Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Kapcsolat a kullancscsípés és a vöröshús allergia között

Dr Gere László, 2009-01-23
Egy páciens sertésbordát fogyasztott, amely megfelelően volt elkészítve, és teljesen ártalmatlannak tűnt. Ez az elkészített sertéshús súlyos anafilaxiás sokkot váltott ki nála. A vacsora elfogyasztása után arra ébredt, hogy az egész teste tele van kiütésekkel. A beteg jó kondícióban volt, allergiát addig nem ismertek nála. A történtek megismétlődtek, amikor fasírtot evett, illetve miután marhahúst fogyasztott. Az orvosok lassan rájöttek, hogy valami a húsban okozhatja az allergiát. Mint kiderült, ez nem valamilyen állományjavító, vagy adalékanyag, hanem a hús saját maga volt.

Ebben az időben Sydneyben további ötven páciensnél jelentkeztek a húsallergia tünetei. Egy orvos, Sheryl van Nunen tanulmányozta a húsallergia előfordulásának a gyakoriságát. Először azt gondolta, hogy elszórt, egyedi esetekről van szó. Azonban hamar összefüggéseket fedezett fel az esetek között. A betegek Sydney északi partján laktak, illetve még mindig ott laknak. Ezek az emberek marhahúst, bárányt, szárnyast ettek. Minél ritkábban előforduló állatok húsát fogyasztották, mint például kenguru-, vagy bivalyhúst, annál erőteljesebb volt az allergiás reakció. Míg néhányan hasmenéssel és hányással „megúszták” a dolgot, a legtöbb pácienst anafilaxiás sokkal kellett kórházba szállítani. A doktornő felvette a kórtörténetet, és arra a megállapításra jutott, hogy a betegeket a közelmúltban kullancs csípte meg . A megcsípett személyek mind allergiások voltak kullancscsípésre.

A kullancscsípés és a húsallergia közötti összefüggés először furcsának tűnik, de a statisztikai adatok mind ezt támasztják alá. Valószínűleg keresztreakcióról van szó, egy, a kullancs nyálában található fehérje és a hús fehérjéi között. A keresztreakciók meglehetősen elterjedtek az állat-, és a növényvilágban. Keresztreakció áll fenn például a nyírfapollen allergia és az almaallergia között, de dokumentált keresztreakció lép fel marhahús allergia és tehéntej allergia között is.

A kutatók felfedeztek egy antigént, az alfa Gal-t, amely a húsban található, és allergiát vált ki. Lehetséges, hogy ez az alfa Gal is megtalálható a kullancsban, és a kullancscsípéssel a gazda szervezetébe kerül.

Ugyanakkor néhány kutatónak fenntartásai vannak a kullancscsípés elmélettel kapcsolatban. Egy kutató ezt így fogalmazta meg: Hogyan lehetséges, hogy míg egy ember 25 kg vörös húst eszik egy évben, egyetlen kullancscsípés viszont húsallergiát okoz? A keresztreakció teóriát megerősítené, ha egy közös antigént találnának az összes vörös húsban és a kullancs nyálában. Ez a megerősítés még várat magára.

A cikk legelején említett páciens boldog, hogy felismerték a problémáját. Először ő is arra gondolt, hogy, valamilyen tartósítószerről van szó. De most, mi után ismeri a diagnózist, legalább tud intézkedéseket foganatosítani az allergiája elkerülésére.

Forrás: www.theaustralian.news.com.au


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: kullancs, kullancscsípés, vöröshús allergia, keresztreakció, alfa Gal
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára
Kell-e a jó húslevesbe zeller?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink