Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Allergia egy fertőtlenítőszerre, a klórhexidinre

Dr Gere László, 2009-03-30
A klórhexidin az orvosi gyakorlatban széles körben használt fertőtlenítőszerként ismert. Dániában egy tanulmányt végeztek 22 páciens bevonásával, akiket műtét közben altattak, vagy érzéstelenítettek. A kutatók vizsgálatának a fókuszában a klórhexidin allergia volt.

1999 óta Dániában az összes olyan beteget standard vizsgálatokkal tesztelik, akiknél valószínűleg anafilaxiás reakció lépett fel azokkal az anyagokkal szemben, amelyekkel műtét közben kontaktusba kerülhettek. A nevezett országban az összes műtött beteg kapcsolatba kerül a latex anyagával és a klórhexidinnel,(hacsak nem allergiás) és ezekre az anyagokra tesztelik is őket, bőrteszt segítségével.

Míg a latex allergia irodalma nagy, kevés tanulmány készült a klórhexidin által kiváltott allergiáról. Ezzel a fertőtlenítőszerrel nemcsak a sebészi vagy háziorvosi praxisban lehet találkozni, otthon is megtalálható, például szájvizekben, fogkrémben, sebtapaszokban, kenőcsökben, hintőporokban. Ezenkívül klórhexidint tartalmazhatnak a nem receptköteles sebfertőtlenítőszerek is. Az orvosi gyakorlatban vérvétel, vagy vénába szúrt injekciós tűszúrás előtti fertőtlenítőszerként alkalmazzák, de ugyanúgy használják még műtétek előtt az operációs felületek fertőtlenítésére is. Ezt az anyagot használják még néhány síkosítóban is, hüvelyi vagy végbél vizsgálat előtt, de húgyúti katéterezésnél is alkalmazzák. A klórhexidint még savközömbösítőkben, kontaktlencse folyadékában és kozmetikumokban is használják. Így érthető, hogy a klórhexidin expozíció viszonylag nagy mértékű, viszont az allergia elterjedése gyakorlatilag ismeretlen.

Mint már fentebb is szó esik róla, a jelenlegi tanulmányba 22 pácienst vontak be, hogy információkat nyerjenek a klórhexidin által kiváltott allergiáról. Az alapvető vizsgálat, ami alapján kiválasztották őket, a tűszúrásos bőrpróba volt. A betegeket két csoportra osztották: azokra, akiknek a bőrtesztjük pozitív volt, és azokra, akiknél nem volt látható bőrreakció. A specifikus IgE-szintek és a hisztamin kibocsátás teszt pozitív volt klórhexidinre allergiásoknál, és csökkentek az allergiás roham elmúltával.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology kutató munkatársai kíváncsiak voltak arra, hogy milyen allergén felülettel rendelkezik a klórhexidin molekula. Valószínű, hogy az egész fertőtlenítőszer molekula szerepet játszik az allergiás reakció kiváltásában. A klórhexidinre allergiásoknak néhány közös tulajdonságuk van: a többséget férfiak alkották, akik már korábban találkoztak az allergiájukat kiváltó fertőtlenítőszerrel, és ez enyhe tüneteket, mint pl. duzzanatot, vörösödést, kiütéseket és viszketést váltott ki. Ezek a tünetek egy későbbi súlyosabb allergiás roham előfutáraivá válhatnak. Az allergiások egy része urológiai műtét közben került kapcsolatba a fertőtlenítőszerrel. A műtét során a húgyhólyag és a húgyutak nyálkahártyáján keresztül kerülhetett a szervezetbe az anyag.

Noha valószínűleg egy ritka allergia fajtáról van szó, ez az allergia is kiválthat súlyos tüneteket, ezért az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek ennek tudatában kell lennie, és figyelniük kell, például műtét előtt álló páciensekre, illetve olyanokra, akiket érzéstelenítenek.

Forrás: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergia, klórhexidin, hisztamin kibocsátás teszt, tünetek, specifikus IgE-teszt, bőrteszt
Kapcsolódó cikkek:
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
A gyomorfájás rejtett forrása
Mire figyeljenek az allergiások a H1N1 influenza járvány idején?
A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - II. rész
Fejfájás, fáradékonyság hátterében nikkel allergia
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - I. rész
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
Az élelmiszerallergia alakulása csecsemők és gyermekek között Izraelben


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink