Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az asztma és az ételallergia

Márton Márk, 2009-03-23
Az asztma, mint krónikus állapot, az amerikai lakosság 4-5%-át érinti és a világon mindenhol problémát jelent. Az asztma tüneteit egy irritáns váltja ki, melynek során a tüdőbe vezető légúti szövetek megduzzadnak, és ez a légzést nagyban megnehezíti. Az asztma legjellemzőbb tünetei a zihálás, a rövid légzések és a köhögés.

Az asztmát számos irritáns kiválhatja, mint pl. por, penész, pollen, bizonyos gyógyszerek, állatok, sőt ételek is. Szennyezett levegő, cigarettafüst, kipufogógáz, szmog, aeroszol tisztítószerek, időjárás változás, légúti fertőzések, megfázás és a különböző testgyakorlatok szintén felelőssé tehetőek az asztma kialakulásáért.

Mint fentebb olvasható, az ételek is kiválthatják az asztmás tüneteket. Ez azonban ritka jelenség, az asztmás gyermekek 6-8%-nál, az asztmás felnőttek 1-2%-nál váltja ki a tüneteket valamilyen étel. Külön megjegyezendő, hogy csak nagyon kevés étel képes arra, hogy asztmásoknál tüneteket produkáljon. Régebben sok találgatás folyt arról, hogy az ételek és az élelmiszer-adalékanyagok is felelőssé tehetőek az asztma tüneteinek kialakulásáért vagy súlyosbodásáért. Később kutatók és klinikai munkatársak is megerősítették, hogy csak nagyon kevés élelmiszer játszik szerepet az asztma kiváltásában. A szulfitok és a szulfitszármazékok, valamint a diagnosztizált ételallergiák (pl. tej, tojás, földimogyoró, dióféle, tengeri ételek, szója, búza, hal) okozzák a leggyakrabban az asztmás tüneteket. Többek között az alábbi termékek tartalmazhatnak szulfitot vagy szulfitszármazékot: aszalt gyümölcsök, szárított vagy fagyasztott zöldségek, lekvárok, keményítők, kekszek, chipsek és egyéb burgonyaalapú rágcsálnivalók, szárított paradicsom, sózott, szárított hal, valamint húst, halat, és egyéb tenger gyümölcseit helyettesítő termékek. Alkalmazása a borkészítésben (fehérbor, pezsgő) is elterjedt. Ezen kívül a kozmetikumok, a szépészeti szerek és a fertőtlenítőszerek is tartalmazhatják. Asztmás betegeknél rohamokat (szulfitasztmát) is okozhatnak. Azonban számos élelmiszer-adalékanyag esetében - mint pl. színezékek, tartósítószerek, nátrium-glutamát, aszpartám, nitritek - arra a következtetésre jutottak, hogy az asztmával nem hozhatóak egyértelműen összefüggésbe.

Ha az asztmát valamilyen étel vagy élelmiszer-adalékanyag okozza, az esetben kerülni kell annak fogyasztását, ételallergia esetén pedig a diétát szigorúan tartani kell. Még arra is vigyázni kell, hogy a porblémát kiváltó élelmiszer még a közvetlen környezetben se forduljon elő (pl. konyhában, éléskamrában). A termékek címkéjét minden esetben el kell olvasni, a szulfitok esetében a jelölés egyértelműsített: a szulfit szónak kötelező szerepelnie a címkén, a csak E-számmal vagy funkciós csoporttal való jelölés nem elfogadott. Az asztmásoknak sokkal tudatosabban kell élniük, és itt fontos szerepet kell kapjon az életmód helyes kialakítása is, az orvos utasításait követni kell, hogy tünetmentes és egészséges életet élhessen a beteg.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: ételallergia, allergia, asztma, irritánsok, tünetek, életmód, adalékanyagok
Kapcsolódó cikkek:
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
A tojásallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Veszélyes csók?
A 21. század járványa
Kiszűrik az ételallergiás elsősöket Orosházán
Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?
Ételallergia: tanácsok étteremben való étkezés esetére
Az ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink