Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A koffein hatásai és az allergia

Dr Gere László, 2008-11-10
Számos tudományos kutatás szerint létezik koffein-allergia, amely még csak nem is olyan ritka. Sokan nem tudnak erről a betegségről, és egyéb kiváltó tényezőnek tulajdonítják a betegség tüneteit.
A koffein-allergiára úgy lehet szert tenni, hogy az ember túlzott mennyiségben fogyaszt kávét, és egyéb koffeintartalmú üdítőt, teát, csokoládét, vagy koffeinmentes kávét. Noha a koffeinmentes kávé koffeintartalma kisebb, az előállítási eljárás során nem lehet az összes koffeint eltávolítani. Így azoknak az egyéneknek, akiknél koffein-allergiát állapítottak meg, nagyon óvatosnak kell lenniük, ha élelmiszerről, vagy üdítőitalról van szó. Már kevés koffein bevitele is kiválthatja a koffein-allergia tüneteit.

A tünetek az enyhe kiütésektől, az életet fenyegető görcsökig, illetve az anafilaxiás reakcióig terjedhetnek. Ez utóbbiak légzési nehézséget, sokkot, mellkasi fájdalmat, arc- és nyelvduzzanatot jelentenek.

A koffein az agyban olyan közvetítő anyagok termelését váltja ki, mint a dopamin, a szerotonin és az adrenalin. Ennek köszönhetően az illető ébernek, aktívnak, és jó hangulatúnak érzi magát. A túlzott fogyasztás azonban visszás tüneteket okozhat. A koffeinmérgezés tünetei a következők lehetnek: nyugtalanság, félelem, ingerlékenység, kézremegés, álmatlanság, fejfájás, hányinger, hasmenés, szívritmus zavarok.

A koffein-allergia tünetei lehetnek a szédülés, a nyugtalanság, a hangulati ingadozások, a koncentrálási nehézségek, a zaklatottság, csak hogy néhányat megemlítsünk. Ennek köszönhetően összetéveszthető a mániás depresszióval, a skizofréniával, a kényszeres és a figyelemzavaros megbetegedésekkel.

A koffein-túlérzékenység számos tényezőtől függhet, így a testtömegtől (érthető módon, minél nagyobb a testsúly, annál könnyebben oszlik el a koffein), a kórtörténetben szereplő korábbi kávéfogyasztástól (azok az egyének, akik néha koffeint fogyasztanak, érzékenyebbek a koffein káros hatásaira), illetve mindenfajta stressztől, ami a szervezetet a koffein iránt érzékenyebbé teszi.

A túlzott koffein, illetve kávéfogyasztás károsan befolyásolhatja az alvás-ébrenléti ritmust. A túlzott fogyasztás álmatlansághoz vezet, amit másnap a megszokott bögre kávéval próbálunk meg ellensúlyozni. Ennek természetesen kihatása van az éjszakai alvásra. Négy óra hosszáig tart, amíg a koffeint lebontja a szervezet, és megszűnik a stimuláló hatása. Néhány gyógyszer meghosszabíthatja a koffein lebontási idejét, illetve a koffeinhez hasonló hatású származékok. Az előbbihez tartoznak bizonyos antibiotikumok, az utóbbihoz a teofilin.

Forrás: www.christianet.com, www.allergyremedy.org


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, koffein, kávé, koffein-allergia, tünetek, érzékenység
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia
Tanácsok élelmiszerallergiával élő diákoknak


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink