Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A búza által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-10-24
A búza a nyolc leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerhez tartozik. Noha leginkább gyermekeket érint, felnőtteknél is felléphet. Nem az összes, a búza által kiváltott reakció tulajdonítható a búzaallergiának. Létezik búzafehérje-túlérzékenység is, amelyet egy búza fehérje, a glutén vált ki, és aminek a következménye lehet például a felszívódási zavar és a bél nyálkahártyájának a károsodása. Ezt cöliákiának nevezik.

A búzaallergia szimptómái a következők lehetnek:

- a száj és a torok viszketése és duzzanata
- bőrirritáció és kiütések
- orrdugulás
- gyulladt légutak
- hasi görcsök, hányinger, hányás

Az allergiás tünetek személyenként változhatnak, és búza fogyasztása után néhány perccel vagy esetleg órával jelentkeznek. Néhány fogyasztónál allergiás reakció léphet fel, mint például:

- fizikai terhelésnél, búza fogyasztása után
- búzaliszt belégzését követően (pékek asztmája)

A következő tényezők jelenthetnek rizikót a búza allergia kialakulásánál:

- pozitív családi kórtörténet olyan allergiákat tekintve, mint például a szénanátha, asztma, ekcéma
- életkor: a búza allergia gyermekek között gyakoribb

A tünetek megelőzése a búza fehérjék kerülésével lehetséges. A gabona rejtve nemcsak tésztákban, kenyérben, vagy péksüteményekben lehet, gyakran található szószokban, néhány sörféleségben is, de a búza fehérjék megtalálhatók még élelmiszersűrítő adalékokban, hidrolizált növényi fehérjékben, ízesítőkben, szójaszószban, húspótlókban. Az étteremben történő étkezés kihívást jelent, ez esetben kommunikálni kell a személyzettel, és helyesen kell kiválasztani a kívánt ételt. A következő dolgokra kell ügyelni:

- búza kerülhet az ételbe közös serpenyőből, vágódeszkáról, vagy edényekről
- ellenőrizze, hogy sülteket ne olyan serpenyőben süssék, amelyben előzetesen kenyeret sütöttek
- ha nem biztos benne, hogy egy étel tartalmaz-e búzát, rendeljen egyszerű ételt, szósz nélkül
- számos kínai és vegetáriánus étel is tartalmazhat búzát

Ezzel elkerülhető számos kellemetlen tünet, vagy az életet veszélyeztető reakció.


Forrás: www.mayoclinic.com


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: búzaallergia, cöliákia, rizikó tényező, megelőzés, tünetek, tanácsok
Kapcsolódó cikkek:
Mítoszok a cöliákiáról
A cöliákia kezelése és perspektívái
A laktóz-intolerancia és a cöliákia kapcsolata
Glutén-tolerancia a cöliákia diagnózisa után húsz évvel
A legfrissebb lisztérzékeny (cöliákia) információk angol nyelven
Az élelmiszerallergia rizikófaktorai és kialakulásának az elmélete - rövid összefoglaló
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
A méz által kiváltott allergiás reakciók


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink