Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Teendők laktóz-intolerancia esetén

Dr Gere László, 2008-10-13
Az első és legfontosabb lépés, hogy el kell jutni a biztos diagnózisig. A laktóz-intoleranciát gyakran csak évek múltával ismerik fel. A pácienst gyakran az egyik orvostól a másikig küldik, szükségtelen tükrözéseket végeznek el rajta, és gyakran pszichoszomatikus esetként könyvelik el. Az érintett személyek általában akkor kapják kézhez a megfelelő diagnózist, ha egy természetgyógyászhoz vagy dietetikushoz fordulnak. A klasszikus medicinának a válasza erre az állapotra, hogy a tejtermékekről való lemondást ajánlja.

A tejtermékek tejcukortartalma kisebb a tejnél, így ha ezek nem okoznak tüneteket, akkor laktóz-intolerancia esetén is fogyaszthatóak. Ezen termékek közé tartoznak a sajtok és a joghurtok. A táplálkozás összeállítását megnehezíti, hogy a tej vagy a tejtermékek, illetve a tejcukor számos késztermék alkotórészét képezik. Ezek a következők lehetnek: desszertek, jégkrémek, péksütemények, csokoládék, öntetetek, instant levesek és szószok, krumplipüré, hústermékek és felvágottak, valamint szendvicskrémek.

A helyzetet komplikálja, hogy a laktóz-intolerancia gyakran másodlagos, azaz más betegségekkel társul, és gyakran nem kizárólag a laktáz enzim öröklött hiányán alapszik, hanem más allergiákkal és intoleranciákkal társul (többnyire tehéntej-és tejtermék allergiával), ami a belek emésztésének a gyengüléséhez vagy károsodásához vezethet. Egyes akadémikusok szerint a laktóz intolerancia nem betegség, hanem normál állapot. Tudniillik az ember az egyedüli élőlény, amely más állatok tejét issza.

Léteznek laktáz készítmények is. Ebben az esetben a laktáz enzim por vagy tabletta alakjáról van szó. A laktóz lebontását elősegíti a gyomorban, így a laktóz a belekben felszívódhat. A preparátumról különböző vélemények születtek. Egy, a témában kiemelkedő tudós negatív véleménnyel bír a tablettáról, amit 5 pontban össze is foglalt:

1.) A tabletták drágák, csak enyhe panaszoknál, és ez esetben is csak esetenkénti tejfogyasztásnál használnak.

2.) Az adagolás a tejtermékek mennyiségétől, azok laktóztartalmától, és a tejcukor-intolerancia súlyosságától is függ, ezért soha sem lehet pontos.

3.) A tabletták melléktermékeket is, mint például aroma anyagokat is tartalmaznak, amelyek szintén allergiát válthatnak ki.

4.) Használatuk csak a laktóz-intoleranciára korlátozódik, és egyéb allergiák vagy intoleranciák a tejcukor-intolerancia kezelése után manifesztálódhatnak.

5.) Egyáltalán kérdéses, hogy a tej fogyasztása az ember számára javallott-e vagy sem, azaz több kárt okozunk-e a fogyasztásával vagy sem. Bizonyos ásványi anyagok és vitaminok, mint a kalcium, a foszfor és a B-vitaminok kitűnő forrásának tartják a tejet. Legalábbis, nem a hiányzó tejfogyasztás a hiánybetegségek kiváltó oka, hanem egyéb élelmiszerek hiánya. Mikor hasznosak a laktáz készítmények? Szükség helyzetben, ha például étteremben vagyunk, és/vagy kétes származású élelmiszert fogyasztunk, akkor előnyös hatásúak lehetnek Ez csak arra az esetre vonatkozik, ha az illető személynél egyáltalán hatnak.

Forrás: www.libase.de, Szerző: www.merkpunkt.de


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: laktóz, laktáz, kalcium, foszfor, B-vitamin, laktóz-intolerancia, tejtermék
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
A szójaprotein csecsemőtápszer
A gyümölcsjoghurt fogyasztásának előnyei és hátrányai
A cöliákia kezelése és perspektívái
A laktóz-intolerancia és a cöliákia kapcsolata
Ihatnak-e az ázsiai gyermekek tejet? - Egy előítélet eloszlatása
Tehéntej-allergia vagy tejcukor érzékenység?
Ha gondot okoz a tejcukor


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink