Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára

Dr Gere László, 2009-03-02
Tudósok 8600 iskolás gyermektől kérdezték meg egy kérdőív segítségével, hogy allergiások-e földimogyoróra. Ezek az iskolás gyermekek nagy-britanniai és izraeli zsidó közösségekből kerültek ki. A földimogyoró allergia gyakorisága 10-szer nagyobb a nagy-britanniai kisiskolások körében, és további növekvő tendenciát mutat, szemben az izraeli számokkal. A különbségek nem magyarázhatóak életkor, származás, nem, egyéb allergiás betegség vagy szociális-gazdasági osztályba tartozás szerint.

Az ilyen változók kiiktatása után a földimogyoró allergia viszonylagos rizikója relatív magas volt, tízszer olyan gyakori, mint Izraelben. A kérdőív által meghatározott földimogyoró allergia gyakorisága 1,85 % volt Nagy-Britanniában és 0,17 % Izraelben.

A gyermekek étrendje között a legnyilvánvalóbb különbség a földimogyoró beiktatása a táplálkozásba volt. Az izraeli gyermekek már az elválasztás után kaptak mogyorót és gyakrabban, és nagyobb mennyiségeket fogyasztottak, míg Nagy-Britanniában a gyermekek számára azt tanácsolta az Egészségügyi Minisztérium, hogy kerüljék az amerikai mogyoró étrendbe való beiktatását.

A tapasztalt különbségek nem magyarázhatók genetikai különbségekkel. Noha a kérdőívben etikai okokból nem lehetett megkérdezni, hogy az izraeli gyermekek askenáziai vagy szefardikus származásúak-e, a származás és az allergiák gyakoriságára között nem volt összefüggés, mint ahogy ezt más tanulmányban már megállapították.

A fent említett tény, hogy a gyermekek korai földimogyoró fogyasztása kisebb mértékű allergia gyakorisággal társul, azt a kérdést veti fel, hogy a korai nagy mennyiségű földimogyoró fogyasztása toleranciához vezet-e.

Nagy-Britanniában az amerikai mogyoró allergia egyre nagyobb mértékű szezámmag allergiával társul, míg Izraelben ez a szám állandóan alacsonyabb. A kisebb gyakoriságú szezámmag allergia Izraelben a nagyobb fogyasztásra is visszavezethető. Nemcsak a szezámmag allergia lett nagyobb, hanem a többi diófélével szembeni allergia is növekedett Nagy-Britanniában, és alacsony maradt Izraelben, ami nem magyarázható a fogyasztás mértékével, csupán az allergének közti keresztreakcióval. Izraelben a ritkább amerikai mogyoró allergia előfordulása kisebb mértékű dió allergiával társul.

Paradox módon úgy tűnik, hogy az USA-ban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában elfogadott ajánlások éppen ellenkező hatást váltanak ki, vagyis az amerikai mogyoró allergia kialakulását segítik elő. Ellenkezőjének bizonyítása nélkül ezekben az országokban a jelenlegi direktívák maradnak érvényben

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergia, földimogyoró allergia, Izrael, Nagy-Britannia, gyermekek, szezámmag, dióféle
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Az anyatej sok betegségtől megvédi a babát, az allergiától is


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink