Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Alaposan átsütött tojás és allergia

Dr Gere László, 2009-01-09
Kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy a tojásra allergiás gyermekek hetven százaléka az alaposan átsütött tojást tésztában tolerálják. Először számoltak be kutatók arról, hogy az alaposan átsütött tojást tartalmazó termékek beillesztése a napi étrendbe nem jár káros hatással más allergiás megbetegedésre, a belek áteresztőképességére vagy a normál növekedésre.
A ma is érvényes elméletek szerint a tojásra allergiás gyermekek esetében, a tojást tartalmazó ételeket kerülni kell.

A jelenlegi tanulmány viszont azt állítja, hogy az alaposan átsütött tojást tartalmazó termékek fogyasztása biztonságos lehet. A hagyományos vizsgálati eljárások közül (tűszúrásos bőrpróba, tojásfehérje allergének specifikus IgE-szintjei) egyiknek sem volt elégséges diagnosztikai értéke annak megjósolására, hogy ki lesz az alaposan átsütött tojásra toleráns. Csak a provokációs teszt marad annak megállapítására, hogy valaki toleráns-e a nagyon átsütött tojásra.

A klinikailag legjelentősebb tojásfehérje allergén az ovomucoid, mivel nagymértékben ellenáll a sütésnek vagy a főzésnek, és ellenálló a gyomorsavval szemben is. Az ovomucoid allergenitását csökkenteni lehet, ha tésztaféleségben (azaz valamilyen élelmiszermátrixban) sütik, ezáltal az oldhatósága is csökken. Így az ovomucoid allergiát kiváltó hatása kisebb lesz. A tudósok az ovomucoid specifikus IgE-szint mérését fontosnak tartják, mivel az átsütött tojásra allergiásoknál nagyobb szinteket mérnek.

A kutatásnál erősen átsütött tojást tartalmazó ételt használtak (muffint vagy amerikai palacsintát), szemben a kontrollcsoporttal, akik tojásrántottát kaptak. Ezek a tojás mennyiségek megfelelnek a normál nyugati típusú táplálkozásban található tojás mennyiségeknek.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a kutatók szerint az alaposan átsütött tojás fogyasztása olyan immunológiai változásokkal társul, amelyek a normál esetben elkészített tojással szembeni toleranciát felgyorsíthatják. A tolerancia megállapítására nincs jó eszköz a provokációs teszten kívül. (A provokációs tesztnél az illető allergénből egy bizonyos, alacsony koncentrációt adnak annak kiderítésére, hogy allergiás reakciót lehet–e provokálni, ezért csak orvosi felügyelet mellett végezhető). További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az alaposan feldolgozott tojás fogyasztása a tojásallergia spontán megszűnését befolyásolja-e a tojás fogyasztásának teljes mellőzésével szemben és a tojásallergiások számára ajánlható-e, vagy inkább a tojás teljes mellőzése legyen az irányadó.

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: átsütött tojás, tolerancia, provokációs teszt, tojásallergia, IgE-szint, ovomucoid
Kapcsolódó cikkek:
A tojásallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Tanulmány a tojásallergia alakulásáról különböző életkorban
A tojásallergiáról
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
A 21. század járványa
A szójaprotein csecsemőtápszer
Tehéntej allergia tolerancia elérése probiotikumokkal?
A gyümölcsjoghurt fogyasztásának előnyei és hátrányai


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink