Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Pre- és probiotikumok hatása az ételallergiára

Dr Gere László, 2008-05-15
A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek különböző élelmiszerben találhatók. Ha az ember megeszi őket, akkor ezeket az egészséges baktériumokat hozzáadja a bélflórájához. A hasznos baktériumok megakadályozzák az élesztő- és betegségkeltő baktériumok megtelepedését. A hasznos bélbaktériumok ezen kívül K-vitamint is termelnek, és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak. A probiotikumokhoz tartoznak a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok csoportjához tartozó baktériumok.

A prebiotikumok áthaladnak az emésztőrendszeren, és segítik a jó baktériumokat a fejlődésben, a probiotikumok tápanyagai.

Ötéves, észt gyermekek körében, akik allergiások voltak, kevesebb Bifidobaktériumot találtak a székletükben, mint azoknál, akik nem voltak allergiások. A Clostridiumok aránya allergiásoknál nagyobb volt, mint a nem allergiásoknál, a Bifidobaktériumok aránya éppen ellenkező volt. Japán gyermekek esetében, akik korán allergiások lettek, más Bifidobaktérium törzset találtak, mint a kontroll csoportban. Ebből is látható, hogy a probiotikumok hatással vannak az allergiára.

A tanulmányok többsége atópiás ekcémára (allergiás bőrgyulladással járó betegség) koncentrált. Néhány korábbi tanulmány kimutatta, hogy a probiotikumok enyhítették az atópiás ekcémát. Olyan eredmények is születtek, miszerint a placebót kapott kontroll csoportnál is enyhültek a klinikai tünetek. Sajnos különböző pro-és prebiotikumokkal végeztek vizsgálatot, így nehéz kideríteni, hogy pontosan mely Lactobacillus vagy Bifidobaktérium törzs az, amely az allergiás tüneteket enyhíti.

A legnagyobb átfogó tanulmányban 1223 anya vett részt, akiknek nagy volt az allergiás rizikójuk. Mind a szülés előtt az anyák, mind a szülés után két évvel a gyermekek probiotikumokat és prebiotikumokat kaptak. Sokkal kevesebb atópiás betegséget észleltek ennél a csoportnál, mint a placebót kapottakénál. 30%-al sikerült az atópiás dermatitist (bőrgyulladást) csökkenteni a probiotikumok és prebiotikumok adásával.

Más randomizált, kontrollált tanulmányban egyéb probiotikumot adtak a gyermekeknek közvetlenül a szülés után - váratlan eredmény született: Nőtt a túlérzékenység gyakorisága a placebóval kezelt csoporttal szemben.

A probiotikumok stimulálják a még éretlen immunrendszert, és enyhe gyulladást váltanak ki, amellyel az allergiás immunválaszt csökkentik. E baktériumok olyan szabályozó/ közvetítő anyagok kiválasztását serkentik, amelyek által az allergiás tünetek enyhülnek. Ez a hatás csak átmeneti, csak addig tart, míg a probiotikus baktériumok megtelepednek a belekben.

A Current Opinion In Allergy and Clinical Immunology szerint a probiotikumok növelik az IgA termelést, és megváltoztatják a bélhámsejtek átjárhatóságát. Az IgA jelentősége abban rejlik, hogy semlegesíti a bél lumenében (nyílásában) található antigéneket, így csökkenti a bél antigén terhelését, valamint csökkenti az antigének átjárhatóságát a lumenből a bélhám felé.

A legújabb tanulmányok a probiotikumok és a prebiotikumok szerepét illetően csak szerény eredményt mutatnak. A hatás változó, a különböző törzsek alkalmazása, a kezelés hosszúsága és módja esetén. Megelőzésképpen probiotikumok adhatók a késői terhesség időszakában, illetve még sokkal később is, szülés után, eltérően a jelenlegi gyakorlattól.

Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: atópiás ekcéma, ételallergia, prebiotikum, probiotikum, megelőzés
Kapcsolódó cikkek:
Daganatos megbetegedések és az allergia
Védekezés az ekcéma ellen
Kevesebb takarítással az ekcéma megelőzhető?
A klímaváltozás javítja az ekcéma tüneteit
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
Ételallergia és anafilaxiás esetek analízise
Az EpiPen használata ételallergiás gyermekek esetében Ausztráliában és Nagy Britanniában
Asztma és ételallergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink