Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A tojásallergia

Márton Márk, 2009-03-30
A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételallergiák közé sorolható, csecsemők és kisgyermekek körében a 2. leggyakoribb ételallergia a tejallergiát követően. A tojásallergia leginkább a tejallergiával társul, lévén mindkettő élelmiszer fehérje alapú. 3 éves korra a legtöbb kisgyermek kinövi a tojásallergiát és/vagy a tejallergiát, ám akik nem, azoknak egész életükön át tartani kell a diétát. Magyarországon a tojásallergia szintén a leggyakoribb allergiák közé sorolható mind a csecsemők, mind a kisgyermekek és a felnőttek körében is.

Azoknak, akik a tyúktojásra allergiásak, mind a tojásfehérje, mind a tojássárgája fogyasztását kerülniük kell. A tojásallergiát a tojás fehérje része váltja ki elsősorban, de mivel lehetetlen a tojássárgáját a tojásfehérjétől tökéletesen elválasztani, ezért a keresztszennyeződés veszélye fennáll. Már a tojás legkisebb mennyisége is képes allergiás reakciókat kiváltani. A többi madárfajta tojása szintén válthat ki reakciókat, ám erről egyelőre kevés adat áll rendelkezésre.

Tojásmentes diéta esetén egyes gabonatermékek és tészták fogyasztása is kerülendő, ugyanis számos kereskedelmi célból előállított kenyérféle és tésztaféle is tartalmaz tojást. Tészta helyett javasolt a rizs fogyasztása, melynek másik előnye, hogy lisztérzékenyek, tejallergiások és szójára allergiások is fogyaszthatják. Érdemes házi készítésű kenyeret fogyasztani, illetve vásárlás során a címkét alaposan átolvasni. A tojáspor szintén allergizáló hatású, bár kevésbé, mint a nyers tojás.  

A termék címkéjét minden esetben el kell olvasni, hiszen az összetétel változhat. Az alábbi összetevők tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin,  tojáshab. A konyhai vagy technológia eljáráson átesett tojás kevésbé allergizáló (pl. tojáspor, főzött tojás, tojásrántotta), ugyanakkor ezen ételek fogyasztása is kerülendő. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek, a tejsodó, a cukorkák, a fagylaltok, a nyalókák, a marcipán, a cukormáz, a konzerv levesek, a salátaöntetek, mártások és a húsalapú élelmiszerek tartalmazzák. Egyes levesek (erőleves, húsleves), és levestészták is tartalmaznak tojást, ugyanúgy mint egyes bor és alkoholfélék vagy kávé alapú italok. Sőt egyes vakcinák (pl. influenza, sárgaláz elleni)  is tartalmaznak tojásfehérjét, ezért tojásallergia esetén mindenféleképpen konzultálni kell az orvossal, még akkor is, ha az oltás beadásának nincs ellenjavallata. Ezen kívül a tojás rejtett allergénként is meglapulhat. 

A tojás és az abból készült termékek jelölése kötelező, és bármilyen tojásra értelmezendő (pl. tyúk, kacsa, fürj). Illetőleg tojáspor, szárított tojáspor és minden tojást tartalmazó élelmiszer feltüntetésre kell kerüljön.

Említést kell tenni még a lizozimről is, ami többek között a könnyben, a verejtékben, az emberi nyálban, az orrváladékban, az anyatejben (védő szerep a fertőzésekkel szemben), a gyomornedvben és a tyúktojás fehérjében található meg. Olyan enzim (más nevén muramidák), amely bizonyos mikroorganizmusok ellen hat, ugyanis szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint. Gyakran emlegetik a szervezet "saját antibiotikumaként", ugyanis a szervezet nem specifikus baktérium elleni védelmét biztosítja. Rendszerint tyúktojás fehérjéből vonják ki. Egyes növenyekben - pl. a tormánál - is előfordul. Funkciója szerint lehet tartósítószer (gyakrabban) és térfogatnövelő is. Használata kizárólag érett sajtoknál engedélyezett. Egyes megfigyelések alapján a tojásallergiában szenvedők a sajtban lévő lizozimre is allergiás reakciókat mutattak. Az enzim allergizáló hatása még bizonyos értelemben véve a vizsgálat tárgyát képezi. Az élelmiszerek feldolgozásuk során nagy változásokon mennek át, allergén tulajdonságukat is elveszíthetik. Külön egyelőre nem kell feltüntetni ezért, hogy a lizozim tojásból készült-e. E-száma: E-1105.

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: ételallergia, tojásallergia, tünetek, diéta, keresztszennyeződés
Kapcsolódó cikkek:
Sikeres terápia a mogyoróallergiára
Az asztma és az ételallergia
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
Veszélyes csók?
A 21. század járványa
Kiszűrik az ételallergiás elsősöket Orosházán
Táplálék-intolerancia és lisztérzékenység - Hogyan kerülhetőek el bizonyos élelmiszerek?
Ételallergia: tanácsok étteremben való étkezés esetére
Az ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink