Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az EpiPen használata ételallergiás gyermekek esetében Ausztráliában és Nagy Britanniában

Dr Gere László, 2008-05-16
Az adrenalin autoinjektorok recept felírása 65 %-os emelkedést mutatott 1998-hoz képest. Ez a szám sokkal nagyobb, mint az ételallergia növekedésének az aránya. Az EpiPen előretöltött, eldobható, automata injekciós toll, vagyis autoinjektor, amely adrenalint tartalmaz.


Az adrenalin autoinjektorok recept felírása 65 %-os emelkedést mutatott 1998-hoz képest. Ez a szám sokkal nagyobb, mint az ételallergia növekedésének az aránya. Az EpiPen előretöltött, eldobható, automata injekciós toll, vagyis autoinjektor, amely adrenalint tartalmaz.

Nem elég pusztán az autoinjektorokat felírni. Döntő jelentőségű, hogy a rászorulók (gyermekek) megértsék a használatát. Tudósok kimutatták, hogy súlyos allergiás reakciók esetén, az esetek 71%-ában a szülők képtelenek voltak az eszközt helyesen alkalmazni.

Egy másik tanulmányban azt írták, hogy száz orvosból csak kettő tudta az adrenalin pen-injektorok használatát helyesen bemutatni.

2006-ban készült egy beszámoló a pen–injektorok használatáról olyan gyermekek esetében, akiknek tojásallergiájuk volt. E kisiskoláskorú gyermekek 70%-a részére írtak fel auto-injektort. 69%-uk mindig magánál tartotta az eszközt, 13%-uk gyakran hordta, 13% csak néha tartotta magánál és 5%-uk soha nem vitte magával. A szülők 10%-a használta valamikor az eszközt, 86%-uk azt állította, hogy tudja, hogyan kell az injektort kezelni.

Ennek ellenére majdnem 40%-uk állította, hogy problémáik lennének, ha az autoinjektort szükség helyzetben használniuk kellene.

A szülők aggódtak amiatt, hogy nem biztosak benne hogyan kell az injektort használni, hogy elég idejük van-e a cselekvésre és helyesen adják-e be az injekciót, nem sértik-e meg a gyermeket, aggódtak a gyermek egészsége miatt, kétségeik voltak a megfelelő időzítéssel és a pen-injektorok hatásosságával kapcsolatban. Ezek az aggodalmak részben jogosak, tudniillik az ujjba, vagy a hüvelykujjba történő szúrás érszűkületet okoz, és az EpiPen-ben lévő rugó, olyan erős hogy a csontig hatolhat. Voltak olyan esetek is, amikor a gyermek pánik rohama miatt injektálták az adrenalint, ami egy esetben súlyos ritmuszavarhoz vezetett.

A késedelem is lehet fatális, mivel egy allergiás reakció hevessége változhat, hirtelen történhet vagy fokozatosan. A betegek azt remélik, hogy a lefolyás nem lesz súlyos. Nem adható minden páciens számára használható algoritmus az autoinjektor használatára. Ha egy beteg érzi, hogy a tünetei rosszabbá válnak, akkor az a megfelelő idő a beavatkozásra, amit a csökkent hospitalizáció igénye is igazol.

Sajnos az adrenalin terápiás tartománya szűk. A túldozírozás veszélye ugyanakkor kisebb, mint a lehetséges anafilaxiás sokké.

Nagy-Britanniában a szülők 65%-ának problémái voltak az autoinjektorok használatával. A kutatók azt állapították meg, hogy még azon szülők is, akik egy allergológiai szakklinikát kerestek fel, 30%-uk nem hordta magánál a pen-injektort, és 40%-ban aggódtak, hogy az eszközt szükség helyzetben kell használniuk. Azok akik nem hordták maguknál az autoinjektort azért tették, mert vagy egyszerűen elfelejtették, vagy elfelejtették kicserélni, vagy mert hosszú ideig nem volt allergiás reakciójuk.

A pen-injektorok puszta felírása nem elegendő, a felvilágosítás és a rendszeres gyakorlás szükségessége és lehetősége, valamint az allergének kerülése döntő jelentőségű. 

Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, The Medical Journal of Australia


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: adrenalin, autoinjektor,ételallergia
Kapcsolódó cikkek:
Rovarcsípés és az allergia
Az anafilaxiás reakció kezelése
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
Ételallergia és anafilaxiás esetek analízise
Pre- és probiotikumok hatása az ételallergiára
Asztma és ételallergia
Ételek lehetséges szerepe az allergiás betegségekben


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink