Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Ételallergia és anafilaxiás esetek analízise

Dr Gere László, 2008-06-11
Kéthónapos program indult, a sürgősségi osztályokon előforduló ételallergia gyakoriságának felmérésére. A NEISS-től (National Electronic Injury Surveillance System), vagyis a Nemzeti Elektronikus Károsodások Felügyeleti Rendszerétől kapott adatok alapján az allergiás esetek többsége fehér bőrű embereknél, és köztük is elsősorban nőknél lépett fel.

A legtöbb esetben rákféle volt a kiváltó ok, ezt követték a gyümölcsfélék, így a barackfélék, a kesudió, és a dió. A páciensek többsége antihisztaminokat, és kortikoszteroidokat kapott, míg adrenalint kevesebben használtak.

20821 esetben vettek fel sürgősségi osztályra beteget ételallergia miatt a vizsgált két hónap alatt. Más tanulmányokban az ételallergia és az anafilaxia más definicíóját használták. Így a tünetek alapján előfordulhatott, hogy nem allergiás gyomor-bélrendszeri tüneteket - amit az étel-intoleranciák okozhattak, étel allergiák közé sorolták, vagy a feljegyzésekben további kulcsszavak után is kutattak - nemcsak kizárólag a gyomor-bélrendszeri tünetek iránt. Ez utóbbi történt a jelenlegi a tanulmányban, így lehetséges, hogy néhány gyomor–bélrendszeri ételallergiás esetet kizártak a felmérésből.

Azonban ez a felfedezés, azzal a megfigyelésel társulva, hogy a legtöbb élelmiszerallergia okozta halálozás házon kívül történik, azon kívül potencionálisan távol a sürgősségi ellátás rendszerének szolgáltatásától, megerősíti az élelmiszerallergiával kapcsolatos halálozások száma  felbecslésének a nehézségét a sürgősségi osztályok felügyeleti rendszerének a részéről. Az allergiás reakciók elsősorban felnőtteknél lépnek fel, de a gyermekek aránya sem lebecsülendő (24%). A gyermekek körében a várttal ellentétben nem volt nagy a szója és a tejtermékek okozta megbetegedés, viszont nagyobb mértékben okoztak allergiás panaszokat a gyümölcsök.

A kutatók azt állapították meg, hogy a sürgősségi osztályokon, a feljegyzésekben, az anafilaxia gyakoriságát valószínűleg alábecsülték. Kevesebb, mint az esetek felében állapítottak meg anafilaxiás sokkot a sürgősségi osztályokon, amelyek visszatekintve annak tekinthetőek, ezért a sürgősségi osztályokon, az Egyesült Államokban az egészségügyi személyzetet ki kell képezni az anafilaxia felismerésére.

 

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszer/ételallergia, sürgősségi osztály, anafilaxia
Kapcsolódó cikkek:
Az anafilaxiás reakciók elterjedtsége és klinikai tulajdonságaik Koreában
Rovarcsípés és az allergia
Az anafilaxiás reakció kezelése
Anafilaxia, angioneurotikus ödéma, és csalánkiütések miatti kórházfelvételek Ausztráliában


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink