Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál

Dr Gere László, 2008-11-03
A keresztreaktivitás vagy keresztreakcióra való képesség szerepét először 1942-ben fedezték fel. Akkor felismerték, hogy a pollenre túlérzékennyé vált betegeknél a tünetek kiújultak, ha bizonyos gyümölcsöt fogyasztottak. Ennek a jelenségnek a leírására a pollen-élelmiszer szindróma fogalmát vezették be. Nemcsak ilyen jellegű összefüggést találtak, leírtak már latex-gyümölcs, poratka-garnélarák tropomiozin allergiát is. Keresztreakciót találtak már gyógyszerek és élelmiszerek között is. A keresztreaktivitás egy adott IgE molekulának az a sajátossága, hogy képes hasonló vagy azonos antigén felülettel rendelkező fehérjéket kötni.

A keresztreaktivitás az inhalációs és a táplálékkal felvett allergének között, szintén az allergének strukturális hasonlóságán alapszik. Azt már lehet tudni az allergénekről, hogy néhány, korlátozott számú protein családba tartoznak, amelyeken belül számos strukturális hasonlóságot mutatnak. Az egy proteincsaládba tartozó, egymással keresztreaktív allergéneknél nemcsak az aminosav sorrend lehet azonos, hanem a fehérjék térbeli szerkezete is hasonló lehet.

Egy tanulmányban leírták, hogy a növényi eredetű allergének 65%-a négy családba sorolható. A jelenleg általánosan elfogadott vélemény szerint 80 aminosav fölött, 35% feletti azonosság esetén, vagy hat egymást követő aminosav esetén léphet fel keresztreakció. Ennek a kritériumnak az a hátránya, hogy számos álpozitív eredmény születhet. Más kutatók azt állítják, hogy a fehérjék közti 50-75%-os hasonlóság a keresztreakció kialakulásának a feltétele. A lehetséges keresztreaktivitás harmadik lehetséges módja a fehérjék háromdimenziós szerkezete közötti hasonlóság. Míg az ismert allergének  75%-nak a primer struktúrája ismert, ma még kevés allergénnek ismert a térbeli alakja.

A fehérjék térbeli, IgE-vel való csatlakozási helyeinek (epitópok) fontosságát az is sugallja, hogy például a szájüregi allergiás szimptómák esetében (oral allergy syndrome, OAS) a betegek friss zöldségre/gyümölcsre reagálnak, de nem az elkészített, denaturált gyümölcsre vagy zöldségre. A tünetek azért lokalizálódnak a szájüregre és a torokra, mert a gyomorsav és az emésztő enzimek tönkreteszik a fehérjék szerkezetét, mielőtt még a proteinek felszívódnának.

A keresztreaktivitás fontos szerepet játszhat a jövőben a gyógyítás területén. Néhány tanulmány azt állítja, hogy specifikus pollenallergiák immunterápiával való gyógyítása a kapcsolatos élelmiszerallergiák tünetein is javított. Ennek ellentmondó tanulmányok is születtek már, amelyek szerint például nyírfapollen allergia nyelvalatti immunterápiájánál (nyírfapollen kivonattal) nem javultak az almaallergiások tünetei, noha maga a nyírfapollen allergia tünetei enyhültek. Az immunterápiára alkalmas molekulák iránti kutatás nem lanyhul. Az immunterápia további lehetősége az, hogy megváltoztatott szerkezetű allergének alkalmazásával, az IgG-termelés serkentésével, az IgE molekulákhoz való kötődést csökkentsék. Ezt a kísérletet sárgarépa allergénekkel végezték el, a megváltoztatott sárgarépa allergén a Dau c 1 segítségével. Így a fehérje a sárgarépa allergia olyan immunterápiára alkalmas ágenseként szolgálhat, amely a  nyírfapollen immunterápiára nem reagál.

Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergén keresztreaktivitás, élelmiszerallergia, orális allergiás szindróma, nyírfapollen allergia
Kapcsolódó cikkek:
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Hypoallergén tápszerek
Az allergének és az ételallergia jellemzői
Az adalékanyagok és az élelmiszerallergia összefüggése - 1.rész
Allergén-összetevők jelölése az élelmiszereken
A gyomor emésztésének hatása az élelmiszerallergiára
Az élelmiszerallergia immunterápiájáról
Az élelmiszerallergia rizikófaktorai és kialakulásának az elmélete - rövid összefoglaló
Farkasbab (lupin) allergia
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink