Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.

csaba, 2008-05-16
Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége 2008. május 17-18-án szervezi meg ez évben a Lisztérzékenyek Világnapját.

A világnap üzenete: “10-ből 2 lisztérzékeny diagnosztizált”

A Világnap megrendezésének legfontosabb célja, hogy Európa-szerte növekedjen a lisztérzékenység ismertsége, és javuljanak a lisztérzékeny betegek életkörülményei. Az AOECS-tagszervezetei Európa több országában szerveznek országos és helyi rendezvényeket.

A coeliakia
A coeliakia (lisztérzékenység) valójában egy autoimmun betegség, élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz.
A glutén a gabonafélékben (búza, árpa, rozs, triticale, tönköly, stb.) található fehérjék összefoglaló neve, a genetikailag prediszponált emberek szervezetébe bejutva immunreakciót vált ki, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyát, és rendkívül változatos tüneteket okoz. A coeliakia diagnosztizálása – ismeretlensége mellett - azért sem könnyű, mert a betegségnek nincsenek jellemző tünetei. A diagnosztizáló szakorvosok a diagnózist vérvizsgálati tesztekkel és vékonybél-biopsziával támasztják alá.
A lisztérzékenyek élethosszig tartó glutén szenzitivitása nem gyógyítható, de állapotuk teljesen tünetmentessé tehető a szervezetüket károsító glutén teljes megvonásával, a gluténmentes diétával. A coeliakiás gyerekek és felnőttek többségének egészsége hosszabb-rövidebb idő alatt helyreáll, és a tünetek mindaddig nem jelentkeznek ismét, amíg a diétás szabályokat betartják.
Ha a betegséget nem ismerik fel, vagy a diagnosztizált beteg nem tartja be a diétát, szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki: különféle hiánybetegségek, anaemia, fejlődési rendellenességek, osteoporózis, és nagyobb a gyomor- és bélrendszeri rosszindulatú betegségek kialakulásának kockázata is.
Egészen napjainkig a coeliakiát a ritka gyermekbetegségek között tartották nyilván, de az elmúlt néhány évben publikált kutatások eredményei igazolják, hogy sokkal gyakoribb, mint azt korábban a szakemberek gondolták. Az európai népesség körében átlagosan 1:100 az előfordulási gyakorisága. Napjainkban a frissen diagnosztizált betegek nagyobb része felnőtt korú, olyan beteg, akinek gyermekkorában egyáltalán nem, vagy csak nagyon enyhe tünetei voltak, maga a betegség csak később jelentkezett.
A már ismert coeliakiás betegek elsőfokú rokonainak (szülők, testvérek, gyermekek) körében a lisztérzékenység ismételt előfordulási gyakorisága mintegy 10 %-os.
Napjainkban Magyarországon minden 10 lisztérzékeny beteg közül kettőt diagnosztizálnak, azonban sokan közülük nem fogadják el a diagnózist, és nem követik a gluténmentes diétát.
A betegség felderítési aránya Európában és Észak-Amerikában országonként eltérő, 0,5 és 5 : 10 között változik.

A gluténmentes diéta
A lisztérzékenység ma ismert, egyetlen hatékony és kizárólagos gyógymódja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta.
A „gluténmentes diéta” egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem könnyű a betartása. A gluténtartalmú gabonaféléket (búza, árpa, rozs) sokféle élelmiszer elkészítéséhez, gyártásához használják, mint például a kenyér, a tésztafélék, a sütemények, kekszek, stb. Az élelmiszerkészítmények, a feldolgozott termékek – még abban az esetben is, ha kizárólag természetesen glutént nem tartalmazó alapanyagokból készültek – gyakran tartalmaznak glutént (kontamináció), így fogyasztásuk a lisztérzékenyek számára nem megengedett.
A gluténmentes diétáról a betegeket először a diagnosztizáló orvos tájékoztatja, vagy egészségügyi szakdolgozók (dietetikus, védőnő) foglalkoznak vele, de a mindennapi gyakorlatban jól használható tapasztalatokat az Európa szinte minden országában működő lisztérzékeny egyesületektől kapnak.

Lisztérzékenyek Világnapja
Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége (Association of European Coeliac Societies) először 2006-ban, azóta pedig évente, minden év májusában rendezi meg a Világnapot. Ezzel a rendezvénnyel célunk, hogy a lisztérzékenység legalább ezen az egy napon több figyelmet kapjon az egészségügyi dolgozók, a média és az átlagemberek körében. Országonként változatos programokkal, rendezvényekkel szeretnék a szervezésben részt vevő egyesületek elérni, hogy az érintett betegek életkörülményei javuljanak, a nagyközönség pedig megismerkedhessen a betegséggel.

További információk
Az AOECS egy független, non-profit európai civil ernyőszervezet, mely 1988-ban, Rómában alakult meg, azért, hogy a nemzeti szervezetek egyesítsék a lisztérzékeny betegek érdekében tett erőfeszítéseiket, és hatékonyabban képviseljék a specifikus érdekeiket európai szinten is.
Napjainkban az AOECS-nek 29 országból 33 tagszervezete van. Amellett, hogy a lisztérzékeny betegek érdekvédelmében fontos szerepet tölt be, aktív partner két jelentős, az Európai Unió által támogatott, a coeliakiát kutató tudományos projektnek is: PREVENTCD és CDMEDICS.
A legutóbbi években, a lisztérzékenyek gluténmentes diétájában kiemelkedően fontos szerepet játszó élelmiszercímkézés területén jelentős eredményeket értünk el, ami nagyban megkönnyíti a gluténmentes diétában fogyasztható élelmiszerek kiválasztását, felismerését.

Ha további részleteket szeretnének megtudni a betegségről, a gluténmentes diétáról, kérjük, forduljanak bizalommal az AOECS vezetőihez és látogassák meg a www.aoecs.org honlapot.

Jean-Louis Kieffer
ALIG of Luxembourg

Christian Scerri
Coeliac Association Malta

Koltai Tünde
Hungarian Coeliac Society.

board@aoecs.org
www.aoecs.org

A Világnap magyarországi rendezvényeiről és a lisztérzékeny betegek hazai helyzetéről tájékoztatást kaphatnak az AOECS magyar tagszervezetétől:
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete
coeliac@t-online.hu
www.liszterzekeny.hu

Koltai Tünde elnök

Forrás: http://www.liszterzekeny.hu/hirek/news.php

A Lisztérzékenyek Világnapja helyszínei: 

Helyszín Város Utca
 Alba Plaza  Székesfehérvár  Palotai út 1.
 Balaton Plaza  Veszprém  Budapesti út 20-28.
 Csepel Plaza  Budapest  II. Rákóczi F. u. 154-170.
 Debrecen Tesco áruház  Debrecen  Kishegyesi út
 Duna Plaza  Budapest  Váci út 178.
 Győr Plaza  Győr  Vasvári P. út 1/a
 Kanizsa Plaza  Nagykanizsa  Európa Tanács u. 2.
 Kaposvár Plaza  Kaposvár  Berzsényi u. 1-3.
 Miskolc Plaza  Miskolc  Szentpáli u. 2-6.
 Nyír Plaza  Nyíregyháza  Szekfű u. 75.
 Pécs Plaza  Pécs  Megyeri út 76.
 Savaria Plaza  Szombathely  Körmendi út 52-54
 Szeged Plaza  Szeged  Kossuth L. sugárút 19.
 Szolnok Plaza  Szolnok  Ady E. út 28/a.
 Zala Plaza  Zalaegerszeg  Stadion út 5.
 „Ferencvárosi Művelődési Központ” Egészségnapja  Budapest  Ferencvárosi Művelődési Központ
 Nők Lapja Családi Hétvége  Budapest  Margit-sziget
 Interspar  Dunaújváros  Béke krt. 3.
 COOP bolt előtti sátor  Gödöllő  
 TESCO  Mátészalka  
 Csaba Center  Békéscsaba  Andrássy út. 37-43.
 Malom Központ  Kecskemét  Korona u. 2.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: lisztérzékenység, világnap, cöliákia, glutén, AOECS
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
Burgonyafesztivál - 2008 a burgonya éve
Lisztérzékenységi szűrés Pomázon
Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek
Megelőzhető-e a lisztérzékenység?
A gyomor-bélrendszeri betegségek bőrtünetei
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról II
Beszámoló a Coeliakia- A közös kihívás című konferenciáról I.
A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
Újabb előrelépés a cukorbetegség kezelésében


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink