Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A gyomor-bélrendszeri betegségek bőrtünetei

admin, 2007-11-11
Már a régi orvosok is tudták, hogy a bőrünkön , ami a legnagyobb érintkezési felület a külvilág felé, nemcsak bőrbetegségek tünetei jelenhetnek meg, hanem számos egyéb belső szervi és általános betegség tünetei is kivetülhetnek. Számos esetben a bőrtünet hívja fel a figyelmet az addig rejtett, vagy fel nem ismert betegségre.

Ez különösen akkor fontos, ha jó, vagy rosszindulatú daganatról, vagy súlyos gyulladásos betegségrõl van szó. Így tehát a kivetülõ bõrtünetek / dermatodromák / felismerése az esetek egy részében akár életmentõ is lehet.

Gyulladásos bélbetegségekhez / colitis ulcerosa, Crohn-betegség / társulóan ,az esetek egyharmadában találkozik a bõrgyógyász akár elsõ észlelõként / számos betegnél megelõzheti a bõrtünet a bélrendszeri tünetet, vagy tünetmentes bélbeteget találunk /, akár már ismert betegnél egy fekélyképzõdéssel járó gyulladásos bõrbetegséggel , amely leggyakrabban az alsó végtagon, fartájon, hason vagy bárhol a kültakarón . A pyoderma gangrenosum fájdalmas csomóként indul, ami rövidesen fájdalmas fekéllyé alakul át, ami lehet egyszeres vagy többszörös.

A klinikai lefolyás és jellegzetes kép alapján lehet diagnosztizálni, és amennyiben igazoltuk a bõrbetegséget, gondos belgyógyászati kivizsgálás indokolt az esetleg társult gyulladásos bélbetegség kizárására. / még hasi panaszok hiányában sem érdemes eltekinteni a gondos kivizsgálástól /leggyakrabban colitis ulcerosa-val társul : 10-15% ; 1-2 % -ban Crohn- betegség-hez.

A colitis ulcerosa-val gyakran társul együtt az erythema nodosum nevû, fõleg a végtagok feszítõ felszínére lokalizálódó mély, csomós fájdalmas kisérgyulladás, ami társulhat lázzal , de nem fekélyesedik ki. Számtalan kiváltó oka lehet a folyamatnak, de mindig gondolnunk kell a beteg kivizsgálásánál a lehetséges gyulladásos bélbetegség kizárására. / diverticulitis, colitis ulcerosa , Crohn- betegség /.

Nemcsak gyulladásos bélbetegségekre ,hanem daganatos betegségekre is következtethetünk bizonyos bõrtünetek alapján Jelentõségük, hogy sokszor elõször hívják fel a figyelmet a tünetet még nem okozó daganatra. Ezen tüneteket hívjuk paraneoplasiás bõrtüneteknek . A daganat és bõrtünet között párhuzam mutatható ki, erre utalhat az, ha a bõrtünetek javulnak a daganat kezelésével vagy gyógyulásával. Vannak olyan paraneoplasiás bõrtünetek , amelyek mindig rosszindulatú daganatot jeleznek. Ilyen pl. a hajlatok bõrének feketés, piszkosszürke elszínezõdése, durva rajzolata, megvastagodása.
Ez a tünet gyomorrák kísérõje. Ilyen pl. a helyét gyorsan változtató, csíkos vörösödés:- gyomor, vagy bélrákkal társul, vagy pl. az arc hirtelen szõrnövekedése – gyomor, epehólyagrákkal párhuzamosan.

Fakultatív paraneoplasiás tünet esetén nem minden esetben találunk daganatot a bõrtünetek megjelenésével párhuzamosan. Ilyen pl. a kiterjedt , egyéb bõrbetegséggel nem magyarázható, viszketés, a kiterjedt és szóródó övsömör,/ a bárányhimlõ vírusa által okozott betegség /, az autoimmun betegségek közé tartozó dermatomyositis / kiterjedt izomgyulladás / ,ez az esetek 20-50%-ban társul valamilyen daganatos betegséggel, hólyagos bõrbetegségek 1-2 %-a lehet daganat elsõ jele, vagy pl. a hirtelen nagy számban, rövid idõ alatt fellépõ kötõszöveti szemölcsösség. Ilyen tünet lehet pl. bõrfelszín több mint 80%-át érintõ , általános beszûrõdés, hámlás, bõrvörösödés / erythrodermia/ - gyomor, bélrákok késõi tünete lehet. Itt említem meg az un. Peutz- Jeghers tünetegyüttest , ami öröklõdõ bõr, - és nyálkahártya pigmentációval , valamint bélrendszeri polyposissal járó betegség. Fõleg az orr , száj körül, ajkakon, kézháton elhelyezkedõ nagyszámú szeplõ mellé a polipok szinte az egész bélrendszerben megtalálhatók.

A polipok 2-6% -ban rosszindulatú elfajulást mutatnak, ezért rendszeres ellenõrzésre van szükség. Van több öröklõdõ tünetegyüttes még: pl. Gardner- syndroma , ami szintén kiterjedt poliposissal jár, valamint csont és bõrtünetekkel. Ezen polipok rákos elfajulása nagyon valószínûsíthetõ az életkor elõre haladtával. Vannak ritkábban jelentkezõ bõrbetegségek , pl. Degos betegség , gyomor – bélrendszeri érintettség 70%-os, halálozás akár elérheti az 50%-ot.

Crohn -betegség-hez társultan elõfordulhatnak vörös csomócskák a könyök, térd, kéz farájékon . / Ez egy különleges kisérgyulladás ./ Meg kell még említenünk még egy hólyagos bõrbetegséget / Duhring –betegség / ,amely erõsen viszketõ , hólyagképzõdéssel járó, kiújulásra hajlamos gyulladásos bõrbetegséget, amely társulhat glutén érzékenységgel(lisztérzékenység), jódérzékenységgel, rosszindulatú béldaganattal, pajzsmirigybetegséggel. Vékonybél nyálkahártya szövetvétellel a betegek 80%-ában lehet teljes vagy részleges bélboholy sorvadást kimutatni. A betegség kezelhetõ / diéta, gyógyszeres kezelés /.

Végül meg kell még kettõ gyakori bõrbetegséget említenünk / természetesen a teljesség igénye nélkül , hiszen ebben a témában még számtalan gyakori vagy kevésbé gyakori betegséget most nem említek / : ez a csalánkiütés és a rosacea.

A rosacea elsõsorban 40-60 év között / nõknél változókor körül/ megjelenõ, kiújuló arcvörösség, pattanásszerû kép értágulatokkal. Gyakran gyomor,-bélrendszeri zavarokat / savviszonyok változása, fekély, epeproblémák, Helicobakterium fertõzés /lehet a betegség hátterében igazolni , illetve ezek provokáló szerepére következtetni.

Rosaceas betegeink gasztroenterológiai kivizsgálása / Helicobactérium kimutatása / javasolt. Hasonlóan járunk el idült csalánkiütés esetén. / 3 hónapnál hosszabb ideje fennálló folyamat / A csalánkiütés okának kiderítésénél mindig gondolnunk kell gyomor, bélrendszeri eltérésekre, Helicobacterium fertõzésre.

A belbetegségek bõrtüneteinek ismerete tehát rendkívül fontos, és a társszakmák együttmûködése nemegyszer a beteg életét mentheti meg, illetve a korai kórisme felállításával a beteg gyors gyógyulását érhetjük el vele.

Dr Magony Anikó, bõrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Forrás: Endoscopia.hu

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: rosacea, lisztérzékenység, crohn
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
Burgonyafesztivál - 2008 a burgonya éve
3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.
Lisztérzékenységi szűrés Pomázon
Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek
Megelőzhető-e a lisztérzékenység?
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról II
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról I.
A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
A gyomor-bélrendszeri betegségek bõrtünetei


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink