Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A méz által kiváltott allergiás reakciók

Márton Márk, 2009-03-16
Ha a babának nincs allergiára hajlama, akkor kaphat mézet, de csak módjával, mint ilyen korban minden mást. A virágpor allergiásoknál - mivel a méz is maga tömény virágpor - akár egy kiskanál méz is okozhat már allergiás rohamot, az arra érzékeny egyéneknél. Ez lehet szénanátha, asztma, kizárólag csalánkiütés is, vagy ezek együttesen. Ha egyébként a gyermek tünetmentes, akkor kaphat mézet, de inkább csak 2 éves kora után javallott.

Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is túlérzékeny lenne. A virágporra érzékenyek csupán 5-10% -ára igaz, hogy mézzel szemben is allergiás reakciókat produkálnak. A méznek magas fruktóztartalma van, a problémákat még okozhatja az amúgy nagyon ritkán előforduló fruktóz-intolerancia is.

A mézre adott allergiás reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. A pollenallergia általában valamilyen szél megporzású növény virágporára való túlérzékenységét jelenti, ami nem feltétlenül társul mézre vagy méhészeti termékekre való allergiával. A légúti allergia leggyakoribb tünetei az orrfolyás, a tüsszögés, a szemviszketés, a torok kaparó érzete vagy ödémája, könnyezés, kiütések vagy asztmaszerű tünetek. A heves reakciókat a nyálkahártya duzzadása, irritációja váltja ki. A mézre adott túlérzékenységi reakció a nyelv, a torok, a szájpadlás és a szájüreg viszketésében mutatkozik meg, és minél valódibb, minőségibb a méz, annál intenzívebbek lehetnek a tünetek. Ha a méz allergiás rekaciókat vált ki, akkor a későbbiekben ajánlatos az étrendből való teljes kiiktatása, de nem javasolt külsőleg sem alkalmazni (méztartalmú kozmetikai szerek). Anafilaxiás sokk szintén felléphet, és a mézre allergiások mintegy harmada egyben asztmás problémákkal is küzdhet.

A propolisz is kiválthat túlérzékenységi reakciókat, és tulajdonképpen kontakt-allergiának vehető, ugyanis bőrrel való érintkezés során jelentkeznek a tünetek. Főleg szájápoló szerekben, fogkrémekben és torokfájás elleni cukorkákban található propolisz. Éppen ezért, mint rejtett allergén jelenthet veszélyt az arra allergiásokra nézve.

Az allergiát nem maga a méz okozza, hanem a benne lévõ pollen. Az viszont olyan kis mennyiségben fordul elõ, hogy egyáltalán nem jellemzõ az allergiás megbetegedés. Ha mégis elõfordul, akkor csak azt a fajta mézet kell a betegnek fogyasztani, amelyik nem abban az idõben virágzó növényrõl lett gyűjtve, mint amelyikre allergiás. Például repcepollen nem található a hárs, a napraforgó, a selyemkóró vagy a szolidágó mézekben, mert nem akkor virágzik. 

A méz egyébként sokoldalú táplálék. Könnyen emészthető, főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. Fajtától függően a méz idővel kikristályosodik, ez függ a szőlőcukor és a gyümölcscukor arányától. Ha a szőlőcukor aránya a magasabb, a méz hamarabb kristályosodik. A kristályos méz ismét folyékony lesz, ha maximum 40 fokig melegítjük vagy meleg vízbe állítjuk a mézes üveget. Magasabb hőfokra nem szabad melegíteni, mert károsodik a méz minősége.

Csecsemő-kisdedtáplálásba 12-24 hónapos kor után vezetjük be. Ha allergiás van a családban, akkor még később, hiszen a méz is válthat ki allergiát.

A méz több mint 100 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatóak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatóak meg benne.

A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glükóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat. 

A mézet egyéb más allergiás panaszok enyhítésére is javasolják, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Megjegyezendő, hogy csak azok használhatják ilyen célból, akik nem allergiás sem a mézre (vagy annak összetevőjére), sem a pollenekre.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, méz, tünetek, anafilaxia, csecsemőtáplálás, asztma
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
A paradicsom által kiváltott allergia
A szójaprotein csecsemőtápszer
Mikulás és szaloncukor
A koffein hatásai és az allergia
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
Halloween ünnepén fokozottan figyelni kell a gyermekek egészségére
A kivi által kiváltott allergia
A banán által kiváltott allergia
Tanácsok élelmiszerallergiával élő diákoknak


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink