Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Hypoallergén tápszerek

Dr Gere László, 2009-02-02
A hypoallergenitás azt jelenti, hogy a betegek legalább 90 %-a, akik az eredeti fehérjére egyébként allergiások, tolerálják az allergént. Az allergenitás csökkentése történhet a térbeli antigén szerkezet tönkretételével vagy az aminosavak sorrendjének a módosításával. Ez történhet enzimatikus hidrolízissel, ultrafiltrációval, ultrahang és gammasugárzás segítségével. A tehéntej esetében az allergia továbbra is fennáll, ha az antigén(ek) térbeli szerkezetét teszik tönkre.



Számos teljesen hidrolizált tápszer van forgalomban, amelyeket enzimatikus hidrolízis segítségével állítanak elő. Ezen tápszereknek előnyei, és hátrányai is vannak.

Előnyök:

1) jól tolerálja a tehéntej allergiások többsége

2) a tehéntej allergia megelőzésére használható

3) tápanyagtartalma megfelelő

Hátrányai:

1) költséges

2) rosszízű

3) az előállítás során hibák adódhatnak

4) nagy az ozmolalitása

5) az esetek néhány százalékában (<5%) allergiát is kiválthat

Részlegesen hidrolizált tápszerek is vannak. Ezeknek jobb az ízűk, és az előállítási költségük is alacsonyabb, mint a teljesen hidrolizált tápszereké, ugyanakkor - mivel a fehérjék csak részlegesen lettek hidrolizálva - ezek a tápszerek számos, potenciálisan allergiát kiváltó peptideket is tartalmaznak. A részlegesen hidrolizált tápszereket nem lehet hypoallergénnek tekinteni.

Léteznek még szabad aminosavas tápszerek is. Ezeknél előállított szabad aminosavakat használnak fel tápszerként.

E tápszerek előnyei:

1) majdnem az összes tehéntej allergiás gyermek tolerálja

2) megelőzésre is alkalmazható olyan gyermekeknél, akiknek magas az allergiás rizikójuk (szülői oldalról)

3) tápanyagtartalma megfelelő

Hátrányok:

1) magas az előállítási költségük

2) rossz az ízük

3) az előállítás során hibák léphetnek fel

A tehéntej allergiás betegek többsége tolerálja a szóját. A szójának nincsen kifejezett hatása az allergia megelőzésére, nincs előnye a tehéntej tápszerekkel szemben. A szója két fő hőstabil allergént tartalmaz: a conglycint és a glycinint.

 

Forrás: Annals of  Allergy, Asthma & Immunology

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: hypoallergén, tápszer, szója, tehéntej, hidrolizált tápszer, szabad aminosavas tápszer
Kapcsolódó cikkek:
Az anyatej sok betegségtől megvédi a babát, az allergiától is
A szójaprotein csecsemőtápszer
Összefüggés a szójafogyasztás és földimogyoró-túlérzékenység között
A szója által kiváltott allergia
A szójaérzékenységről
Tehéntej allergia tolerancia elérése probiotikumokkal?
Magyarázat az állati fehérje allergiára


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink