Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Tehéntej allergia tolerancia elérése probiotikumokkal?

Dr Gere László, 2009-01-19
A tehéntej allergia gyermekkorban a leggyakoribb élelmiszerallergia. Gyakorisága 2-5%-ra tehető. A gyermekek többsége hároméves kor előtt toleránssá válik a tehéntejre. Tehéntej allergiás gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek más allergiás megbetegedésre is hajlamosak. Az ipari országokban az allergiás megbetegedések száma az utolsó huszonöt évben megkétszereződött.

Úgy tűnik, hogy az allergiás állapotok gyakorisága, a fertőző betegségek elleni intézkedésekkel és az antibiotikumok elérhetőségével összefüggést mutat. Ezzel kapcsolatban fogalmazták meg azt a higiénia-elméletet, amely szerint a kevesebb mikrobiális expozíció allergiás megbetegedések iránti fogékonysághoz vezet.
Különösen a bélflóra összetételének megváltozása magyarázhatja az allergiás megbetegedések gyakoriságának a növekedését. Ezzel kapcsolatban arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy egy bizonyos baktériumfaj, a Clostridium difficile megtelepedése és túlszaporodása, gyermekeknél allergiás betegségek gyakoribbá válásához vezet. Innen könnyen vezethető le az a következtetés, hogy a bélflóra rendbetétele probiotikumokkal az atópiás (allergiás) megbetegedések gyakoriságát csökkenti.

A probiotikumok hasznosságát szénanátha és bőrgyulladás, pontosabban atópiás ekcéma/dermatitis szindróma esetén tanulmányozták, ami csecsemőkorban vagy kisgyermekkorban kezdődik - vérbő, nedvedző, viszkető göbcsékkel, amelyek nagyobb területre összefolyhatnak - gyakran az arcon keletkeznek. A későbbi gyermekkorban a betegség viszkető, száraz, korpásodó bőrrel, tömött göbcsékkel jelentkezik. Mostanáig azonban még nem végeztek tanulmányt annak megállapítására, hogy a probiotikus baktériumok adása tehéntej allergia esetlén toleranciához vezet-e vagy sem. A jelenlegi tanulmány célkitűzése annak megállapítása volt, hogy a hidrolizált tápszer két probiotikum adásával (Lactobacillus casei és Bifidobacterium lactis) a tehéntejjel szembeni toleranciát elősegítik-e.

A kutatók - a Journal of Allergy and Clinical Immunology-tól - arra a következtetésre jutottak, hogy a hidrolizált tápszer a két probiotikummal nem segíti elő a további toleranciát, illetve nem gyorsítja fel azt. Noha a probiotikus bakériumok befolyásolják az immunrendszert, bizonyos B -és T-limfociták ösztönzése, illetve gátlása által, a tehéntej allergia toleranciára kifejtett klinikai hatásuk nem lényeges.

A probiotikumok atópiás ekcémára való kedvező hatását nem minden tanulmánynak sikerült bizonyítani. Diagnosztizált tehéntej allergia és atópiás ekcéma esetében az atópiás ekcéma súlyosságát nem tudták probiotikus baktériumokkal kedvezően befolyásolni.

Különböző okai lehetnek annak, hogy a kérdéses tanulmányban miért nem sikerült összefüggést kimutatni a probiotikumok és a tehéntej allergia toleranciája között. Az egyik ok lehet, hogy a probiotikus baktériumok immunrendszert szabályozó hatása elégtelen  volt, és klinikailag nem lényeges. A másik ok, hogy kevés probiotikum érte el elegendő koncentrációban az immunsejteket. Ismerve a tanulmány felépítését, ennek valószínűsége csekély. Még kérdéses, hogy más probiotikus baktériumfaj hatásosabb-e.

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: probiotikum, szénanátha, atópiás ekcéma, tolerancia, tehéntej allergia
Kapcsolódó cikkek:
Az élelmiszerallergia rizikófaktorai és kialakulásának az elmélete - rövid összefoglaló
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
A 21. század járványa
A szójaprotein csecsemőtápszer
Alaposan átsütött tojás és allergia
A gyümölcsjoghurt fogyasztásának előnyei és hátrányai
Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?
Teendők laktóz-intolerancia esetén
A cöliákia kezelése és perspektívái


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink