Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Összefüggés a szójafogyasztás és földimogyoró-túlérzékenység között

Dr Gere László, 2009-01-09
A kérdéses tanulmány nem hozott új bizonyítékot arra nézve, hogy a szójafogyasztás földimogyoró-túlérzékenységhez vezetne. Noha, a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudósai találtak összefüggést a szójatermék fogyasztása és a földimogyoró-túlérzékenység között, ezt a kapcsolatot arra vezették vissza, hogy azok a gyermekek, akiknek a családjában valaki tehéntejre allergiás vagy saját maga is tehéntejre túlérzékeny, az hajlamosabbak szójaterméket fogyasztani és amerikai mogyoróra túlérzékennyé válni. A vizsgálatot két éves korig folytatták.

Ennek a tanulmánynak határai is vannak. A kutatók nem tudták a földimogyoróra adott klinikai reakciókat megvizsgálni, mivel az amerikai mogyoró fogyasztását nem ajánlják 12 hónapos korig. A földimogyoró-túlérzékenység igazolására szolgáló bőrtesztet 6,12 és 24 hónapos korban végezték el. Azoknak a 12 hónapos gyermekeknek, akiknél a bőrteszt pozitívnak bizonyult földimogyoróra nézve, azoknak két éves korig nem ajánlották az amerikai mogyoró fogyasztását. Így a gyermekek többségé pozitív bőrpróbával nem fogyasztott amerikai mogyorót kétéves korig. Gyermekeknél, akiknél a tűszúrásos bőrpróba foltjának az átmérője 3 mm-nél kisebb volt, csekélyebb volt annak valószínűsége, hogy náluk földimogyoró-allergia alakul ki. A tanulmány további kompromisszuma, hogy olyan gyermekeket vizsgáltak, akiknek a kótörténetében részben szülői vagy testvéri részről valamilyen allergia szerepelt.

Egy korábbi, átfogó, nagy létszámú tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a szójatápszer/szójatej és az amerikai mogyoró allergia között. Ebben a tanulmányban nem figyeltek fel a tehéntej-allergia és a földimogyoró-allergia közötti összefüggésre.

A jelenlegi tanulmányban kapcsolatot találtak az allergiák más formájára, mint például a tojásallergia vagy ekcéma és a földimogyoró túlérzékenység között. Ezen állapotok megléte azokat a csecsemőket identifikálhatja, akiknek magas a rizikójuk a földimogyoró-allergiára, és ezen állapotok növelhetik a genetikai rizikóval terhelt betegek megbetegedésének az esélyét. Az allergiáknak és egyéb betegségeknek közös mechanizmusuk lehet, például a tehéntej-allergia a gyomor-bélrendszer károsodásához, és antigén proteinek áteresztéséhez vezethet.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy nincs bizonyíték arra nézve, hogy ok-okozati összefüggés lenne a szójatápszer és az amerikai mogyoró allergia között olyan gyermekeknél, akiknek a családi vagy saját kórtörténetében allergia szerepel. A kutatók eredményei azt sugallják, hogy a földimogyoró allergia rizikója nagyobb, ha tehéntej-allergia van a háttérben. A szója termékek kerülése nem vezet az amerikai mogyoró allergia megelőzéséhez.

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: tűszúrásos bőrteszt, földimogyoró-allergia, szójatermék, szójatápszer, túlérzékenység
Kapcsolódó cikkek:
A banán által kiváltott allergia
Földimogyoró-allergia: sokkoló tények
Élelmiszer-túlérzékenység kaukázusi és nem kaukázusi gyermekek esetében


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink