmiszerekben alkalmazzák, ezen kívül gyógyszerekben és kozmetikumokban is használják. Táplálék-kiegészítőként is javasolják, mert állítólag kedvező hatást fejt ki a koleszterinszintre. A szójalecitint adalékanyagként alkalmazzák csokoládéban, péksüteményekben, fűszerekben, jégkrémben. Mivel a szójalecitint nem tüntetik fel szójafehérje forrásként, rejtett allergénként az élelmiszerekben rejtve lehet. Az EU-ban kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéjén a szója vagy a szója származék tartalmat.

A szójababból összesen tizenhat allergént izoláltak. Hivatalosan az International Union of Immunulogical Sociaties Allergen Nomenclature Sub-Committee (Az Immunológiai Társaságok Nemzetközi Szövetsége Allergén Nómenklatúrájának Albizottsága)eddig csak négy allergént könyvelt el, ebből kettő a növény hüvelyében található, amelyek belégzése asztmatikus tüneteket válthat ki.

A kiváltott tünetek hasonlítanak a többi élelmiszerallergia által kiváltottakra. Ezek a következők lehetnek: viszketés, torok és száj duzzanat, hányinger, hasmenés, hasi görcsök, szénanátha, asztma, csalánkiütések, illetve az anafilaxiás sokk tünetei: viszkető kiütések, hányinger, hányás, nehézlégzés, légszomj, fulladás, szapora szívverés és vérnyomásesés.

Mivel a szója - épp úgy, mint a földimogyoró - a hüvelyesekhez tartozik, így a kettő között keresztreakció áll fenn (legalábbis Európában), létezik azonban földimogyoró allergiától mentes szójaallergia is. Ezen kívül kapcsolat van a nyírfapollen-allergia és a szójaallergia között is. Tanulmányok azt mutatták, hogy a nyírfapollen allergiások 10%-a szójabab allergiától is szenved. A guárgumi (E-412) és a szentjánoskenyérmag-liszt (E-410) szintén keresztreakciót mutathatnak a szójával együtt.

A szójabab allergia gyakoriságáról jelenleg még hiányos adatok állnak rendelkezésre. A szójabab allergia felnőttek körében kevésbé gyakori. Ekcémától szenvedő gyermekekről lehet tudni, hogy a szója allergiájukat egy-két éves eliminációs diétát követően kinőtték.

Forrás: http://foodallergens.ifr.ac.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, szója, lecitin, szójaliszt, földimogyoró, nyírfapollen, tünetek, keresztallergia
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink