Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az anya kiegyensúlyozottságának jelentősége a baba életében

Márton Márk, 2008-11-13
Az ember biológiai és pszichológiai születése nem esik egybe. A biológiai születés drámai, pontosan körülhatárolható esemény, a pszichológiai születés azonban egy lassan kibontakozó folyamat. A kisbaba kezdetben ugyanis nem tudja magát megkülönböztetni az anyjától, nem tudja, hogy hol ér véget az ő teste és hol kezdődik az anyáé, s hogy éhsége csillapítását az anya végzi. Bár már kint van a világban és nem az anyaméhben, de lélekben még nem tudja magát elhatárolni a világtól. Nem tud különbséget tenni "én" és "nem én" között.

A pszichológiai születés
A pszichológiai születés akkor kezdődik meg, amikor a baba lassan válik le lélekben az anyáról. Ezt a gyermek 3-4 hónapos korától kb. 3 éves koráig tartó folyamatot Margaret Mahler soproni születésű amerikai pszichológus szeparáció individulaizációs folyamatnak nevezte el. Ebben a folyamatban nagyon fontos, hogy a mama érzelmileg stabil legyen, képes legyen a gyermek fejlődését segíteni, elszakadásában bátorítani.
 
6-12 hónap: kezdődik az „eltávolodás”
6 hónapos korban kezd az anya-gyerek szimbiózis felbomlani, elkezdődik a személyiségfejlődés. Kikel a duálúniót jelentő burokból (ezt az időszakot Freud kibújásnak nevezi, ahogy a kismadár kibújik a tojásból), figyelme élénkül, kifelé irányul és elkülönül egymástól az „én” és a „nem én”. Ebben a szakaszban jelentkezik az idegenektől való félelem is. Kb. 10 hónapos korban jelenik meg a mozgás, térben is képes eltávolodni az anyától, elkezd leválni, két lábra áll, amely sikerélményt, örömérzetet okoz. Vágyik felfedezni a világot, ám egy bizonyos távolságban megijed, hiányozni kezd az anyja. S akkor visszavágyik. Van, hogy elkezd sírni, vagy visszamegy az anyjához érzelmi feltankolás végett.
 
A kiegyensúlyozott anya az emocionális fejlődés kulcsa
Egy kiegyensúlyozott anya bátorítja kisgyermeke eltávolodását, és segíti abban, hogy érzelmileg tankoljon, amikor szüksége van rá. Ahogy a gyerek egyre biztosabb abban, hogy anyjánál biztonságot talál, egyre messzebbre merészkedik, később elég lesz a tekintetváltás, hang, amely már biztonságérzetet nyújt számára. Ha a mama szorong, depressziós, boldogtalan, akkor elképzelhető, az is, hogy nagyon fél attól, hogy a kisgyermek eltávolodik, és féltésével visszatartja, vagy a másik véglet, amikor nem lesz képes érzelmileg megint rendelkezésre állni, mikor a kisgyermek igényli őt. Ha a mama képes az érzelmi szükségleteket kielégíteni, mert ő maga pszichésen stabil, akkor a gyermek jobban el mer távolodni, és anya közelsége meg tudja nyugtatni. Ha az anya szorong, például teljesítményszorongása van a táplálás miatt, akkor kevésbé tud a csecsemő jelzéseire figyelni, és így sem elengedni, sem megnyugtatni nem képes a gyermeket.

 
Az anyákat nyomasztó problémák
Az alábbi problémakörök többsége összefüggésbe hozható okként vagy okozatként a baba táplálásával.
  • Jó anya vagyok-e ? (Sokan, akik nem tudnak szoptatni rossz anyának érzik magukat.)
  • Szülés utáni elhízás okozta pszichés tüntetek
  • Szülés utáni kényszerbetegség
  • Megromló párkapcsolat
  • A „nagy család” intenzíven beleszól a „kis család” életébe, gyakori a „meddig tűrjek, illetve hogy távolítsam el az anyámat/anyósomat?” problémakör.
  • Sok anyuka küzd a magánnyal, és érzi magát feleslegesnek amiatt, hogy régebben pörgős életet élt.
  • A mai kor anyukájának egyszerre kell szuper anyánk és szuper feleségnek lennie, miközben az is a fejében van, hogy majd vissza kell mennie dolgozni, és hogy ezt addig tegye, amíg megvan az állása.
 
A „tökéletes anya” képe
A sokféle elvárás hatására az anya saját magától gyakran a tökéletességet várja el. Legyen mindenható, önfeláldozó, gyermeke minden kívánságát tökéletesen kiszolgálja. Ő a tökéletes anya. De vajon valóban ilyennek kell-e lenni?
Világunkra jellemző az anyasággal kapcsolatos szélsőséges hozzáállás, mely egyszerre idealizálja az anyát, és ugyanakkor hibáztatja is. Az idealizálás szerint az anyaságnál szebb és magasztosabb dolog nincs is a világon, s ezt a létformát valami felsőbbrendű boldogság járja át mindennap. Természetesen ezt tökételesen kell tenni, az anyának mindenhatónak kell lennie, ő az, aki kizárólagosan alkalmas a gyermek minden igényének kielégítésére, senki nem helyettesítheti. Önfeláldozónak kell lennie, s gyermeke minden kívánságát minden igényét maximálisan ki kell szolgálnia. Ha ezt megteszi, akkor gyermeke sikeres lesz. Ha azonban valamit is rosszul csinál, akkor annak súlyos ára van. A gyermek minden problémájáért, kudarcáért, esetleges betegségéért az anyát teszik felelőssé. A lélektani irodalom telis-tele van az anyákat jellemző negatív előjelű kifejezésekkel. Ilyenek például az elhanyagoló anya, a túlvédő anya, a domináns anya, a manipulatív anya, a hideg anya, a csábító anya, a túl sok kritikus megjegyzést tevő anya, a szkizofrenogen anya, az el nem engedő anya, az érzelmileg megközelíthetetlen anya, az erőszakos anya, az agresszív anya, stb. Szinte minden pszichiátriai kórkép kialakulásának elemzésében szerepel egy olyan elmélet, mely az anyát teszi felelőssé a betegségért.
S bár számos nő ezen elméletekről mit sem sejt, mégis amint gyermekével bármilyen problémája akad, az első kérdés, amit magának feltesz: „ Mit csináltam rosszul? Mit rontottam el? Biztos az én hibám.
Pedig egy gyermek, születésétől kezdve egy rendszerben, a családban él. Mindkettőjüket, anyát és gyermeket, nagyon sok egyéb hatás is ér, az egymásra gyakorolt hatásukon kívül. Hat a gyermekre az apja, s az egész család, s nemcsak ők külön-külön, hanem az apa és anya egymáshoz való viszonya, s az összes kapcsolat, a kapcsolatok hálózata, mely a gyermek családjában kialakult. Az anya magával hozza az eredeti családi mintákat, s mindazt az élményt, amit ott szerzett, s így nem csak a jelen körülmények, de a múlt eseményei is hatással vannak rá. Ezek az élmények az anya új családjában, a párkapcsolatában, a szűk, s a nagycsaládban új értelmet nyernek, s együtt hatnak a gyermekre. Így az anya-gyermek kapcsolat túlzott hangsúlyozása leegyszerűsítés, s egyaránt káros hatással lehet mind a gyermekre, mind az anyára.
Az anyaság mítosza sok nő életét nehezíti meg. Sokan találkozunk ezzel a jelenséggel a mindennapok során is. Ha egy gyermek rosszul viselkedik az utcán, vagy a buszon, megvető tekintetek kísérik, s az anyát hibáztatják, aki az egyedüli felelős gyermeke „rosszalkodásáért”. Magabiztosabb anyák igen bántó megjegyzéseket tudnak tenni a játszótéren a „kicsit másképp” viselkedő gyermek anyjának. S azok, akik érzékenyebbek, sérülékenyebbek, önmaguk hibáztatására hajlamosabbak, egyre jobban elbizonytalanodnak, „vajon jó anya vagyok én?” kérdezik maguktól. A tökéletes anya mércéje az egekben van, elérhetetlen. Aki erre törekszik, óhatatlanul elbukik, s megjelenik a bűntudat. S a bűntudat a gyermekre is károsan hat. 
 

Elég jó anya – „harmo mama”
A legtöbb ami egy gyermeknek adható, ha „ elég jó anyák „ vagyunk. Ez azt jelenti, hogy rá tudunk hangolódni gyermekünk érzéseire, felismerjük igényeit, de képesek vagyunk azt nem kielégíteni is. Ehhez mindenképpen a legfontosabb, hogy saját magunkkal legyünk tisztában, saját érzéseinket elfogadjuk.
Tehát vagy elfogadod az érzéseidet, félelmeidet, kétségeidet és ezeken keresztül hiteles kapcsolatot alakítasz ki gyermekeddel, és nem közelíted meg a tökéletes anyát, vagy reménytelenül próbálsz a tökéletes anyához hasonlítani, s így lehetetlenné teszed, hogy a saját utadon közelíts a gyermekedhez. Soha senki sem kérheti számon rajtad, hogy nem vagy tökéletes, csak az kérhető számon rajtad, ha nem vagy saját magad.
Jó lenne, ha a mamák elhinnék azt, hogy a gyermeküknek leginkább arra van szükségük, hogy egy kiegyensúlyozott boldog anya mellett legyenek, biztonságban, aki figyel rájuk, és érzelmileg elérhető számukra. Ennél semmivel sem kell több, nem kell sem tökéletesnek lenni, sem mindenből mindig a legjobbat adni. Ha egy anya képes saját magával és környezetével harmóniában lenni, akkor egész biztosan harmonikus anya lesz, azaz elég jó anya, ami a legjobb a gyereknek.
Ha azonban valaki nincs jóban saját magával, elveszti a harmóniát, azaz szorongásos vagy depresszív tünetei jelentkeznek, akkor mihamarabb forduljon szakemberhez, aki ilyenkor hatékonyan tud segíteni. Több mint minden nyolcadik nőnek vannak depresszív periódusai a szülés után, de sajnos ma még sokan ezt szégyennek élik meg, és nem kérnek segítséget.

Speciális esetek (vegetáriánus étrend, élelmiszerallergia, ikerszülés)
A vegetáriánus étrend
követése semmiképpen sem elfogadott csecsemőkorban, hiszen ez a szélsőséges táplálkozási forma olyan súlyos hiányállapotokat idézhet elő (pl. fehérjehiány, vitamin, ásványi anyag hiány), hogy ezt a későbbiek során soha nem lehet bepótolni. A kisbabának méginkább szüksége van a fehérjére, de ugyanez elmondható minden fejlődésben lévő szervezetre, tehát a vegetáriánus étrend követése kisgyermekkorban és kamaszkorban sem engedélyezett. Habár a csak növényi alapú táplálkozásnak van bizonyos szempontból értelme is (a felnőttkori betegségek kialakulására nézve), de semmiképpen sem ajánlatos felnőttkor előtt, pláne nem csecsemőkor idejében. A szélsőséges nézetek alapvetően is diszharmóniát jelentenek az anya számára, hiszen eleve egy extrém célnak akar megfelelni, és ez pszichésen megviseli.
Élelmiszerallergia esetén más a helyzet, mivel ez a jelenség egy "kényszerű" állapotot idézhet elő. Anyatej-allergia gyakorlatilag nem létezik, hiszen az anyatejnek védő hatása van az egyes táplálékallergiákkal szemben. Ilyen esetben az anyának az allergiát kiváltó élelmiszerek (pl. tojás, tej, szója) adását kerülnie kell, tehát a babának ilyen szempontból diétát kell tartania. Előfordulhat, hogy éppen amiatt, hogy a baba allergiás bizonyos összetevő(k)re nézve, a kismama tovább szoptatná a gyermekét. Azt viszont tudni kell, hogy a szoptatás abbahagyása mindig "közös" döntés, tehát ha a baba nem kíván tovább szoptatni, akkor a kismamának ebbe bele kell törődnie és el kell fogadnia gyermeke döntését. Ilyenkor az adott étrend/diéta tartása mellett át lehet fokozatosan térni a vegyes táplálkozásra, természetesen az allergiát kiváltó összetevőket tartalmazó élelmiszereket kerülni kell. Csecsemők körében többszörösen gyakoribb jelenség az allergia, mint felnőttek körében. A csecsemők egy része 3 éves korig kinövi az allergiáját, míg másoknak egész életükön át szigorú étrendet kell tartani.
Ikerszülés esetén a helyzet csak látszólag lehet bonyolultabb. Előfordulhat, hogy az ikrek közül az egyik hamarabb hagyná abba a szoptatást, míg a másik még tovább szopna. Ilyenkor a kismamának teljesen különböző és egyénre szabott döntéseket kell hozni, és fontos, hogy ne alakuljon ki benne bűntudat amiatt, hogy az egyik gyermekét már nem szoptatja, de a másikat még igen. Ugyanez mondható el hármas, négyes ikrek vagy akár még több gyermek esetében is. Mindig egyéni döntéseket kell hozni, és sosem szabad egymáshoz hasonlítani a gyermekeket. 

Szoptatási kudarc
Manapság a szoptatás reneszánszát éljük. Bekerült a köztudatba egy óriási tévedés: hogy aki nem szoptat, az rossz anya. Ez természetesen nincs így nem szabad hagyni, hogy a szoptatás egyfajta mérce legyen. Van, akinek több a teje, és van, akinek kevesebb. Akinek kevesebb, az tápláljon hozzá, ha úgy nyugodtabb, ha úgy helyreáll a lelki békéje.

Dr. Kovács Dóra


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: csecsemőtáplálás, szoptatás, harmo mama, pszichés tényezők
Kapcsolódó cikkek:
Szakmai összefogás a korszerű csecsemőtáplálásért
A csecsemőtáplálással kapcsolatos szorongások feloldhatóak
Védekezzünk az allergia ellen
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór
Néhány szó az elhízásról, a fogyásról
Az egészséges emésztés szerepe és hatása az emberi szervezetre


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink