Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A banán által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-10-08
A banán egy trópusi, illetve szubtrópusi gyümölcs. A világ banántermelése hozzávetőlegesen hatvanötmillió tonna/év, elsősorban Afrikában, Ázsiában, a Karib térségben, és Latin-Amerikában termesztik. A banánt friss, érett gyümölcs formájában fogyasztják, noha egyre nagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek is tartalmazzák. Ezek lehetnek: banánitalok, szirupok, gyümölcsízű shakek, koktélok, jégkrémek, joghurtok, és egyéb tejtermékek, pudingok, reggeli pelyhek, energiaszeletek, ízesítők, pékáruk, édességek, de szárított formában is fogyasztják. Számos gyógyszer tartalmazhat banánt ízesítőként, csakúgy, mint néhány kozmetikum is.

A banán által kiváltott allergia tünetei a banán fogyasztását követően, vagy legkésőbb egy óra elteltével jelentkeznek. Az allergia két formában léphet fel: először orális allergia szindróma formájában (OAS), vagyis az ajkak, a nyelv, a garat, valamint a torok viszketése és duzzanata alakjában. Ez elsősorban nyírfapollen, de egyéb pollenallergia esetén is fellép. A második típus latex allergiával társul, amely gumikesztyűben, léggömbökben, óvszerben található. Ezzel a formával a bőr vagy a nyálkahártya viszketése, gyomorpanaszok, szénanátha, asztma és a légcsövek görcse társul, majd az életet veszélyeztető anafilaxiás sokk lép fel. A banánra való allergiát már igen kis mennyiség is kiválthatja. Egy páciensnél, akinél provokációs próbát végeztek, öt perc után 1,3 g banán elfogyasztását követően jelentkeztek már a tünetek.

A banán által kiváltott allergia gyakran társul egyéb allergiákkal, mint például a nyírfa vagy más pollenallergiával, vagy a természetes latex allergiával. A banán allergia önmagában gyakorlatilag nem is fordul elő. Megemlítendő, hogy a latex allergiások 50%-ának keresztreakciója van néhány allergiát kiváltó növénnyel, mint például a banán, a gesztenye, az avokádó és a kivi. Ezt nevezik latex-gyümölcs szindrómának.

A banán és a pollenallergiákra vonatkozóan a következő társulásokat írták le:

1. parlagfű pollen, banán, dinnye

2. többszörös pollenallergia, banán, dinnye, sárgadinnye, citrusfélék, és paradicsom

3. platánfa pollenallergia, banán, mogyoró, földimogyoró és zeller allergia.

Jelenleg sajnos még kevés adat áll rendelkezésre a különböző földrajzi területekre és életkorokra vonatkozó banánallergia gyakoriságáról. Noha a banánallergia nincs az öt leggyakoribb allergia között, mégsem lehet ritka allergiaként elkönyvelni. Gyakrabban lép fel pollen, latex, vagy növényi származékokra allergiás élelmiszerallergiásoknál. A különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a banánallergiát nem lehet kinőni és az étrendben a banán élethosszig tartó elkerülése szükséges.

A diagnózisnál a kórelőzmény felvétele a legbiztonságosabb diagnosztikai eszköz. A bőrtesztnél friss gyümölcs használata ajánlott. Mind a bőrteszt, mind a specifikus IgE-szint megállapítása az immunrendszer reakcióját igazolja, de nem jelzi előre az allergia súlyosságát. Ezért ezeket az adatokat mindig a kórtörténettel kapcsolatban kell értékelni. Ha valószínűsíthető, hogy nem lép fel súlyos reakció, akkor a provokációs tesztek a legbiztosabb módszerek az allergia megállapítására. Azok a páciensek, akiknél valószínűsíthető a banánallergia, azok teljesen ki kell, hogy iktassák az étrendjükből a gyümölcsöt.

Forrás: http://foodallergens.ifr.ac.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, banán, latex, nyírfapollen, provokációs teszt, bőrteszt, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
Tanácsok élelmiszerallergiával élő diákoknak


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink