Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek

Laura, 2008-02-01
Holland kutatók azonosítottak egy enzimet, mely az emésztőrendszer laboratóriumi szimulálása során képes volt a glutént (a gabonafélékben található, immunreakciót kiváltó fehérje frakciót) lebontani - írja a Gut szaklap januári száma.

Ha a klinikai próbák is igazolják hatékonyságát, az Aspergillus niger elnevezésű fekete penészgombából származó enzimet adalékként alkalmazhatják a glutént tartalmazó élelmiszerekben, melyeket így a gluténérzékenyek is súlyosabb következmények nélkül fogyaszthatnának.

A gluténnel szemben való túlérzékenység során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik. A gluténérzékenységnek genetikai és környezeti oka van, jelenleg nem gyógyítható, szigorú gluténmentes diétával kell karbantartaniuk az érintetteknek.

 C. Miltea és munkatársai a hollandiai Leiden Egyetem orvosi központjában vizsgálták a prolyl-endoproteáz nevű enzimet, és azt találták, hogy jelentősen felgyorsítja a fehér kenyérben lévő glutén lebontását. 
A kísérletben kilencven perc elteltével nem maradt azonosítható mennyiségű glutén, holott az enzim nélkül legalább 120 percig a gyomorban tartózkodik. Hasonló eredményt kaptak szokásos gyorséttermi étellel is.

Az enzimes kezelésnél a glutént alkotó glutenin és gliadin peptidek T-sejt stimuláló hatása is eltűnt. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékenyeknél megszüntethető lehet vele a glutén allergén, toxikus hatása.

forrás: MTI 2008. január 31., csütörtök 16:27

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: glutén, enzim, lisztérzékenység, cöliákia
Kapcsolódó cikkek:
A lisztérzékeny emberek támogatása és a róluk szóló rendeletek
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.
Lisztérzékenységi szűrés Pomázon
Cöliákiával kórházban: német tanácsok és tapasztalatok
1-es típusú diabetes mellitus és cöliákia
LISZTÉRZÉKENYEK ORSZÁGOS FARSANGJA
Megelőzhető-e a lisztérzékenység?
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról II
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról I.


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalon



goldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink