Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Megelőzhető-e a lisztérzékenység?

Dr Korponay-Szabó Ilma, 2008-01-06
A lisztérzékenység korai gyermekkorban kezdődik, még akkor is, ha a tüneteket csak felnőttkorban veszik észre. Az örökletes tényezők hatását jelzi, hogy a betegek családjában gyakran mások is érintettek, főként a betegek gyermekei és más elsőfokú rokonai. Esetükben a kockázat akár 10% is lehet.

A lisztérzékenység (coeliakia, gluten-intolerancia) a kalászos gabonák fogyasztásakor fellépő autoimmun betegség, melyet a búzában, árpában, rozsban található gluten fehérjék okoznak. Ezek hatására a betegek szervezete egyes saját fehérjéi ellen immunsejteket és antitesteket termel. A betegség során a vékonybélben a bélbolyhok ellapulnak, felszívódási zavar, vérszegénység, vashiány, növekedési zavar, csontritkulás keletkezik. Ritkábban bőrtünetek, hajhullás, máj- vagy szívbetegség, idegrendszeri tünetek, cukorbaj, daganatok is kialakulhatnak. A betegséget a vékonybél szövettani vizsgálatával lehet igazolni.

A már kialakult gluten-intolerancia egész életen át tart, és jelenleg még nem gyógyítható. A kezelést a glutent tartalmazó ételek teljes megvonása, az ún. glutenmentes diéta jelenti, amely megállítja ugyan a kóros immunreakciót, de folyamatos betartása igen nehéz. Ezért az újabb orvosi kutatások arra keresnek választ, hogy megelőzhető-e a betegség az immunrendszer befolyásolása révén.

A genetikai komponensek vizsgálatából kiderült, hogy több gén is felelős, illetve közreműködik a gluten feldolgozásában, ezért nem lehet pontosan megjósolni, hogy adott tulajdonságok hordozása esetén kinél alakul ki coeliakia, és kinél nem. Korábban a gluten minél későbbi, egy éves kor utáni bevezetését javasolták. Kiderült azonban, hogy ezzel a betegség előfordulása nem csökken, sőt hazánkban az utóbbi években még növekedett is. A késői glutenbevitel hátránya az, hogy a betegség gyakran nehezen felismerhető, ún. atípusos tünetekkel jelenik meg, és már csak akkor diagnosztizálják, amikor egyes szervekben vissza nem fordítható károsodás (pl. cukorbetegség) alakult ki.

A tudósok viszont kimutatták, hogy más betegségekben, ahol hasonló módon felfokozott immunreakció zajlik, a károsító anyagot nagyon kis adagban és speciális körülmények között alkalmazva, az immunrendszer a korai életkorban „megtanítható” arra, hogy ne reagáljon kórosan az adott anyagra. Erre viszont csak addig van lehetőség, amíg az immunrendszer érése be nem fejeződik, azaz nagyjából 6 hónapos kor előtt.

Svédországi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kis mennyiségben alkalmazott gluten csökkenti a coeliakia kockázatatát, ha azt az immunrendszer érettségének megfelelően, és az anyatej védelmében adják. Az Európai Unió támogatásával ezért 2007-ben egy 4 éves prevenciós program és klinikai vizsgálat indul, melynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett csecsemőknél ilyen étrendi prevenciót alkalmazzon, és annak hatását tudományosan felmérje. A vizsgálatot párhuzamosan 12 országban végzik, a magyar részvételt a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centruma (Budapest) és a Debreceni Egyetem koordinálja.

 

A prevenciós program során vizsgálják majd a gyermekek genetikai adottságait és az anyatej immunológiai tulajdonságait. A veszélyeztetett csecsemők 4-6 hónapos kor között milligramm nagyságrendű mennyiségben, speciálisan tesztelt, immunológiailag aktív glutent kapnak, és ennek védő hatását a későbbiekben a gyermek követésével és immunológiai vizsgálatával értékelik. A programról további részletek olvashatók a www.preventcoeliacdisease.com honlapon.

Azon családok jelentkezését várjuk:
– ahol a születendő gyermek valamelyik szülője vagy testvére lisztérzékeny;
– ahol 4 hónaposnál fiatalabb csecsemő van, aki még sosem kapott glutent és szülője vagy testvére lisztérzékeny.

A lisztérzékeny családtag diagnózisának szövettani vizsgálattal (bélbiopsziával) igazoltnak kell lennie. Lehetőleg már a terhesség alatt várjuk a jelentkezést, mert így a gyermek veszélyeztetettsége már a köldökzsinór vérből vizsgálható.

Dr Korponay-Szabó Ilma
egyetemi docens, a Cöliákia Centrum főorvosa

Jelentkezés:
Heim Pál Gyermekkórház – Coeliakia Centrum
T.: 06-1/459-9100/1436,
e-mail:
kosza@heimpalkorhaz.hu

Forrás: ParaMedica Egészségmagazin, http://www.paramedica.hu


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: prevenció, lisztérzékenység, glutén
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
Burgonyafesztivál - 2008 a burgonya éve
3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.
Lisztérzékenységi szűrés Pomázon
Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek
A gyomor-bélrendszeri betegségek bőrtünetei
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról II
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról I.
A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
A lisztérzékeny emberek támogatása és a róluk szóló rendeletek


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink