Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Lisztérzékenységi szűrés Pomázon

Laura, 2008-04-03
2008. március 31-én 104 pomázi nagycsoportos óvodáson végeztek el ingyenes lisztérzékenységi szűrővizsgálatot, ahol az eddigi statisztikáknak megfelelően pozitív eredményt is találtak!

A Froemelné Kerekes Klára, a Pilis-Dunakanyari Lisztérzékenyek Klubja vezetőjének kezdeményezésére februárban, a Teleky–Wattay kastélyban megrendezett lisztérzékenyek farsangján Pomáz város polgármestere – Vicsi László – támogatásáról biztosította a szervezőket a rendezvény lebonyolításával kapcsolatban, egyúttal hivatalosan is bejelentette, hogy saját polgármesteri keretéből 200 helyi nagycsoportos óvodás számára biztosítja a szükséges vizsgálatokat a lisztérzékenység (coeliakia) kiszűrésére.  Minderre hétfőn délelőtt, hat helyi intézményben került sor.

A szülői beleegyezést követően a vizsgálatokat valamennyi helyi óvodában elvégezték az önként jelentkező óvodásokon, így 104 kisgyerek ujját szúrta meg Pusztai János, a Szolnoki Lisztérzékenyek Egyesületének vezetője és Pusztai Jánosné védőnő.

A lisztérzékenység kimutatására - a szervezők által - használt gyorsteszt megbízhatósága közel 97 %-os. A vizsgálathoz csupán az ujjbegyből vett „egy csepp” vérre van szükség, mindamellett gyors, egyszerű és megbízható. A gyermekek bátorságát a szervezők fájdalomdíjjal jutalmazták. A szűrést végzők elmondták, hogy Pomáz sem volt kivétel a statisztikák alól, hiszen itt is igazolódott az eddigi vizsgálatok eredménye, miszerint minden 60. ember lisztérzékeny! A 104 óvodás közül 1 főnél mutattak ki pozitív eredményt, akit a házi gyermekorvoshoz irányítottak. A végső diagnózis felállításához gasztroenterológus szakorvosi vizsgálatra lesz még szükség.

Társadalmunk felelőssége embertársaink életminőségének, egészségének és a társadalomba való beilleszkedésének elősegítése. Ebben a felelősségvállalásban kívánt részt venni Pomáz azzal, hogy polgármesteri keretből ingyen biztosította – és biztosítja a továbbiakban is – a coeliakiás betegség korai életkorban való felismerésének lehetőségét.

Reméljük, hogy sok más polgármester, döntéshozó is követi példáját és sok gyerek - és család - egészsége menthető így meg!

(fotó: www.pomaz.hu)


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: cöeliákia, lisztérzékenység, diagnózis, kezelés, komplikációk, diéta, glutén
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
Burgonyafesztivál - 2008 a burgonya éve
3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.
Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek
Megelőzhető-e a lisztérzékenység?
A gyomor-bélrendszeri betegségek bőrtünetei
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról II
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról I.
A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
Fejfájás, fáradékonyság hátterében nikkel allergia

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

Hozzászólások (0 - 20)Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink