Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A kivi által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-10-20
A kivi Kínából származik. Új-Zéland 1906-ban kezdte el a gyümölcs exportját, és a nemzeti madara, a kivi után nevezték el. Ma már Új-Zélandon, Japánban, Ausztráliában, Chilében, az USA-ban, Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban termesztik elsősorban.
A kivit friss gyümölcsként, de gyümölcssaláták és gyümölcslevek formájában is fogyasztják. A kivire való allergia szájüregi allergia és kiütések formájában jelentkezik. A szájüregi allergia (orális allergiás szindróma, OAS) a száj és a torok, valamint a garat viszketéséből és duzzanatából áll.

Egyéb tünetek lehetnek: hányinger, hányás, tüsszögés, légzési problémák, illetve kiütések léphetnek fel bőrkontaktus után. Ezeket a tüneteket a súlyos anafilaxiás sokk tünetei követhetik. Úgy tűnik, hogy az egész szervezetet érintő reakciók gyakrabban lépnek fel a pollenre nem allergiás emberek között, mint azoknál, akik pollenre allergiások. Az utóbbiak inkább "csak" orális allergiás szindrómával küzdenek.

A kivi sok pollennel mutat keresztreakciót, - így a nyírfapollennel, a timótfűvel, a fekete ürömmel és az olívával, valamint a latex anyagával. Sok keresztreakciónak azonban csekély a klinikai jelentősége. Lényeges keresztreakció áll fenn a nyírfa és a kivi, illetve a latex és a kivi között. A kivi és számos más gyümölcs között is keresztreakció áll fenn. Ilyenek: a füge, az avokádó, a banán, a gesztenye, a dinnye, a szezám, a mák, a mogyoró és a rozs. Sok esetben a vérmintákban keresztreakció látható, aminek nincs klinikai jelentősége.

A kivi által kiváltott allergia gyakorisága növekszik Európában, ami részben a nagyobb mértékű fogyasztásnak tudható be. Az allergia gyakrabban lép fel felnőtteknél, mint gyermekeknél. A kivi allergia rizikófaktorai a meglévő nyírfapollen vagy latex allergia. A kivi allergia természetes lefolyását még nem tanulmányozták, és az sem ismert, hogy ez a gyümölcsallergia idővel kinőhető-e.

A diagnózist illetően a páciens beszámolója többnyire elegendő. A kivivel kapcsolatos túlérzékenységet a specifikus IgE-teszt, és a tűszúrásos bőrpróba igazolhatja. A diagnózis teljes biztonsággal történő megállapításához vak provokációs tesztet érdemes a pácienssel elvégeztetni. A bőrpróba és az IgE-teszt álpozitív eredményt adhat, ami a kivi fölösleges kerüléséhez, étrendi megszorításához vezet. A lehetséges kivi allergiáról azokat az embereket kell felvilágosítani, akik latexre, vagy nyírfapollenre allergiásak. Nekik nem kell fölöslegesen mellőzniük a kivit, hacsak nem jelentkeztek tünetek a gyümölcs fogyasztása után.

Forrás: http://foodallergens.ifr.ac.uk


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, kivi, orális allergiás szindróma, latex, nyírfapollen, keresztreakció, anafilaxiás sokk, tünetek
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A banán által kiváltott allergia
Tanácsok élelmiszerallergiával élő diákoknak


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink