Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban

Dr Gere László, 2009-03-23
A súlyosan allergiás betegek örökös problémája, hogy véletlenszerűen kiteszik magukat az allergiát okozó élelmiszereknek. Ezeknek a pácienseknek mindig óvatosnak kell lenniük, különösen akkor, ha nincs elérhető közelségben orvos, így például repülőgépen.


Egy újsághirdetés alapján jelentkező, kérdőívet kapott résztvevő betegek 9 %-a számolt be repülőgépen történt allergiás reakcióról.

A mostani tanulmánynak azonban néhány korlátja is van: a tanulmányban résztvevőket egy újsághirdetés alapján választották ki. Az ebben résztvevők igen motiváltak voltak, és súlyosabb allergiájuk volt, mint a többi mogyoróra/ dióra allergiás betegnek. Ezen kívül a begyűjtött adatok saját beszámolón alapultak, ami hajlamosít a memória torzulására, a szelektív visszaadására. Ugyanakkor a tanulmány eredményét erősíti, hogy a súlyosan allergiás betegek alábecsülték a tüneteiket, így summa summarum az eredmények megfeleltek a valóságnak.

Az allergiás reakció bekövetkezhetett a légutakon keresztül, belélegzés során, vagy bőrkontaktussal, illetve az allergén elfogyasztásával. Földimogyoró fehérjéket találtak már repülőgépek szellőzőrendszerében: tüsszögést, köhögést, viszkető-, és duzzadt szemeket, orrfolyást okozva. Már 100 mikrogramm földimogyoró fehérje is kiválthat allergiás reakciókat.

Az élelmiszerek által kiváltott allergiák többsége elkerülhető lett volna, ha az utasok a magukkal vitt élelmet fogyasztották volna. A páciensek 50 %-a a repülőgépen kezelte az allergiáját. A torok duzzanatára és a tüsszögésre antihisztaminokat használtak. Három utas otthon felejtette az adrenalin autoinjektorát, és a repülőgépen található vészhelyzetekre tartogatott felszerelést kellett igénybe venniük. A repülőgép személyzetét arra is ki kell képezni, hogy a súlyos allergiás reakciókat kezelni tudják, illetve egészségügyi személyzetnek is kellene a helyszínen lennie, hogy a megfelelő gyógyszerelést biztosítsa.

Ebben a tanulmányban a repülőgép személyzetét nem értesítették, amikor az allergiás reakció enyhe volt. Ez nem elfogadható, mivel így a személyzet a súlyosabb reakcióra nem tud felkészülni.

Az allergiás betegeknek ajánlatos az ügyfélszolgálati menedzserhez fordulni és a menüről tájékozódni. A legtöbb ügyfélszolgálaton hangsúlyozzák, hogy az allergiás betegek vigyék magukkal a saját gyógyszereiket. Az USA-ban érvényes jog alapján a légitársaságokat be lehet perelni és elvárható tőlük, hogy pontos információkat adjanak az élelmiszerallergiás betegeknek.

Forrás: Annals of Allergy, Asthma & Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergiás reakció, repülőgép, kérdőív, földimogyoró allergia, autoinjektor, antihisztamin
Kapcsolódó cikkek:
A paradicsom által kiváltott allergia
A 21. század járványa
A keresztreaktivitás szerepe az élelmiszerallergiánál
A kivi által kiváltott allergia
A zeller által kiváltott allergia
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Kapcsolat a kullancscsípés és a vöröshús allergia között
A mustárallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink