Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mit jelent az ételallergia? Mit jelent a táplálék intolerancia? Mi okozhat táplálék intoleranciát?
Miért vagyunk allergiásak egyes összetevőkre? Mely életkorban jelentkeznek az allergia/intolerancia tünetei? Ki tartozik az élelmiszerallergia- veszélyeztetettek körébe?
Mit jelent az anafilaxia? Mely adalékanyagok (E-számok) jelölnek tejösszetevőt? Létezik gyógymód az ételallergiára?
Mindig jelzik a mogyorótartalmat az ételek csomagolásán? Milyen ételekre allergiásak az emberek?

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Glutén volt a mentesben

Márton Márk, 2009-04-27
Glutént találtak a gluténmentesnek jelölt, Írországból származó lisztben, ezért azt az élelmiszerbiztonsági ellenőrök kivonták a forgalomból. A Fejér megyei MSZH élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi igazgatóságának
ellenőrei lakossági panasz alapján soron kívül végeztek ellenőrzést, és vettek mintát egy fehérvári élelmiszeripari vállalkozásnál.

Kiderült, hogy az ökológiai tanusítással rendelkező, Írországban gyártott, Bio gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék, amely lisztérzékenyek számára készített termék, glutént tartalmaz - ezt pedig nem jelölték a csomagoláson. Ezért az európai közösség ide vágó rendelete alapján a szóban forgó terméket visszahívták a forgalomból. A szolgálat az Európai Unió Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztási Rendszerén (RASFF) keresztül soron kívül értesítette a bizottságot és az unió többi tagállamát is.

A Fejér megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának ellenőrei lakossági panasz alapján soron kívül végeztek ellenőrzést, valamint vettek mintát egy székesfehérvári élelmiszeripari vállalkozásnál - közölte Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes, az MgSzH élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese pénteken az MTI-vel.

A mintavétel alapján kiderült, hogy az ökológiai tanúsítással rendelkező, Írországban gyártott, Bio gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék megnevezésű, lisztérzékenyek számára készített termék glutént tartalmaz.

A Magyarországra behozott termék - akkreditált laboratóriumban - megvizsgált mintáiban ugyanis kilogrammonként 76,5, illetve 53,9 milligramm glutént találtak a szakemberek, amit nem jelöltek a csomagoláson. Hangsúlyozta: az európai közösség ide vágó rendelete alapján a szóban forgó terméket visszahívták a forgalomból.

A hatályos magyar jogszabályok alapján azok a termékek nevezhetők gluténmentesnek, és használhatók a gluténmentes diétában, amelyek kilogrammonként legfeljebb 100 milligramm gluténtartalommal rendelkeznek. Az adott termék gluténtartalmát nem kell feltüntetni a csomagoláson, csak az összetevőket - mondta Králl Mária, a Hunorganic Kft. egyik tulajdonosa pénteken az MTI-nek. Kiemelte: a vizsgálati jegyzőkönyvek alapján mindegyik bevizsgált termékminta megfelel ezeknek az értékhatároknak, illetve rendelkezik a gluténmentes termékekre kötelező OÉTI notifikációval. Králl Mária szerint az ellenőrzést végző hatóság egy olyan jogszabályra hivatkozik, amelyik csak 2012. január 1-jén lép életbe. A társaság tulajdonosa ugyanakkor aláhúzta, hogy a gluténmentes búzakeményítővel készülő  termékeket három év múlva sem vonják ki a forgalomból mivel azokat - csökkentett, vagy  rendkívül kis gluténtartalmú elnevezéssel - továbbra is fogyaszthatják a lisztérzékenyek.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: glutén, lisztérzékenység,élelmiszerbiztonság, jelölés, gluténmentes
Kapcsolódó cikkek:
Új népbetegségek a láthatáron? - Egyre több embert érint a glutén-és laktózérzékenység
SPAR free from termékcsalád: megoldás glutén- és laktózérzékenyek számára
Allergénmentes ételek rendelési lehetősége az egész országban
Lisztérzékenység: mekkora a baj?
Gluténmentes szaloncukrok - Diéta Bt.
A cöliákia kezelése és perspektívái
Glutén-tolerancia a cöliákia diagnózisa után húsz évvel
Gluténnel való szennyeződési lehetőségek a háztartásban
A cöliákiáról röviden


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink