Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az alkoholos italok által kiváltott allergia

Dr Gere László, 2008-11-03
Az alkoholt, fogyasztása után a máj lebontja, és acetaldehiddé alakítja át. Az acetaldehid nagyon toxikus, rákkeltő anyag, a máj ezt az acetaldehidet a következő lépésben ecetsavvá alakítja át. Amennyiben a máj nem tudja lebontani az alkoholt, a magas acetaldehid-szint problémát okozhat ezen személyeknél. Elsősorban ázsiai/keleti származású embereknél jelentkezhet elvörösödés, szívdobogás, hőhullámok, fejfájás, hasfájás és vérnyomás csökkenés.

Tudni kell, hogy nem minden elvörösödés tulajdonítható az alkoholnak. Rosacea (gyakori bőrbetegség, általában negyvenéves korban indul, először értágulatokkal, majd göbcsékkel, később gennyhólyagokkal), menopauza, alacsony vércukorszint, és bizonyos gyógyszerekre való allergia is kiválthatja ezt a tünetet.

Az alkoholos italok nemcsak az alkohol nem megfelelő lebontása miatt okozhatnak problémát. Ezek az italok egyéb alkotóelemeket is tartalmaznak, amelyek igazi allergiát idézhetnek elő. Ezen alkotóelemek lehetnek: szőlőszemek, élesztő, árpa, komló, búzaszármazékok vagy természetes élelmiszer adalékanyagok, mint például a szalicil, de lehet még hisztamin, illetve tiramin (a chiantiban) is. Enzimeket is adhatnak hozzájuk, mint például a papaint, vagy konzerváló anyagokat, mint amilyenek a szulfitok is, amelyek mind allergiát válthatnak ki. A szőlőszemekkel, élesztővel, komlóval, árpával, rozzsal és gabonával kapcsolatos súlyos reakciókat nem maga az alkohol váltja ki.

Asztmás betegeknél gyakori az a panasz, hogy a bor súlyosbítja a tüneteiket, a sör és a tömény szesz kevésbé. Ez elsősorban instabil, vagy rosszul beállított asztmásoknál fordul elő. Az asztmás köhögés fő oka a nátrium-metabiszulfit, egy tartósítószer, amelyet már az ókori római időkből ismerünk. A vincellérek szulfittal fújják le a szőlőt a szüretelés előtt néhány héttel. A szulfitok egyéb forrásai az ecet, a szendvics hagyma, vagy a szárított gyümölcs. Néhány étteremben szulfitporral önthetik le a salátákat, vagy a héjas állatokat, mint például a rákokat és a kagylókat. Noha néhány beteg arról panaszkodik, hogy a bor kiváltja az asztmáját, valószínűleg nem mindig a szulfitok a tünetek kiváltásának az egyedüli okai.

A vörösborokban megtalálható a hisztamin is, melyet a hízósejtek az allergiás reakció során szabadon bocsátanak. Ha ebből túl sok van az italban, akkor ez is okozhat problémát. Az alkoholos italokban található hisztamin tüsszögést, orrfolyást, hasi fájdalmat és fejfájást okozhat.

Az alkoholfogyasztás kiválthat anafilaxiás reakciót, melynek az okát még nem tudjuk, már azért sem, mert a szervezet saját maga is termel normál anyagcseréje során minimális mennyiségű alkoholt.

Alkoholt nemcsak az alkoholos italok tartalmazhatnak: üdítőkben, koktélokban, paradicsompürében, marinírozott ételekben is található etil-alkohol. Túlérett gyümölcsök fogyasztásával elegendő alkohol fermentálódik ahhoz, hogy az alkohol káros hatását előhozza. Néhány gyógyszer, így például néhány köhögés elleni szirup szintén tartalmaz alkoholt, azért, hogy jól oldódjon és folyékony formában maradjon. Az etil-alkohol súlyosbíthatja a csalánkiütéses betegek tüneteit. Ennek a mechanizmusa még nem tisztázott. Az alkoholallergiában szenvedők számára az egyedüli lehetőség a tünetek kivédésére az alkohol kerülése és egy adrenalin autoinjektor viselése.

Forrás: www.allergycapital.com.au


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: alkohol, alkoholallergia, aldehid, ecetsav, hisztamin, szulfit, tünetek, adrenalin
Kapcsolódó cikkek:
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
A hisztamin-intolerancia tüneteinek kiváltása egészséges fogyasztóknál
A mustárallergia
Az adalékanyagok és az élelmiszerallergia összefüggése - 1.rész
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A fruktóz (gyümölcscukor) által kiváltott intolerancia
Lisztérzékenység: mekkora a baj?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink