Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Veszélyes csók?

Márton Márk, 2009-02-09
Bár a Valentin Nap közeledtével senki sem kényszeríthető arra, hogy lemondjon a csókról, de ennek bizony lehetnek veszélyei is - pl. az ételallergiában szenvedőknél - ahogy erről egy felmérés is szól. 1139 önként nyilatkozó pácienst kérdeztek meg arról, hogy okozott-e náluk a csókolózás allergiás reakciókat.

Néhány jelentés szerint a csókolózás is kiválthat tüneteket, az ételallergiának "köszönhetően". A felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakori ez a jelenség, illetve hogy ez milyen szociális hátránnyal jár. A megkérdezett páciensek önkéntes alapon számoltak be a jelenségről, és mindegyikük túlérzékeny volt valamilyen ételre nézve.

1139 pácienst kérdeztek meg, ebből 393 férfi és 746 nő válaszolt a feltett kérdésekre. A korintervallum széles: 84 éves is szerepelt a  válaszadók között. A megkérdezettek átlagéletkora 29 évre tehető.

Az eredmény: a megkérdezett páciensek 12%-a vallotta azt, hogy allergiás tüneteket produkált, miután olyan egyénnel került közelebbi kapcsolatba (csókolózás), aki az érintkezés előtt olyan ételt fogyasztott, melyet a csókpartnere nem képes tolerálni. Néhány kórelőzmény szerint csak akkor jelentkeztek az allergiás tünetek, ha az étel elfogyasztása közvetlen a csókolózás előtt történt.

Ráadásul a megkérdezettek 55%-a állította, hogy a mindennapi élet során rendkívül nehéz olyan ételt találnia, amit tolerálni képes, 44%-uk fél attól, hogy komoly tünetek lépnek fel, ha olyan ételt fogyaszt, amire érzékeny. 13%-uk azt nyilatkozta, hogy már attól is lesznek allergiás tünetei, ha a mellette ülő személy olyan ételt fogyaszt éppen, amire ő allergiás. 17%-uk pedig már akkor is produkál tüneteket, ha az allergiát kiváltó ételt egyazon légtérben (pl. konyhában) készítik el, ahol ő is éppen tartózkodik abban a pillanatban.

Éppen ezért azoknak, akiknek valamilyen ételallergiában szenvedő családtagjuk, rokonuk, ismerősük, lakótársuk van, fokozottan oda kell figyelniük a másikra. Ugyanis az általuk elfogyasztott, elkészített étel nagyban befolyásolja a velük együtt élő allergiások életminőségét is. Érdemes a konyhai, takarítási műveleteket úgy szervezni, hogy az allergiás egyén ne érintkezzen semmilyen formában (szag, íz, légtér, tapintás) a veszélyes összetevővel. Ami a csókolózást illeti, érdemes a "kritikus" étel elfogyasztása után a fogmosásról, fogápolásról gondoskodni, így nem csak veszélytelenebb, de még kellemesebb lesz az együttlét. Vigyázni kell azonban a rágógumival, a különféle cukorkákkal és a kellemes leheletet biztosító élelmiszerekkel, mert ezek ugyanúgy tartalmazhatják a kritikus allergént.

 

Forrás: Lung and Allergy Clinic

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergia, ételallergia, csók, felmérés, életkörülmények
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Az asztma és az ételallergia
Repülőgépen előforduló allergiás reakciók az USA-ban
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
A méz által kiváltott allergiás reakciók
A paradicsom által kiváltott allergia
Gyermekkori földimogyoró fogyasztás hatása az allergiára
Kell-e a jó húslevesbe zeller?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink