Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az allergia és a rosszindulatú daganatos betegségek

Dr Gere László, 2008-11-20
Az utóbbi időben készült néhány tanulmány az allergiák és a rosszindulatú daganatos betegségek kapcsolatáról. Noha az eredmények nem teljesen egyértelműek, valószínűsíthető egy fordított kapcsolat a kettő között. Egy terjedelmes munkában, amely 1,1 millió USA-lakos bevonásával készült, 18 éven keresztül végeztek kutatást a témában, és úgy tűnt, hogy a fordított kapcsolat létezik. Léteznek azonban kisebb volumenű tanulmányok is, és ezeknél nem mutattak ki összefüggést a leggyakoribb allergiás betegségek, így az asztma, és a szénanátha valamint a rákos megbetegedések között.

Bizonyos ráktípusokat kutatva kimutatták, hogy inverz kapcsolat van az allergiás állapotok és  a hasnyálmirigyrák valamint bizonyos agydaganatok között. A megbetegedések esélye 30-40%-kal csökkent. Fordított kapcsolatról még a gyermekkori vérrák bizonyos eseteiben is beszámoltak. A tanulmányok megvitatásánál sikerült fény deríteni arra, hogy az IgE-antitestek a tumorokhoz csatlakozva, befolyásolják a tumor fejlődését és növekedését. Ebből immunterápiás eljárást lehet létre hozni, ami kétféle stratégiát követhet: Egyrészt tumorsejt antigének elleni, vagyis a csatlakozási helyekkel (epitópokkal) szembeni specifikus oltás jöhet szóba antitestekkel. A másik lehetőség, hogy szájon át adható allergéneket adnak, amelynek eredménye a fokozott IgE-termelés.

Az egyik legrosszindulatúbb rákkal, az emlőrákkal kapcsolatban végeztek kísérletet, és a két módszert kombinálták. Egy bizonyos emlőrák típusnál egy bizonyos fehérje fokozottabb mértékben jelenik meg a sejt felszínen. Ezt egy IgE-hez hasonlító, mesterséges antitesttel meg lehet „támadni”. Erről az antitestet-kötő helyről aztán úgynevezett mimotópok (fehérjék, amelyek utánozzák az epitópok struktúráját) keletkeznek, amelyek maguk is antitest választ váltanak ki, és ezek az antitestek a tumorfehérjékhez kapcsolódva sejttoxikus, tumorsejtelleni immunválaszt indukálnak.

Az emlőrák kezelésénél a második lehetőség, az allergiát okozó élelmiszerek fogyasztása, csökkentett gyomorsav mennyiség képződése mellett, azért hogy az antigének átjussanak a gyomron keresztül, és így IgE-termelést, valamint egyéb Ig -molekulák  termelését váltsák ki.. Első alkalommal lehetett bizonyítani élő szervezetben, hogy mimotópok szájon át történő bevitele tumorfehérje ellenes IgE-reakciót vált ki, amely végül a tumorsejtek pusztulásához vezet.

Az IgE-antitestek a térben intakt antigéneket - amelyek sűrűn vannak a sejtek felszínén - szeretik. Ennek a kritériumnak a tumor antigének megfelelnek. Az IgE-molekulák további sejteket irányítanak a tumor szövethez, amelyeknek tumortoxikus tulajdonságai vannak. Ezeket a tulajdonságokat a jövőben vakcinák gyártásánál is ki lehet használni.

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: IgE, rák, tumor, tumorantigén, tumortoxikus, epitóp, mimotóp
Kapcsolódó cikkek:
Egészség - Szépség Esküvő Sziget, Veszprém Aréna
Allergia egy fertőtlenítőszerre, a klórhexidinre
Nyílt provokációs tesztek biztonságossága az USA-ban
A sárgarépa allergia lehetséges immunterápiája
Földimogyoró allergia megszűnésének korai előre mutató jelei gyermekeknél
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór
Túlsúlyban a rák rizikója
A vastagbélrák szűrés lehetőségei Magyarországon
Rózsaszín Egészségnap, séta az egészségért, a mellrák ellen
Daganatos megbetegedések és az allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink