Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére

Márton Márk, 2008-10-29
Bár Magyarországon még nemigen divat ünnepelni az angolszász országokban elterjedt Halloween-ünnepet, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor az ételallergiával küzdő gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve. Kétségtelen, hogy a gyermekek egyik kedvenc ünnepének számít az USA-ban, és főleg az angol nyelveket beszélő vagy angol hagyományt követő országokban. Ilyenkor sokakat nagyobb lázban tart, hogy milyen ruhát, jelmezt vegyenek fel az adott eseményre, holott az élelmiszerallergiával küzdő gyermekeknek és szüleinek még jópár biztonsági intézkedést kell megszervezniük az ünneplés előtt.

Halloween. Már maga az elnevezés is hatásos: amint elhangzik, mindenkinek valami rejtélyes dolog jut az eszébe. Bár hazánkban inkább Mindenszentek, vagy halottak napjaként szerepel a köztudatban, ősidők óda több nemzet is ünnepként tartja számon október utolsó- és november első napját. Halloween ünnepe ma leginkább az amerikai filmeket juttatja eszünkbe. A kisgyerekek boszorkánynak vagy szellemnek öltözve járják a házakat, ahol friss gyümölcsöt, vagy édességet kapnak ajándékba. Ez a szokás hosszú évtizedek alatt alakult ki, azonban maga az ünnep évszázadok óta létezik.

Az ősi kelták október utolsó napján, a szent tölgyfák alatt ünnepelték meg az óévet. Állatbőrbe öltözve hatalmas tüzet gyújtottak, s áldozatot mutattak be, hogy kiengeszteljék a szellemeket. Úgy vélték, hogy ezen a napon a szellemek és a halottak lelke visszatér a földre. Ugyanez a nap jelentette a "sötét korszak", vagyis a tél beköszöntét, mely számukra az éhezést, a hosszas nélkülözést jelentette. Később, a rómaiak hódításával sem tűnt el ez a pogány szokás, Samhain isten ünnepe, csupán keresztény formát öltött. Maga a "Halloween" elnevezés is innen ered (all hallows evening = mindenszentek éjszakája). Ugyanakkor október 31-e a protestánsok naptárában a reformáció, a jelképes megtisztulás ünnepét is jelenti.

Magyarországon is számtalan hiedelem látott napvilágot mindenszentek estéjével és halottak napjával kapcsolatban. Úgy vélték, ilyenkor a halottak hazalátogatnak, ezért ebben az időszakban egy hétig tilos volt dolgozni. A ház összes helységében lámpát gyújtottak, s vizet, kenyeret és sót helyeztek az asztalra, hogy ezzel ajándékozzák meg a hazatérő lelkeket.

 

Halloween nálunk és Amerikában

 

Magyarországon október utolsó napja inkább szomorú, emlékezéssel teli nap. Maga a Halloween pedig csak jelmezbálként ismert. Ugyanakkor Amerikában a Halloween a gyermekek által egész évben várt esemény. Hagyományosan a kelták szokásának megfelelően szellemnek, boszorkánynak vagy fekete macskának öltöztek, s szüleik kíséretében járták a házakat, ahol édességgel vagy gyümölccsel jelképesen kiengesztelték őket. Ma már ez az ünnep olyan szinten amerikanizálódott, hogy inkább jelmezbálra hasonlít, mint az ősi ünnepre. A gyerekek inkább kedvenc mesehősükről vagy egy-egy filmcsillagról mintázott jelmezt öltenek magukra. Persze a töklámpás elengedhetetlen kellék, e nélkül nincs is igazi Halloween! A gyerekek ezen szokását, amikor házra-házra járnak és édességet kérnek, az angol nyelv "trick-or-treat-nek" nevezi. Ilyenkor gyakori, hogy az emberek megtréfálják egymást.

 

Mire kell figyelni ilyenkor élelmiszerallergia szempontjából?

 

Maga az ünnep is 4-5-ször nagyobb veszélyt tartogat egy gyermek számára, mint más estéken. A gyermekeknek ismerni kell a közlekedési szabályokat, vigyázni kell testi épségükre is. A jelmez sokszor lehet baleset forrása, pl. elesnek a hosszú ruhában, vagy a túl szoros maszk fulladáshoz is vezethet. Érdemes lámpát vinni magukkal, viszont az éles tárgyakat (kés, kard) hagyják otthon! Fontos, hogy a gyermek látási viszonyai  is megfelelőek legyenek: a sapka vagy a jelmez ne takarja el a szemüket.

Azoknak a szülőknek, akiknek valamilyen élelmiszerallergiával küzdő gyermekük van, sokkal jobban oda kell figyelniük. Nem minden gyermek tudja még egy bizonyos kor alatt, hogy mely összetevőket tartalmazó ételek fogyasztását kell elkerülnie. Azok a vendéglátó felnőttek, akik a gyermekeket kínálgatják, szintén nem tudhatják, hogy a csoportban van olyan gyermek is, aki bizonyos ételeket nem fogyaszthat. A szülőnek kötelező tájékoztatnia a gyermekét arról, hogy milyen ételt fogadhat el, illetve ehet meg. Sőt, a tudatos nevelés egyik formája, hogy a gyermek igenis mondja el a vendéglátónak, hogy ő mely ételeket nem eheti meg, ezért számára más ennivalót is lehetne adni. A lisztérzékeny gyermekek például nem fogyaszthatnak kekszet, süteményeket, crackereket, tortát, müzliféléket, különféle édességeket, illetve olyan összetevőjű gabonából készült élelmiszereket, melyek glutént tartalmaznak. Sok édesség a receptúra szerint nem tartalmaz glutént, viszont a gyártó a keresztszennyeződés esetleges lehetősége miatt nem garantálhatja a gluténmentességet sem. Ha tudjuk, hogy gyermekünk melyik szomszédba megy át, akkor beszéljünk előzetesen a szomszédokkal, és hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a gyermek milyen nyalánkságot ehet meg. Mivel a legtöbb élelmiszert már kicsomagoltan kapják kézhez, ezért még azt is nehéz ellenőrizni, hogy a csomagolás címkéjén milyen összetevőt említenek. Ezért érdemes a szomszédokat arra kérni, hogy a gyermekük számára egy olyan terméket adjanak, melyről a vásárlás előtt ők is megbizonyosodtak arról, hogy nem tartalmazza a veszélyes összetevőt. Praktikus megoldásnak tűnik, ha a szülő előre megveszi a biztonságos terméket a boltban, és átviszi a szomszédoknak, hogy abból adhat a gyermeknek. Legbiztonságosabbnak a gyümölcsfélék bizonyulhatnak, hiszen ezek szinte semmilyen allergén-összetevőt nem tartalmaznak, viszont annál egészségesebbek. Szintén biztonságosabb lehet, ha a gyermek csomagolt élelmiszert kap vagy a kapott ajándékokat hazaviszi és otthon a szülő szelektálni tudja, hogy a gyermeke mit ehet meg. Az óvatosabb szülők még arról is gondoskodhatnak, hogy egy szakavatott felnőtt figyelemmel kövesse a gyermeküket, és így allergiás roham esetén segítséget nyújthat neki. A felnőttnek magával kell vinnie a roham esetén használatos gyógykészítményeket is (pl. epinefrin injekció) és tisztában kell lennie, hogy mi a teendője roham esetén.

Főleg az amerikai gyermekek körében egyre gyakoribb jelenség a földimogyoróra való érzékenység. Ilyenkor egy kis darab földimogyoró szintén kiválthat anafilaxiás rohamot, még kisebb szennyeződés formájában is. Ugyancsak veszélyt jelenthetnek a különböző diófélék is (mint pl. a mandula, kesudió), de a szezámmagra való allergia sem annyira ritka probléma, ezt pedig főleg édességek megszórásánál használják. Nem lehet teljesen veszélytelen az sem, amikor játékból a gyermekekre szórnak különféle édességeket, ilyenkor pedig szezámmag, dió, földimogyoró vagy gluténtartalmú gabonaféle is kerülhet az egyvelegbe. Több édesség - pl. csokoládéféle - pedig tejet, laktózt is tartalmazhat, de a mustárra érzékenyek is veszélynek lehetnek kitéve. Éppen ezért nagyon körültekintően kell megszervezni az ünneplést, egy felnőtt vagy egy idősebb testvér, rokon, barát kísérete szintén fontos lehet. Gyermekünknek azt is el kell magyarázni, hogy a társától se fogadjon el bármiféle édességet, hiszen a vele egyidős gyermek még kevésbé van tisztában társa egészségi állapotával, sőt segíteni sem tud vészhelyzet esetén, nem beszélve arról, hogy kevésbé felelősségteljes is. Gyermekünkkel azt is meg kell értetni, hogy még titokban se egyen a veszélyes összetevőt tartalmazó ételből, hiszen ez akár az életébe is kerülhet.

Az összegyűjtött édességeket otthon érdemes szelektálni és elfogyasztani, hiszen így könnyebben kizárhatóvá válik a veszélyes összetevő. Sok szülő egyik legrettegettebb ünnepe a Halloween, hiszen azt ők is megértik, hogy csak az élelmiszerallergiára hivatkozva nem elengedni a gyermeket igazságtalan döntés lehet, és ez nehezen megmagyarázható egy kisgyermek számára is. Viszont megszervezhető a biztonságos ünneplés, és ez pedig elsősorban a szülő dolga.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: Halloween, élelmiszerallergia, tanácsok, keresztszennyeződés
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia
Tanácsok élelmiszerallergiával élő diákoknak


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink