Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A csecsemőtáplálással kapcsolatos szorongások feloldhatóak

Márton Márk, 2008-11-13
A már nem szoptató anyák harmada bűntudatot érez azért, mert nem tudta olyan hosszú ideig anyatejjel táplálni gyermekét, ameddig szerette volna. Ugyanezen édesanyák ötöde nyomasztónak érzi a szoptatással kapcsolatos elvárásokat - derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből, amely során 6-12 hónapos csecsemők anyukáit kérdezték. Kísérletek bizonyítják, hogy a csecsemő egészséges testi-lelki fejlődéséhez még a megfelelő táplálásnál is fontosabb a harmonikus, önmagával és a világgal összhangban élő édesanya, azaz a "harmo mama".

6-12 hónap: a táplálás a központi kérdéskör
A Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány néven felvilágosító kampányt indított annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkon alapuló döntést hozzanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. A Társaság felvilágosító programjának alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító reprezentatív kutatás adja, amelyet 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében végeztettek. A felmérés rávilágított arra, hogy számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében a babák megfelelő táplálásáról, emellett az is kiderült, hogy az édesanyák számára a kisbaba táplálásának kérdése komoly teljesítményszorongást jelent. Pedig a szakemberek szerint a csecsemő egészséges testi-lelki fejlődésének kulcsa a harmonikus, önmagával és a világgal összhangban élő édesanya.

A kizárólagos anyatejes táplálás
A 3 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás szokása manapság más képet mutat, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt - tájékoztat minket Fekete Gáborné, a Magyar Védőnők Egyesülete, Felnőttképzési Szakmai Tanácsadó Testületének elnöke. Régebben az első három hónapban a kismamák teát, gyümölcsöt, húst is adtak a babának, és ez már vegyes táplálkozásnak minősül. Manapság egyre több anya kizárólag csak anyatejjel táplálja gyermekét az első 3  hónapban. 2007-es évi adat alapján ez az arány 63%-ot jelent, míg 20 évvel ezelőtt csak 25%-ot ért el. Bár a tendencia javulást mutat, az igazán hatékony eredményt a 80%-os arány jelentené. A korszerű csecsemőtáplálás oktatásának bevezetése azonban csak a rendszerváltás után indult el, tehát a mai kismamáknak sokkal többet kell tanulniuk a helyes táplálkozási szokásokról, mint egykoron édesanyjuknak, vagy nagyanyjuknak. Az egyik ilyen helytelen szokás, hogy az egy évesnél fiatalabb babát tejfehérje alapú élelmiszerekkel táplálják (tehéntej, kecsketej), holott ez a baba egészségére nézve egyáltalán nem kedvező. 

Bűntudat és szoptatási kudarc
A mai kor anyukájának számos elvárásnak kell megfelelnie. Ezek hatására az anya saját magától gyakran a tökéletességet várja el. A tökéletes anyaság képe miatt érzett frusztráció leginkább a baba táplálása kapcsán csúcsosodik ki. Az ajánlások szerint a csecsemőt egy éves koráig szoptatni kell. Ehhez képest a 6-12 hónapos magyar babák 58%-át már nem szoptatja az édesanyja, ennek hátterében legtöbbször fizikai korlát áll. „Az édesanyák jelentős részénél a pszichés nyugalom az alapfeltétele annak, hogy legyen elegendő anyateje. Az ő esetükben a szoptatás kudarcának leggyakoribb oka a teljesítményszorongás.” – állítja Dr. Kovács Dóra pszichiáter. A már nem szoptató anyák harmada bűntudatot érez azért, mert nem tudta olyan hosszú ideig anyatejjel táplálni gyermekét, ameddig szerette volna. Ugyanezen édesanyák ötöde nyomasztónak érzi a szoptatással kapcsolatos elvárásokat – derül ki a felméréséből. A köztudatba bekerült „szoptatási kudarc” jelenség – miszerint aki nem szoptat, az rossz anya – a Társaság kutatási eredményeiben is jól tükröződik: bár a már nem szoptató anyák 55%-a szerint nem igaz, hogy mindenki tud szoptatni, mégis háromnegyedük állítja, hogy „A jó anya ameddig csak tud, szoptat.”.

Tápszerfóbia
Bár a gyermekgyógyászok régóta hangoztatják, hogy a megfelelő mennyiségű anyatej hiányát tápszerrel kell pótolni tehéntej helyett, a tápszeres táplálás évek óta tabu téma a társadalomban. A Társaság felmérése szerint ma már a magyar anyák 80%-a tápszer elfogadó, míg 20%-uk tápszerfóbiás, így akkor sem adna gyermekének tápszert, ha az indokolt volna. Érdekes jelenség, hogy mégis a kisebbség ad hangot legintenzívebben kategorikus véleményének a közösségi fórumokon és állítja: „Olyan nincs, hogy valaki ne tudna szoptatni, ha nagyon akar!”.

Báb anyák
A tökéletes anyaság képe számos szélsőséges magatartást okozhat. Vannak, akiket annyira riasztanak a magas elvárások, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos teendőket –  így a táplálást is –  átadják az előttük járó generációnak, rendszerint a saját anyjuknak vagy anyósuknak. Ezek a szorongó „báb anyák” elhiszik magukról, hogy önállóan képtelenek ellátni a kisbabát, ezért inkább követik a nagymama utasításait, és nem hoznak önálló döntéseket. Pedig a baba táplálásával kapcsolatos elsődleges feltétel, hogy a felmerülő kérdésekről elsősorban a kismama döntsön.

Para anyák
A „para anyák” mindent tökéletesen akarnak csinálni, mindenből a legjobbat szeretnék megadni gyermeküknek, bújják a szakkönyveket és a baba-mama honlapokat, minden elméleti tudást összeszednek a várandósságról, szülésről, gyereknevelésről, babatáplálásról. Közben folyamatosan attól rettegnek, hogy a gyerek jól fejlődik-e, és ők tökéletesek-e. Képesek a játszótéren is csak a babatáplálásról beszélni a többi kismamával, olykor versengés alakul ki köztük, melynek során kisgyermekük testsúlya jelenti a fokmérőt. Pedig a kisgyermek aktuális testsúlyát sosem a vele egykorú kisgyermekek testsúlyával kellene összevetni, hanem azt kell elsősorban nézni, hogy a baba a saját testsúlyához képest mennyit gyarapodott.

Az ideális anyatípus: a „harmo mama
Számos klinikai kísérlet bizonyítja, hogy a csecsemő egészséges testi-lelki fejlődéséhez a legfontosabb a harmonikus, önmagával és a világgal összhangban élő édesanya, és ennek egyik legfontosabb tényező a hatékony kommunikáció. „Jó lenne, ha a mamák elhinnék azt, hogy nem kell tökéletesnek lenni, hiszen gyermeküknek leginkább arra van szükségük, hogy egy kiegyensúlyozott, boldog anya mellett legyenek biztonságban, aki érzelmileg elérhető számukra. Ha egy anya szorongások helyett képes saját magával és a környezetével harmóniában lenni, akkor egész biztosan elég jó anya, azaz „harmo mama” lesz.” – állítja Dr. Kovács Dóra pszichiáter. A doktornő szerint ma Magyarországon minden nyolcadik anyát érint a szülést követő depresszió, nekik pszichiáter/pszichológus segítségére lenne szükségük.
 
Szükség esetén forduljunk szakemberhez!
A Társaság felmérésének eredményei alapján a szakemberek most arra intik az édesanyákat: gyermekük egészsége érdekében szorongásos helyzetekben bátran kérjenek segítséget. Ha tanácstalanok, forduljanak a védőnőhöz és a gyermekorvoshoz. Nézzenek szembe a problémáikkal, és ha egyedül nem tudnak megbirkózni velük, forduljanak pszichológushoz!„A Cumisüveg és Tudomány programot azért indítottuk, hogy egyértelmű iránymutatást adjunk az édesanyáknak a 6-12 hónapos babák táplálásával kapcsolatosan. Ha tanácstalanok, bátran forduljanak a védőnőhöz és a gyermekorvoshoz. Szorongásaikat pedig ne szégyelljék, hanem kérjék pszichológus segítségét.” – tanácsolja Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Forrás: www.gyermekorvostarsasag.hu


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: csecsemőtáplálás, szoptatás, mama, baba, harmo mama, pszichés tényezők
Kapcsolódó cikkek:
Szakmai összefogás a korszerű csecsemőtáplálásért
Az anya kiegyensúlyozottságának jelentősége a baba életében
Védekezzünk az allergia ellen
Ha jön a baba, már nem kell a kutya?
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink