Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A szójaprotein csecsemőtápszer

Dr Gere László, 2009-01-21
A csecsemők táplálására készített szójatápszert az USA-ban az 1990-es években vezették be. Szójatápszert az első év során a csecsemők körülbelül 25%-ának adnak. Az elmúlt néhány évben felmerült a szójababtápszerek fogyasztásának potenciális veszélye, különösen a fitoösztrogén tartalommal kapcsolatban. Gyermekgyógyász társaságok Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Svájcban és Nagy-Britanniában is azt ajánlják, hogy a szójafehérje tápszereket csak meghatározott esetekben használják.

A szójafehérje koncentrátumoknak alacsonyabb a biológiai értéke, mint a tehéntejnek, és az összetétele is más. Ezért fogyasztásuknál táplálék-kiegészítőket kell használni, ami elsősorban metionint és karnitint jelent. A szójababtápszerekhez kizárólag szójafehérje kivonatok használhatóak, és az alacsonyabb biológiai értékük miatt a kivonatoknak nagyobb fehérjetartalmúaknak kell lenniük.

A szójabab különböző anyagokat tartalmaz, amik károsak és hasznosak is lehetnek. Ilyen anyag a fitát, amely gátolja az ásványi anyagok felszívódását. Elsősorban a cink és a vas abszorpcióját gátolja, a kalcium, a réz, és a magnézium felszívódását nem. A fitáz tartalmat fitáz-enzimmel lehet befolyásolni, amely a fitázt lebontja, és ezáltal az ásványi anyag felszívódását is kedvezően befolyásolja. A fitátoknak egy további hatása is ismert, mégpedig megzavarhatják a jód anyagcserét, jódhiányos strúmáról és pajzsmirigy alulműködésről is beszámoltak már.

Másik anyag az alumínium, amely az alumínium-mérgezés lehetőségét rejti magában. Az alumínium a feldolgozás során, a használt edényekből és ásványi sókból kerül a szójába.

A szójababban található további anyagok a fitoösztrogének, amelyek az egész növényvilágban elterjedtek és gyenge ösztrogén hatásuk van. Egyik fő csoportjuk az izoflavonok. Arról számoltak be, hogy állatokban rákmegelőző hatásuk van, szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, és menopauzális panaszokat előz meg, valamint lassítja a vesebetegségek előrehaladását. A pajzsmirigy működését azonban negatívan befolyásolja. Ez jód adásával megelőzhető. Férfiaknál emlőnagyobbodásról számoltak be, ami a gyenge ösztrogén hatásnak köszönhető.

A szójatej fogyasztásának javallatához tartozik a súlyos laktóz-intolerancia. Szójatápszert súlyos tehéntej-intolerancia esetén is lehet alkalmazni. Az Europian Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Táplálkozási Bizottsága megállapította, hogy a szójatápszerek nem gátolják semmilyen allergia kialakulását. A bizottság azt is megállapította, hogy tehéntej allergia esetében inkább olyan tehéntejtápszert kell előnyben részesíteni a szójatejjel szemben, amely hidrolizálva van. A szójatej fogyasztását nem ajánlják a csecsemő életének első hat hónapjában a lehetséges káros hatásai miatt. Amennyiben a csecsemők szójatápszert fogyasztanának hat hónap után, akkor az esetleges szójafehérje-allergiát ki kell zárni.

Forrás: Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: szója, csecsemőtápszer, élelmiszerallergia, fitoösztrogén, tehéntej, laktóz-intolerancia
Kapcsolódó cikkek:
Hypoallergén tápszerek
Összefüggés a szójafogyasztás és földimogyoró-túlérzékenység között
A szója által kiváltott allergia
A szójaérzékenységről
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink