Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A hisztamin-intolerancia tüneteinek kiváltása egészséges fogyasztóknál

Dr Gere László, 2008-10-06
Az összes fermentált élelmiszer a rothadás során biogén aminokban válik gazdaggá. Nemcsak a táplálékban található hisztamin, hanem a szervezet maga is előállítja.
A hisztamin-intolerancia fogalmát azért vezették be, hogy az olyan szimptómákat, mint az alacsony vérnyomás, a hasmenés, a fejfájás, az elvörösödés, a viszketés a hisztaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását követően - mint amilyen a sajt, a kolbász, a savanyú káposzta, a tonhal és a paradicsom - leírják. A hisztaminnal kapcsolatos reakciókat az Európai Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia nem az immunrendszer által közvetített, hanem farmakológiai élelmiszer-intoleranciának könyvelte el.


A vörösborban és egyéb alkoholos italokban az allergiás reakció kiváltásánál a hisztamin szerepét is vitatták. Kutatók kiderítették, hogy nem a hisztamin váltotta ki az allergiás reakciókat. Csersav, szulfitok, és maga az etanol is kiválthatja a tüneteket. Ezzel a tanulmánnyal azt akarták a kutatók bizonyítani, hogy a hisztamin-intolerancia okozója tényleg a hisztamin. A hisztamin-intolerancia tüneteit egészségeseknél is provokálták, mégpedig úgy, hogy a reggelihez folyékony hisztamint adagoltak. Az egészséges személyeknél ezzel a módszerrel 50 %-ban ki lehetett váltani a hisztamin-intolerancia tüneteit.

A hisztamin-intolerancia elméletileg 3 fő okra vezethető vissza:

1) Átmeneti, magas, az egész szervezetet érintő, általános hisztamin-koncentráció, ami részben a csökkent lebontó enzimaktivitásnak, illetve a nagyon gyors hisztaminfelvételnek, vagy a bélnyálkahártya fokozott áteresztőképességének köszönhető.

2) A fokozott hisztamin túlérzékenység a megnövekedett hisztamin receptorok számának tudható be. A plazma hisztamin szintje és a lebontó enzim szintje ebben az esetben normális.

3) A hisztaminnak a gyomor-bélrendszer receptoraira közvetlen hatása van, a szükséges általános, az egész szervezetet érintő hisztamin felszívódása nélkül. A hisztamin több receptoron, több szervben hat, szervenként különböző hatással. Csupán a gyomor-béltraktusban 4-et különítettek el. A plazma hisztamin és a lebontó enzim szintje itt is normális.

A vizsgálat során a leginkább érintett szervek voltak: a bél, a központi idegrendszer és a felső légút, főképp az orr. Az alanyok közül néhánynál a tünetek később léptek fel, nem azonnal. Ez azzal magyarázható, hogy a hisztamin receptorok elsősorban a bélrendszer alsó részeiben találhatóak.

Forrás: Allergy and Asthma Proc.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: hisztamin, biogén amin, lebontó enzimek, hisztamin receptor
Kapcsolódó cikkek:
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Az alkoholos italok által kiváltott allergia
Hypoallergén tápszerek
Teendők laktóz-intolerancia esetén
A laktóz-intolerancia és a cöliákia kapcsolata
Az élelmiszerallergia rizikófaktorai és kialakulásának az elmélete - rövid összefoglaló


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink